gyermekkori daganatok
#Betegségek

Rák gyermekkorban

2010.09.12.
2 perces olvasási idő

Sétálj sokat, sportolj, élj a lehető legegészségesebben! Persze ezzel nem biztos, hogy a daganatos betegségeket elkerülöd, de tudnod kell: mindent elkövetsz, hogy ne következzen be!

A gyermekkori daganatos megbetegedések sok tekintetben különböznek a felnőttkoriaktól. Egyes típusú daganatok szinte egyáltalán nem fordulnak elő gyermekkorban, ilyen például a krónikus lymphoid leukémia (a leukémia egyik fajtája), míg más típusú daganatok inkább a gyermekkorra jellemzőek. Meglepő, de gyermekkorban a központi idegrendszert (agyat, gerincvelőt) érintő tumoros megbetegedések, illetve a leukémiák fordulnak elő leggyakrabban.

Ezeken túl számos más daganat is előfordulhat gyermekeknél, gyakorlatilag minden szerv érintett lehet: a vesék, az izomszövet, a csontok, a máj, a tüdő, stb. Ezek részben jóindulatúak, ám sajnos lehetnek rosszindulatú daganatok is, amelyek minél korábbi orvosi beavatkozást indokolnak.

A tünetek szerteágazóak lehetnek attól függően, hogy milyen szervet, szerveket érint a daganat.

  • Agydaganat esetén - attól függően, hogy az agy mely területe érintett - kialakulhat beszédzavar, magatartászavar (például hallucináció, agresszivitás).
  • Leukémia: mivel az elsődlegesen a csontvelőben alakul ki, így a csontvelőben lévő sejtek mint a vörösvértest, a fehérvérsejt, a vérlemezkék képződésében támad zavar, így az illető sápadt, vérszegény, fáradékony lesz, fertőzésekre fokozottan hajlamos, illetve spontán vagy kis sérülésektől is nagy bevérzések alakulhatnak ki rajta, továbbá csontfájdalom is jelentkezhet. Amikor a folyamat az agyba, a májba, a lépbe is áttétet ad, a tünetek tovább bonyolódnak.
  • Izom, illetve csontdaganatok esetén az adott szerv fájdalma, duzzanata, csontok esetén törése alakulhat ki.
  • Vesedaganat során vérvizelést észlelhetünk.
  • Általános tünetek: a fentieken kívül természetesen számos más tünet is felléphet, például a hetek óta tartó kezelésre nem reagáló láz, mely a daganatos betegség bevezető tünete lehet.

A tünetek tehát szerteágazóak. Éppen ezért, ha szokatlan panaszokat észlelsz, mindenképpen keresd meg szüleiddel a háziorvosod!

Mi történik a kivizsgálás során?

Minden vizsgálat a szülő gondos kikérdezésével kezdődik, valamint téged is kikérdeznek panaszaidról. Ezután alapos vizsgálat következik. Vér-, és vizeletvizsgálat, vérkenet készítés illetve különböző képalkotó vizsgálatok (mint például a röntgen, az ultrahang, a CT, MR, PET) lehetnek a gyermekorvos segítségére.

Ezek mellett sor kerülhet szövettani vizsgálatra (biopsziára) abból a szervből, amelyet a daganat átszőtt. Ez alapján beszélhetünk csontvelőbiopsziáról, izombiopsziáról, de gerincvíz vétele is szükséges lehet. A biopszia segítségével lehet megállapítani, hogy milyen a daganat típusa, illetve azt is, hogy az jó- vagy rosszindulatú-e.

Hogyan történik a gyógyítás?

Miután tudja orvosunk, hogy mivel állunk szemben, ezután történik a kezelés megtervezése. Milyen módszerek állnak rendelkezésre? Az úgynevezett specifikus kezelések célja a daganatos sejtek elpusztítása, ezek közé tartozik a sebészeti beavatkozás, a kemoterápia, illetve a sugárkezelés. A szupportív terápia során a daganatellenes kezelés alatt fellépő különböző mellékhatásokat orvosolják. Ha például fertőzéseket kapsz el, antibiotikumot, ha pedig nagyon vérszegény lettél, vérkészítményt kapsz.

Szem előtt kell tartani, hogy minden daganat és minden szervezet más és más. Egyes daganatos betegségek mellé enyhébb kezelés is elegendő, míg másokhoz erősebb. Egyes szervezetet a gyengébb kezelés is megvisel, míg mások az erősebb kezelést is jól bírják. A kezelés tulajdonképpen egy nagy harc a szervezet és a daganat között.

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

Milyen módszerek javasolhatóak a megelőzés céljából? A Human Papillomavírus ellen már van védőoltás. A három oltásból álló vakcina a méhnyakrák kialakulása ellen adhat védelmet, és már tini korú lányoknak be lehet adatni.

Mire tudunk még odafigyelni? Az egészséges életmódra: mozogj sokat, egyél otthon főzött ételeket, ne konzerveken élj! Vásároljatok inkább olyantól zöldséget, gyümölcsöt, akiben megbíztok, valamint tudjátok, hogy nem vegyszerrel telenyomott árut adnak el! Ma már kaphatóak olyan tejtermékek, húsáruk, melyek előállítására jobban odafigyelnek, antibiotikum mentesek, és akár olcsóbbak is lehetnek, mint a többi élelmiszer.

(Forrás: Daganatos betegségek gyermekkorban - WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

daganat