cigaretta
#Drog, cigi, alkohol

7 megdöbbentő tény a cigarettázásról

2022.02.05.
1 perces olvasási idő

A cigarettázás egészségtelen szokás a dohányzónak, illetve a környezetében élőknek is. Számos tényt ismerünk már a cigaretta káros hatásairól, ám van néhány tény, amelyek kevésbé ismertek. Íme, 7 olyan adat, amelyet talán te sem tudtál eddig.

Gondoltad volna?

1. A cigaretta a legnagyobb kereskedelmet lebonyolító, egyeduralkodó árucikk a világon. Világszinten több, mint 600 milliárd dolláros bevételével a világ legnagyobb iparágainak egyike.

2. A cigaretta arzént, formaldehidet, ólmot, hidrogén-cianidot, nitrogén-oxidot, szén-monoxidot, ammóniát és 43 ismert rákkeltő anyagot tartalmaz.

3. Karbamidot - egy olyan kémiai vegyületet, amely a vizelet szerves része - használnak fel arra, hogy “ízt” adjanak a cigarettának.

4. A “parafa hegy” szűrőt eredetileg egy magyar feltaláló, Boris Aivaz alkotta meg 1925-ben, aki szabadalmaztatta az eljárást, hogy a cigaretta filtert krepp papírból készítsék.

5. Napjainkban a világ legtöbb országában a dohánytermékek megvásárlásához megállapított törvényes életkort 16-ról 18 évre emelték, míg Japánban minimum a 20. életévet szükséges betölteni hozzá.

6. A tudósok azt állítják, egy átlagos dohányos a cigarettázásnak köszönhetően 14 évet veszít az életéből.

7. A cigaretta több, mint 4000 összetevőt tartalmaz, amelyek égés közben további több, mint 200 vegyületet hozhatnak létre. Ezen vegyületek közül több is kötődik a tüdőrákhoz.

(Ő.B. listverse)