cigi
#Drog, cigi, alkohol

Mi történik az utolsó szál cigaretta elszívása után?

2023.02.28.
2 perces olvasási idő

Nagy elhatározásra jutottál, ha úgy döntöttél, leteszed a cigarettát. Talán nem is gondolnád, de a szervezeted már 20 perc múlva pozitívan reagál a füstmentességre. Lássuk, mi történik, ha nem gyújtasz rá ezentúl.

Testünk hihetetlen képességeinek újabb bizonyítéke, hogy az utolsó cigarettaszál elszívása után már 20 perccel elkezdődik a gyógyulási folyamat: csökken a pulzusszámod, a vérnyomásod, a kezeid és lábaid testhőmérséklete pedig nő. Mi történik később?

Órákkal az utolsó cigi után...

8 órával az utolsó szál cigaretta után a vér szén-monoxid szintje a normális értékre csökken, míg oxigénszintje a normális értékre emelkedik.

24 óra múlva a szívroham kockázata csökken, két nap múlva pedig megkezdődik az idegvégződések regenerálódása, az illat-és ízérzékelés javul.

Az utolsó szál cigaretta után az egészséged és életminőséged folyamatosan tovább javul.Az utolsó szál cigi

Hetekkel az utolsó cigi után...

2-12 hét múlva javul a légzésfunkció, így a cirkuláció is, ezáltal könnyebbé válik a könnyű testmozgás, mint például a séta. A legsúlyosabb nikotin megvonási tünetek az első hónapban elmúlnak. Ezt követően a hangsúly eltolódik a leszokásról való tanulás, az agy újraprogramozása irányába annak érdekében, hogy megtanuld leküzdeni a rágyújtásra való késztetésedet.

A tanulás fontos része a leszokásnak, hiszen így tudod, mire számíthatsz a nikotin függőségből való kigyógyulás folyamata során. Sokkal könnyebb ellenállni egy újabb szál cigarettának, ha tudod, mi okozza az érzéseidet, illetve milyen taktikákkal küzdheted le a sóvárgásod.

Hónapokkal az utolsó cigi után...

1-9 hónappal a leszokás után jelentős javulást tapasztalsz:

  • csökken a köhögési inger,
  • csökken a fáradtság
  • megszűnik a légszomj,
  • tovább javul a szaglás és ízérzékelés.

9 hónapra van szükség ahhoz, hogy a tüdőfunkció jelentősen javuljon!

1 év múlva felére csökken a koszorúér betegségek kockázata. A dohányzás növeli a vérnyomást és pulzusszámot, ami nehezíti a szív munkáját, ugyanakkor csökken a szívbe jutó oxigén mennyisége. 5 év múlva pedig a stroke kockázata ugyanakkorára csökken, mint a sosem dohányzók esetében. A leszokás tehát a legjobb, amit a szíved egészségéért tehetsz!

10 év múlva még mindig érezhető a leszokás pozitív hatása! Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy csökkenjen a tüdőrák, illetve egyéb, a dohányzással kapcsolatba hozható betegségek (száj-, torok-, nyelőcső-, hólyag-, vese-, hasnyálmirigy rák) okozta halál kockázata.

15 füstmentes év múlva pedig a koszorúér-betegségek kockázata hasonló azokéhoz, akik sosem dohányoztak!

Tudjuk, hogy a leszokás nehéz, hiszen a nikotin erős pszichés függőséget okoz. Lehet, hogy úgy gondolod, ez csak egyszerű társasági élvezet, vagy könnyen meggyőzöd magad arról, hogy a dohányzás nyugtatja az idegeid és segít a koncentrálásban. Igen, a függőség arra kényszerít, hogy megpróbáld racionalizálni és igazolni azt.

A valóság az, hogy attól a pillanattól, hogy elnyomod a cigit, egészen addig, míg a következőre rá nem gyújtasz, a nikotin-megvonás állapotában vagy. Minél több idő telik el két szál cigaretta között, annál erősebbek a megvonási tünetek, csökken a koncentálási képesség, nő a levertség, ingerlékenység, ami a dohányzás ördögi köréhez vezet. Ez pedig függőség, nem a dohányzás élvezete!

(KamaszPanasz - CS. K., about.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)