dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

A cigaretta nem segít a tinédzserek depresszióján

2010.10.23.
1 perces olvasási idő

Bár a tinédzser egy része „öngyógyítás” céljából cigarettázik, a cigaretta valójában csak növeli a depresszió kockázatát, mondják a kutatók.

Azok a dohányosok, akik pszichobiológiai előnyökről számoltak be a dohányzással kapcsolatban, nagyobb eséllyel mutattak emelkedett depressziós tüneteket a nem dohányzókkal szemben. Az öngyógyítás indokolhatja a kapcsolatot a depresszió és a dohányzó tinik között. De az még nem tisztázott, hogy ha hangulatjavítás céljából cigarettázik valaki, akkor az kapcsolatban van-e a depressziós tünetek változásával.

A kutatók 1293 páciens adatait dolgozták fel. 662 tinédzsernél észleltek öngyógyító jeleket és lebontották őket különböző csoportokra. Elkülönítették azokat, akik sosem dohányoztak, akik dohányoznak és alkalmazzák az öngyógyítást, valamint azokat, akik dohányoznak, de nem alkalmazzák az öngyógyítást.

Azoknál, akik egy héten minimum 25 cigarettát szívnak el, következetesen magasabb volt az öngyógyítás aránya, a kevesebb cigarettát elfüstölőkkel szemben. A kutatók azt állapították meg, hogy azok, akik magasabb pszichobiológiai fejlődésen mentek keresztül a dohányzás alatt, egyúttal magasabb számú depressziós tünettel is rendelkeznek, valamint a teljes időbeli eredmények is nagyobb mértékben ingadoztak.

Továbbá szignifikáns lassulást figyeltek meg a kutatásban résztvevőknél a depressziós tünetek emelkedésével kapcsolatban, összehasonlítva a sosem dohányzókat és a nem öngyógyító dohányzókat. Ez azt jelenti, hogy az öngyógyítás jelei segíthetnek azonosítani a dohányzók egy olyan csoportját, akik hajlamosak a depresszióra. A kor, nem és kezdeti depressziós tünetek kielemzése után kiderült, hogy az "öngyógyító" dohányosok között magasabb a kockázata a depressziónak, a nem dohányzókkal szemben.Ezt a hatást felerősíti az alkoholfogyasztásnál, valamint a baráti társaság dohányzása.

A kutatók összefoglalása szerint a dohányzás nem alkalmas a depressziós tünetek enyhítésére. A kutatás csak egyéni beszámolókra és néhány mérésre hagyatkozott, ezek növelhetik a tévedés kockázatát, valamint így a depressziós tünetek könnyen túl lehetnek becsülve. Az "öngyógyítás" mikéntje különbözhet a felnőtteknél és a kamaszoknál.

(Ő.B.)