daganat
#Drog, cigi, alkohol

Nem szeretnék rászokni a dohányzásra! - A szakértő tanácsai

2020.11.24.
1 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! 13 éves lány vagyok. Gondolom a világon a kamaszok fele már kipróbálta a cigarettát, és nagy sikerrel folytatta a cigizést azután is. Ám nekem a családomban elrettentő példák) vannak, ezért másképp látom ezt a dolgot.

Édesanyám szivarozik és rengeteg pénzt költ rá. Szerintem egy évben többet költ szivarra mint rám. Az apukám szintén dohányzik. Saját belátásom szerint én nem fogok ezek után cigarettázni felnőtt koromban. Még egyszer sem próbáltam ki. Önök szerint életem végéig így fogok gondolkozni? Mondhatsz nemet a cigireMert félek, hogy esetleg megváltozik idővel a gondolkodásom. És ha ez beküvetkezne, akkor hogyan tartsam vissza ettől magam?

Kedves Levélíró!

Hogy ki hogyan, és mennyire szokik rá a cigire, az sok mindentől függ. Számít az, hogy mit látsz otthon, számít az, hogy milyenek a barátok, ők cigiznek-e, és sok más személyiségbeli dolgon is múlik (például, hogy mennyire jól kezeled a stresszt). Nehéz lenne előre megmondani, hogy nálad lesz-e egyáltalán vágy a dohányzásra.

Az nagyon fontos dolog, hogy most ilyen elszánt vagy, ez nagyban csökkenti annak a valószínűségét, hogy majd egyszer te is cigizésre add a fejed. Arra is megvan az esély, hogy életed végéig így fogsz gondolkozni. És hogyha mégsem ez történik, akkor azzal ráérsz akkor foglalkozni, nem szükséges előre ezen idegeskedned!

(Ujpál Zsófia, pszichológus)