téli depresszió
#Lélek

Téli lehangoltság gyötör?

2023.01.24.
1 perces olvasási idő

A napfényes órák számának csökkenése az ember hangulatán is nyomot hagy. Szervezetünkben a sötétség hatására növekszik a melatonin nevű hormon termelődése, mely levertséget, fáradtságot okoz. Mit tehetsz ellene?

A tél a rengeteg jó programon, hangulatos ünnepeken és a havas mókákon kívül számos rossz dolgot is rejt magában. A megbetegedések, például az influenza, nátha mellett pszichés problémák is felléphetnek a rövid nappalok és hosszú borongós éjszakák miatt.

A napfényes órák számának csökkenése nagy hatással lehet ránk. Ugyanis van a szervezetünkben egy melatonin nevű hormon, mely az alvás-ébrenlét fenntartásáért felelős. Ennek napfény hatására csökken, sötét hatására pedig nő a termelődése.

A biológiai óránk közvetlen összeköttetésben van a szemmel, vagyis annak idegi hártyájával, a retinával. Ez érzékeli a fényt, ezáltal szabályozza a belső óránk a hormonok termelődését. Ha sok fényt kap, az alvásért felelős hormon kevésbé termelődik, azonban ha sötét van, termelődése fokozódik.

Tudtad?

A melatonin termelődése hajnali 4-kor a legmagasabb. Télen a sötét, hosszú, ködös nappalok miatt egyre több termelődik belőle, mely fáradtsághoz, levertséghez vezethet. A melatonin túlzott termelődése fokozza a depresszió kialakulását.

Az északi-országokban sokkal nagyobb az öngyilkosságok száma, - amely a depresszióhoz vezethető vissza - mint a déli, napsütéses órákban bővelkedő országokban, ahol az emberek sokkal vidámabbak és boldogabbak.

A téli lehangoltság azonban nem keverhető össze az évszakoktól függetlenül jelentkező, depressziósval. Míg a depressziós tünetek sokáig fennmaradnak, a téli lehangoltság a tavasz beköszöntével elmúlik. Tavasszal pedig, mint a természet, mi is teljesen megújulunk.

Mit tehetsz?

A lehangoltság és a sok hangulatváltozás ellen azonban mi is tehetünk. Nem feltétlenül kell megvárnunk, hogy kisüssön a nap. Próbáljunk meg egy általános napirendet összerakni, alkalmazkodjunk biológiai óránkhoz. Sportoljunk, hiszen ez alatt az idő alatt boldogsághormonok szabadulnak fel, melyek egyértelműen javítják a kedvünket. Néha azonban változtassunk szokásainkon. Az új dolgok mindig jó hatással vannak szervezetünkre.

Tehát, ne essünk kétségbe, ha ránk tör az életunalom. Próbáljuk inkább hasznos dolgokkal, mozgással, változatossággal átvészelni a hosszú, zord, hideg téli estéket. Higgyétek el, minden jobb lesz és előbb utóbb a nap is ki fog sütni!

(KamaszPanasz - Cs.B.)