dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Dohányzás és fejfájás

2023.09.04.
1 perces olvasási idő

Cigaretták, szivarok és dohányok akár szívása, akár belégzése okozhat fejfájást mind az aktív, mind a passzív dohányosok körében.

A nikotin, a cigaretta egyik legfőbb alkotóeleme stimulálhatja az agyban futó vérereket, mégpedig úgy, hogy összehúzza őket. Emellett a dohányzás szintén stimulálja a torok hátsó idegeit, hozzájárulva a fejfájáshoz.

Általában a stimulálószer - jelen esetben a nikotin - elkerülésével a fejfájásokon is javíthatunk. A dohányzásról való leszokás és a passzív dohányosok az őket érő „füstös behatások” elkerülésével kifejezetten javíthatnak a fejfájásokon. Egy kutatás során azok a fejfájós dohányosok, akik a cigaretta-fogyasztásukat napi fél doboznál kevesebbre csökkentették, azt tapasztalták, hogy a fejfájásaik száma is a felére csökkent.

Ismerd fel a fejfájás okát

Ha azonosítod azokat a tényezőket, melyek csak rosszabbítják a fejfájásodat – bizonyos ételek, koffein, alkohol, zaj –, akkor próbáld meg elkerülni ezeket a befolyásoló tényezőket! Ha bármilyen kérdésed lenne, bizalommal fordulhatsz orvos szakértőnkhöz, vagy háziorvosodhoz is!

A füstallergia, illetve a szagérzékenység is szintén okozhat migrénes fejfájást egyes embereknél. A dohányos helyek és szituációk elkerülésével a fejfájást is elkerülhetjük!

(KamaszPanasz - Gy. A., forrás WebMD)