halloween
#Lélek

Halloween története

2012.10.31.
1 perces olvasási idő

Mindenki látott már olyan filmet, amelyben kísértet-jelmezes kisgyerekek szaladnak házról-házra, cukorkát gyűjtögetve. De vajon honnan indult ki ez a hagyomány, és miért ünnepelik minden évben?

A kezdetek

A halloween egy kelta eredetű ünnep, mely lassanként az egész világot behálózza. A kelta újév ünnepéből indul ki, mely november 1-jére esett. Ezen a napon a kelták megköszönték a napistennek az éves termést, és mert úgy hitték, a holtak ekkor vándorolnak át a túlvilágra, állatáldozatokat mutattak be a sötétség és halál istene előtt.

Úgy tartották, hogy a holtak kikelnek sírjaikból, hogy új testet találjanak maguknak, ezzel esélyt kapva egy új életre. Talán éppen emiatt az újév előestéjén - október 31-én - a papok tüzet raktak, melynek parazsából reggel minden családnak adtak, hogy otthonaikban ők is tüzet gyújthassanak, elűzve ezzel a gonosz szellemeket.halloween

Újév napjától kezdve állatbőröket aggattak magukra, és három napos ünnepet tartottak Samhain, a holtak istenének tiszteletére. Ez volt az első halloween. Az „All Hallow’s Eve” (mindenszentek éjszakája) névből származik a halloween elnevezés.

Az ünnep főbb jelképei

Töklámpás: A legenda egy részeges férfi, Jack O’Lantern nevéhez fűződik. A monda szerint a mennyországból és a pokolból is kitagadták, és az ördög egy széndarabot adott neki, hogy számkivetettként a sötétségben láthassa az utat. Jack a szenet egy marharépába tette és lámpásként használta. A marharépa azonban nem volt elég látványos, így váltotta fel a sütőtök, ami jelképként sokkal dekoratívabb.

„Trick or Treat” (Cukrot vagy csínyt): A gyermekek halloween-i jelmezekbe öltözve, csoportosan járnak házról-házra, ahol a fenti jelszót kiabálják, az ajtónyitó pedig általában édességet tesz a kosarukba.

Mivel az utóbbi években egyre több gyermeket raboltak el és öltek meg Amerikában, így ez a hagyomány már eltűnni látszik, a szülők egyre kevésbé engedik el gyermekeiket – ami a történtek fényében nem meglepő.

(csakmiketten.hu)