dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Már egy szál cigarettától is függő lehetsz!

2010.04.30.
1 perces olvasási idő

Korunk egyik legnagyobb népbetegsége a dohányzás. Nagyrészt a férfiakra volt jellemző, de az utóbbi 10 évben a nők is kezdtek felzárkózni ebben a csúnya versenyben. Hiába korlátozzák nyilvános helyen, és hiába nem lehet reklámozni, mégis töretlen a sikere.

Új-zélandi tudósok kutattak 14-15 évesek körében. Mintegy 96 000 fiatalt kérdeztek meg dohányzási szokásaikról, az eredmény meglepő volt.

Az első réteg, a rendszeresen dohányzó - mint ahogy azt gondoltuk - nem tudja leküzdeni nikotinvágyát. A második réteg, aki ritkábban dohányzik (heti 1-2 szál), nos itt is győzött a nikotin. Viszont ami ennél is megdöbbentőbb az az, hogy akik bevallásuk szerint havi 1 szálat vagy kevesebbet szívnak, sajnos 46 százalékuk itt se bírja ki egy szál elszívása nélkül.

A kutatók továbbmentek és elkezdték vizsgálni, hogy ki hogyan szokott rá. Érdekes dolgot tapasztaltak. Tíz százalékuk az első szál elszívása után 2-3 napon belül újra rágyújtott, 25 százalékuknál pedig ez a nikotinhiány egy hónapon belül jelentkezett. Érdekes. Ezek szerint már egy száltól is rá lehet szokni? A válasz: IGEN.

Nos, sajnos ha már függő lettél, szeretnék segítséget adni ahhoz, hogy hogyan szokj le róla. Persze neked is erősen el kell határoznod, hogy tényleg abbahagyod.

A legelterjedtebb módszer a nikotinpótló tapasz. Ennek a lényege, hogy pótolja a szervezet nikotin-hiányát. Mindezt egyre kevesebb adagban. Maga a kezelés általában 3 hónapon át tart. Nagy előnye, hogy nem igényel szakmai tudást és orvosi recept nélkül is beszerezhető.

A másik, szintén recept nélkül, a leszokást elősegítő tabletták vagy rágók. Ezeknek az adagolását az ember magának szabályozhatja. De ha nem szeretünk rágózni, kiváló megoldást nyújt a nyelv alatt elolvadó tabletta is, amely ugyanazt a hatást biztosítja.

Ha már ezek sem segítenek, akkor bizony orvoshoz kell fordulni. Az utóbbi években kezdenek elterjedni a gyógyszer alapú készítmények. Ezek magát a sóvárgást csökkentik, és az akaraterőt növelik. A dohányzásról leszoktató tapaszok által elért 5-10 százalékával szemben ezzel a módszerrel a leszokni vágyók több mint 30 százaléka sikeresen leszokott.

Ne keseredj el, ha azonnal nem fog sikerülni! Próbálkozz újra és újra, más-más módszerekkel is. Ne feledd: nem elég az, hogy megveszed a tapaszt és felrakod, egy nagy adag akaraterő és elhatározás is szükséges!

(Cs.B.)