Főoldal / DROG, CIGI, ALKOHOL / Cigizés mellett búcsút mondhatsz az ízeknek
  2021-11-16

Cigizés mellett búcsút mondhatsz az ízeknek

A cigarettázás nem csak tüdőrákot és szív-érrendszeri betegségeket okoz, de tompítja az ízérzékelést is, ennek következtében pedig kevésbé érezzük ízletesnek az ételeket. Még így is megéri tovább cigizni?

- hirdetés -

Görög kutatók 62 fiatalnál mérték az ízlelés érzékenységét, illetve az ízlelőbimbók számát és méretét. A felmérésben résztvevők fele volt dohányzó.Cigi és ízek

Azt tapasztalták, hogy a dohányzó fiatalok ízlelőbimbói laposabbak, mint a nemdohányzóké, de azok száma nem volt kevesebb a dohányzás miatt. Jelentős különbséget tapasztaltak a nemdohányzók és a dohányzók ízlelési küszöbe között is.

„A dohányzás hatással van az ízlelőbimbók alakjára és keringésére, illetve az erek képződésére is. A nikotin alaki és működésbeli változásokat idézhet elő anélkül, hogy jelentős hatással lenne az ízlelőbimbók számára” – mondta Pavlidis Pavlov, a kutatás vezetője.

A dohányzás olyan  tényező, ami az ízérzékelés jelentős  károsodását okozhatja - következtettek a szerzők, akik hozzátették: ez egy újabb ok arra, hogy a cigarettázók elgondolkozzanak, vajon megéri-e ennyi kockázatot vállalni, és az élvezetes dolgokat nélkülözni csupán egy szenvedély miatt.

(KamaszPanasz)