kötelező olvasmány
#Suli, munka

Olvasási kedv: ha nem kötelező, máris érdekesebb

2019.03.27.
1 perces olvasási idő

Több tinédzser olvas, mint régebben, bár nem a klasszikus műveket. A fantasy műfajú könyvekre rákaptak a fiatalok - ezt tapasztalja Schiller Mariann, aki 30 éve tanít magyart középiskolásoknak. - olvasható a hirado.hu oldalon.

Nagy Attila olvasáskutató szerint a Budapesten és a nagyvárosokban élő gimisek valóban többet olvasnak, mint régen, de ez nem mondható el általánosan minden fiatalról, sokan nem szeretnek vagy rendesen nem tudnak olvasni.

A tinédzserek körében is megfigyelhető egy olvasói elit, ugyanúgy, mint a felnőttekében. Általánosságban véve a gimnáziumba járó diákok többet olvasnak, mint a szakközépiskolában tanulók – ezt Pétefi Rita olvasásszociológus mondta a hirado.hu-nak.

Harry Potter hozta meg az olvasási kedvet

A Harry Potter-könyvek hozták meg igazán a fiatalok olvasási kedvét. J. K. Rowling regénysorozata eloszlatta azt a tévképzetet is, hogy a nagyon hosszú könyvektől irtóznak a tinik. A hét kötetből álló terjedelmes sorozatot is szívesen olvasták és olvassák most is – mondta Schiller Mariann, a Magyartanárok Egyesületének tagja.

Kedvencek

A lányok nagyon kedvelik a kilenc részből álló A Szent Johanna gimit, és még mindig népszerű A neveletlen hercegnő naplója című könyvsorozat, míg a fiúk inkább a fantasy könyvekért rajonganak. Rengeteg ifjúsági regény van, amit olvasnak. Népszerű például a Bradley, az osztály réme, az Emlékek őre, valamint a görög mitológiát megelevenítő Villámtolvaj is. A Vámpírnaplók, a Twilight és Az éhezők viadala című könyvet is falják a gyerekek annak ellenére, hogy régebbiek – mondta el tapasztalatait Schiller Mariann.

A tíz legtöbbet kölcsönzött mű

LÁNYOK FIÚK
1. SZENT JOHANNA GIMI ÖRÖKSÉG
2. VÁMPÍRNAPLÓK SZENT PÉTER ESERNYŐJE
3. MAXIMUM RIDE EGY ROPI NAPLÓJA
4. HŰVÖSVÖLGYI SULI BARTIMAEUS
5. AZ ARANY EMBER ELVESZETT HŐS
6. EGY ROPI NAPLÓJA KŐSZÍVŰ EMBER FIAI
7. SECRET CIRCLE MAXIMUM RIDE
8. ÜVEGVÁROS TITOKFÖLDE
9. BÁNK BÁN BÁNK BÁN
10. ÁBEL CANDIDE

(2014.10.08-2015.10.08 között, a 14-18 éves lányok és fiúk körében. Forrás: Pest Megyei Könyvtár)

A cikk folytatása a hirado.hu oldalon olvasható.