dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

9 ok, hogy miért nem érdemes rászokni a dohányzásra

2010.11.08.
1 perces olvasási idő

El akarod kerülni a dohányzást? Nem akarsz rászokni, de kíváncsi vagy, a többiek vajon miért cigiznek? A dohányzás rendszerint egyfajta lázadásként kezdődik, ám egy életre szóló káros szenvedéllyé alakulhat. Íme 9 tipp, hogyan kerüld el, hogy akaratlanul rászokj a dohányzásra:


1. Először is értsd meg a folyamatot: Általában a fiataloknál a dohányzás egyfajta lázadás, vagy annak módja, hogy bekerülj egyes bandákba. Sokan azt gondolják hogy a dohányzás elősegíti a fogyást, vagy csak a dohányzásban keresik a boldogságot. Mások azért cigiznek hogy ezzel kifejezzék a függetlenségüket és megmutassák, milyen „vagányak”. Beszélj róla a szüleiddel, hogy ők mit gondolnak a dohányzásról, mindig kérj tanácsot! Sok film és tv- műsor azt sugallja, hogy a dohányzás vagány dolog. Pedig igazából semmi vagány nincs benne.

2. Tudom, a szülők tanácsát sokszor figyelmen kívül hagyjuk, ez is a lázadás része, de hidd el érdemes meghallgatni a jó tanácsokat mert ezek soha sem ellened irányulnak. Azok, akiknek szülei rendszeresen dohányoznak, könnyebben szoknak rá maguk is. Viszont azok, akiknek a szülei elítélik a dohányzást általában tartózkodnak tőle.

3. A dohányzás nem felszabadító, hanem egy koszos, büdös szokás. A dohányzástól állandóan büdös lesz a leheleted, büdösek lesznek a ruháid és a hajad, és sárgák lesznek a fogaid. Ha cigizel kevesebb energiád lesz a sportokhoz és hamarabb kifáradsz.

4. A dohányzás drága. Számold ki hogy a cigi mennyibe kerülne neked egy évig hogyha napi egy dobozzal számolsz! Gondolj bele hogy ezt a pénzt ruhákra, elektromos kütyükre vagy akármi másra is költhetnéd.

5. Állj ellen a nyomásnak! A dohányzó barátaid sokszor késztethetnek arra hogy te is dohányozz velük. Tanuld meg hogy hogyan kezeld ezeket a szituációkat: egyszerűen mond azt hogy „köszi nem dohányzom”.

6. Vedd komolyan a függőséget! A fiatalok nagy része azt gondolja, hogy akkor teszi le a cigarettát amikor akarja, viszont a tinik is pont úgy függővé tudnak válni mint a felnőttek. És ne feledd! Ha egyszer rászoksz, nagyon nehéz lesz leszokni.

7. Gondolj a jövőre! Sokan azt hiszik hogy rossz dolgok csak más emberekkel történhetnek – viszont a hosszú távú dohányzás rákhoz, szívrohamhoz vagy agyvérzéshez vezet. Állíts magadnak ellenpéldát olyan ismerősödről aki dohányzik és hasonló problémákkal küzd mint amit az előbb felsoroltam.

8. A dohányzás nem csak a cigizésből áll. Számtalan más módszer van a dohányzásra. Ne hagyd hogy ezek becsapjanak, ezek is ugyan úgy függőséget okozhatnak mint a cigaretta és ugyan azok a következményei is. Általában ezek nikotint, szén-monoxidot és kátrányt tartalmaznak.

9. Legyél ellene a dohányzásnak, világosítsd fel a barátaidat, próbáld rábeszélni őket, hogy miért nem érdemes hosszú távon dohányozni.

Ha már dohányzol, próbálj meg minél előbb leszokni, ha egészséges életet szeretnél élni a jövőben.

(KamaszPanasz)