fogamzásgátló
#Betegségek

Növelik-e a fogamzásgátlók a mellrák kockázatát?

2010.09.07.
2 perces olvasási idő

Kedves Szerkesztőség! Abban reménykedem, hogy választ tudtok adni egy kérdésemre a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban. A családomban édesanyám révén már előfordult mellrákos eset. Igaz az, hogy emiatt nem lehet biztonságos számomra fogamzásgátló tabletta szedése? Néhány barátomnál előfordult nemrégiben, hogy kiszakadt a kondom szex közben és egy biztonságosabb fogamzásgátló módszert szeretnék alkalmazni.

Kedves Kérdező!

Még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy a fogamzásgátló tabletták növelhetik-e a mellrák kockázatát. A személyes mellrák kockázatot igen nehéz kielemezni, de vannak más fogamzásgátló módszerek is, ha nem szeretnéd a tablettákat használni.

Egy kutatás az orális fogamzásgátlók és a mellrák közötti összefüggést vizsgálta, és vegyes eredmények születtek. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy az újabb, alacsony dózisú orális fogamzásgátlók nem növelik a mellrák kockázatát. Bár a teljes történet ennél árnyaltabb – néhány kutatás szerint az orális fogamzásgátlók növelik a mellrák kockázatát azoknál a nőknél, akiknél rendellenes a BRCA1 gén, de azoknál nem, akiknél a BRCA2 gén rendellenes.

Mivel egy közeli családtagodnak volt mellrákja, ezért lehet - de nem biztos - hogy örökölt rendellenes BRCA1 vagy BRCA2 génnel rendelkezel – akármelyik kapcsolódhat a rákhoz, az egyéni génmutációtól függ. Másrészről pedig az orális fogamzásgátlók védelmet is nyújthatnak a mell- és petefészekrák ellen, a hormonstabilizáló tulajdonságuk miatt, ezért egyes esetekben ajánlani szokták azoknak a nőknek, akiknek a családjában már előfordult ilyen fajta rák.

Egy egészségügyi szakértő segíthet dönteni abban, hogy az orális fogamzásgátló vajon jó megoldás-e és segíthet genetikai teszteknél, a rendellenes BRCA génekkel kapcsolatban.

Nyolc nőből egynél kialakul mellrák az élete során. Közülök sokakat nem fenyegetnek genetikai kockázatok. Minden nő számára hasznosak lehetnek ezek az előjelek és megelőzési eljárások:

  • Figyelj arra, hogy a melleid látszatra és érzésre is normálisak-e, valamint időnként nézd meg nem történt-e változás. Ha új változásokat észlelsz, például új daganatot, felesleget, gödröcskét, ráncot vagy méret-, forma-, szimmetriabeli eltérést fordulj orvoshoz.
  • Menj el évente egy kivizsgálásra.
  • Egyél kevesebb zsíros ételt (például lágysajt, teljes tej, vöröshús, tejföl) és fogyassz több zöldséget, gyümölcsöt.
  • Kérdezd meg egy egészségügyi szakértőt olyan orvosi kutatásokról, amik hasznosak lehetnek számodra.

Ha nem bízol a fogamzásgátló tablettákban, vannak más fogamzásgátló eljárások is. Hosszú távú megoldásként jónak bizonyulhat a „méhen belüli eszköz”. Ha spontánabb megoldásra vágysz vannak „akadályozó” eszközök, például a női kondom és a terelőgyűrű. Ahogy mondtad, könnyen előfordulhat, hogy kiszakad a kondom. Hogy megakadályozzátok a kiszakadást és minden „simán menjen”, használjatok egy kis sikosítót.

Ha szeretnél többet megtudni a fogamzásgátlóról, valamint a mellrák kockázatairól fordulj egy szakemberhez.
Nem könnyű választ adni, amikor a fogamzásgátló tablettákról és a mellrák esélyéről van szó. Szerencsére a nők már elég sok fogamzásgátló közül választhatnak. Sok sikert a számodra megfelelő megtalálásához!

(Ő.B.)

Kapcsolódó címkék

daganat