cigi
#Drog, cigi, alkohol

Cigizés mellett búcsút mondhatsz az ízeknek

2022.11.30.
1 perces olvasási idő

A cigarettázás nem csak tüdőrákot és szív-érrendszeri betegségeket okoz, de tompítja az ízérzékelést is, ennek következtében pedig kevésbé érezzük ízletesnek az ételeket. Még így is megéri tovább cigizni?

Görög kutatók 62 fiatalnál mérték az ízlelés érzékenységét, illetve az ízlelőbimbók számát és méretét. A felmérésben résztvevők fele volt dohányzó.

Azt tapasztalták, hogy a dohányzó fiatalok ízlelőbimbói laposabbak, mint a nemdohányzóké, de azok száma nem volt kevesebb a dohányzás miatt. Jelentős különbséget tapasztaltak a nemdohányzók és a dohányzók ízlelési küszöbe között is.

A dohányzás hatással van az ízlelőbimbók alakjára és keringésére, illetve az erek képződésére is. A nikotin alaki és működésbeli változásokat idézhet elő anélkül, hogy jelentős hatással lenne az ízlelőbimbók számára” – mondta Pavlidis Pavlov, a kutatás vezetője.

A dohányzás olyan tényező, ami az ízérzékelés jelentős károsodását okozhatja - következtettek a szerzők, akik hozzátették: ez egy újabb ok arra, hogy a cigarettázók elgondolkozzanak, vajon megéri-e ennyi kockázatot vállalni, és az élvezetes dolgokat nélkülözni csupán egy szenvedély miatt.

(KamaszPanasz)