rák
#Betegségek

Amikor te vagy a rákos beteg

2010.12.29.
3 perces olvasási idő

Elég nagy az esély arra, hogy ismersz valakit, aki rákos volt - például egy idősebb rokon vagy valaki egy barátod családjában. Olykor azonban a rák tiniket is érint, és amikor az érintett személy Te vagy, a szó egészen más értelmet nyer - valamit, ami egyszerre személyes és ijesztő.

Ha rákot diagnosztizáltak nálad, akkor tudnod kell, hogy bár nem megszokott, hogy az embernek tinédzser évei alatt daganata legyen, nem vagy egyedül. A jó hír az, hogy a legtöbb rákos tini túléli, és visszatér a mindennapi életéhez.

Olvass tovább, hogy többet tudj meg arról, hogyan birkózz meg a rákkal!

Mit lehet tudni a rákról?

A rák szó valójában sok betegségre utal, nem csak egyre. Ami ezekben a betegségekben közös, hogy a test sejtjei (apró egységek, melyek felépítenek minden élőlényt) abnormálisan viselkednek. A sejtek kontrollálatlanul nőnek, osztódnak, és tulajdonképpen daganatokat képeznek.

A rákos emberek többsége (illetve azok, akik ismernek rákos embereket) igyekszik minél többet megtudni a betegségről. Ez jó lehetőség arra, hogy megértse, és a kezébe vegye az irányítást. Ha többet tudsz a betegségről, elég tájékozottnak érezheted magad ahhoz is, hogy megfelelő kérdéseket tegyél fel, és felelősséget vállalj a döntéseidért.

A ráknak saját nyelve van. Az orvosok olykor elfelejtik, hogy a laikusok nem értenek minden kifejezést, megnevezést. Ha van valami, amit nem értesz, kérj magyarázatot rá! A legtöbb orvos szívesen tájékoztat olyan módon, ami érthető a betegek számára is. A rákos emberek általában szakorvoshoz (onkológus) fordulnak, akikkel együttdolgozva küzdenek a betegség legyőzéséért. Ha nincs a közelben orvos, akkor egy onkológiai nővér is válaszolhat a kérdésedre.

Egy másik mód, hogy megértsd a rákot, ha olvasol róla. Sok információt és forrásadatot találhatsz a könyvtárakban, a könyvesboltokban és az interneten. Ne feledd, hogy olyan információval is találkozhatsz (különösen az interneten) ami nem helyes, vagy már nem érvényes. Ha a kutatásod során olyan adatokkal találkozol, ami eltér attól, amit az orvosod mondott neked, mindenképp beszéld meg vele.

A rákkal élő embereknek és családjaiknak gyakran segíthet, ha kölcsönösen megoszthatják a tapasztalataikat, és megismerhetik, hogy a másik min ment keresztül. Számtalan támogató közeg van erre a célra - az internetes chatszobáktól vagy rákos netoldalaktól, a helyi önsegítő csoportokig, ahol az emberek szemtől szembe találkoznak. Kérd a doktorod segítségét, hogy felvehesd a kapcsolatot olyan támogató csoportokkal, amelyek rákkal küzdő emberekkel foglalkoznak. Bár nincs két olyan beteg, akiknek ugyanolyan tapasztalatai lennének, jó érzés, hogy nem vagy egyedül.

Figyelj oda magadra fizikálisan!

Kicsi gyerekkorod óta valószínűleg számtalanszor végighallgattad már, hogy a helyes táplálkozás és az elegendő pihenés a két legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy megőrizd az egészséged. Azok számára, akiknél rákot diagnosztizáltak, a megfelelő tápanyagok megszerzése és a sok alvás jó esély arra, hogy a kezelés ideje alatt a lehető legegészségesebbek maradjanak.

A kemoterápia és a sugárkezelés alatt szükséged lehet segítségre, hogy kialakítsd a helyes étrendedet, mert ezeknek a kezeléseknek mellékhatása az étvágytalanság és az émelygés. Segíthet, ha beszélsz egy dietetikussal, egy szakértővel, aki táplálkozási tervet készíthet a speciális szükségleteid számára.

A mozgás szintén segíthet, hogy erősebb maradj a felépülés alatt. Ha rákkal kezelnek, akkor az orvosod elmondja, hogyan kell mozognod, mennyit, illetve milyen mozgásterápia segíthet. Ha lehetőséged van rá, találd meg azt a mozgásfajtát, ami segít növelni az erőnléted és az állóképességed. Egy könnyű séta is sokat segíthet a rákos embereknek, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben.

Lelkileg is ápold magad!

Természetes, hogy sok érzés kavarog az emberben, ha megtudja, hogy rákja van. A düh, félelem, szomorúság és idegesség gyakori reakciók, ha komoly betegséggel küzd valaki.

Az érzések és aggodalmak nyomasztóak lehetnek, ha felhalmozódnak benned. Fontos, hogy segítséget kapj az érzéseid meghatározásában. Szakemberekhez is fordulhatsz, pszichológushoz vagy pszichiáterhez. Olyan felnőttekkel is megoszthatod az érzéseidet, akikben megbízol, mint például rokonokkal vagy egy önsegítő csoport tagjaival.

Segíthet, ha megismerkedsz olyan tinikkel, akik szintén rákos betegek. Megoszthatjátok egymással az információitokat és gondolataitokat. Megtudhatod, hogy a korodbeliek hogyan számoltak le a betegséggel. Számos önsegítő csoport alakult rákos betegek támogatása érdekében.

Mindenekelőtt ne feledd el, bár rákos vagy, elsősorban tini vagy, és csak másodsorban beteg. A rák nem az identitásod. Ez egy betegség, amelyet megpróbálsz legyőzni.

Hogyan segíthetek valakinek, aki rákos?

Ha egy barát vagy hozzátartozó rákos, a legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy légy önmagad! Sok rákos ember vallja, hogy azok az emberek, akiket szeret, hirtelen másként kezelik, vagy teljesen elfordulnak tőle.

Az természetes, hogy megijedsz, ideges vagy mérges leszel, amikor valakinél, akit ismersz, rákot diagnosztizálnak. Ne hagyd, hogy ez eltántorítson attól, hogy barátként vagy szeretett társként ott legyél mellette. Lehet, hogy szükséged lesz segítségre, hogy megbirkózz az érzéseiddel. Sok mindenkihez fordulhatsz támogatásért és megerősítésért, például beszélhetsz egy felnőttel, akiben megbízol. Rákkal kapcsolatos weboldalakat is felkereshetsz. Egy másik mód, amivel rákos betegeknek segíthetsz, ha önkéntesként jelentkezel egy kórházba vagy klinikára, ahol rákos betegeket kezelnek. Az önkénteskedés nagyszerű lehetőség arra, hogy kifejezd a támogatásod.

Ha egy közeli barát vagy családtag rákos, az élete érzelmi hullámvasúttá válhat. Ha pihenésre kényszerül, elszigetelve egy kórházban vagy otthon, magányosnak érezheti magát. A legtöbb rákos ember szereti, ha a közelében vannak a barátai és családtagjai. Akkor is, ha a látogatások rövidek, és nincs túl sok mondanivalótok. Ha nem vagy benne biztos, hogy meglátogasd-e, kérdezd meg. Ha az időbeosztásod nagyon sűrű, másképp is tarthatjátok a kapcsolatot, például levelezéssel, telefonon keresztül vagy e-mailezéssel. Ez sokat jelent majd neki.

Tartsd észben, hogy az, aki miatt aggódsz, egyszerűen beteg. A rák ellenére ő ugyanaz az ember, akit mindig is ismertél, és szerettél.

(KamaszPanasz - Sz.D.L., kidshealth.org)

Kapcsolódó címkék

daganat