dohány
#Drog, cigi, alkohol

Mit tegyél, ha elfog a dohányzás utáni vágy?

2023.11.09.
1 perces olvasási idő

Megfogadtad, hogy leteszed a cigarettát? Eddig minden jól ment, ám nemrég elgyengültél? Ne ess kétségbe! Szinte mindenkivel előfordul időnként, hogy elgyengül. Fogadd meg a tanácsainkat, és meglátod, könnyedén átlendülsz majd a nehéz időszakokon.

A dohányzásról való leszokás első három hónapja a legkritikusabb, ilyenkor a legkönnyebb

Mit tegyél, ha elfog a dohányzás utáni vágy?visszaszokni. Ám ha ezen az időszakon túl vagy, már nagyon közel jársz a füstmentes élethez. Mit tegyél, ha mégis elgyengülsz?

Fogadd el, hogy elgyengültél

Volt egy kis pár perces időszak, amikor az akaraterőd gyengült, és elcsábultál egy-két szál cigire. De ne hagyd, hogy ez elvegye a kedved a folytatástól. Ez még nem a világ vége, folytathatod a leszokást, csak ne add fel!

Ne legyél túl kemény magaddal

Egy kis hiba még nem vezet bukáshoz. És nem jelenti azt, hogy nem tudsz leszokni végleg. Csak egy átmeneti gyengeség volt, semmi több.

Tarts ki

Fontos, hogy az egy-két szál cigi elszívása után azonnal térj vissza a fogadalmadhoz! Emlékezz az elhatározásodra, és tarts ki mellette!

Dicsérd magad

Érezd magad jól, ha egy nap cigi nélkül telt el! Légy magadra nagyon büszke, és meríts ebből erőt a következő naphoz!

Ismerd fel az okot

Pontosan miért is lettél dohányos? Miért is gyengülsz el időnként a leszokás során? Tartsd magad távol ettől az októl. Döntsd el magadban, hogy hogyan fogsz megküzdeni vele, ha újra szembesülnöd kell vele!

Tanulj a tapasztalataidból

Mi segített a leginkább távol maradni a cigitől? Emlékeztesd magad erre rendszeresen!

Kérj segítséget szakembertől

Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megküzdeni a cigaretta iránti vágyaddal, keress fel egy szakembert! A tanácsai és a meglátásai sokat segíthetnek a leszokásban.

Kérj segítséget a barátaidtól

Kérj támogatást a barátaidtól, a családtagoktól és az osztálytársaidtól. Van, aki segít, nem kell egyedül végigcsinálnod.

(KamaszPanasz - Gy.A. smokefree.gov)