haj
#Testi problémák

Hajápolás roncsolás nélkül

2014.03.13.
3 perces olvasási idő

A hajszárító, a hajvasaló, a hajsütővas mind-mind arra lettek kitalálva, hogy otthon is olyan hajat tudjunk készíteni, mint a fodrásznál, vagy legalábbis hasonlót. De ha mindezeket rosszul vagy helytelenül használod, a hajad könnyen úgy nézhet ki, mintha rehabra várna. Most következő cikkünkben tanácsokat adunk ahhoz, hogy hogyan óvd meg hajad épségét, vagy hogyan állítsd helyre, ha már véletlenül bekövetkezett a katasztrófa.

Vásárolj jó eszközöket!

A hajkészítő eszközöknek nem kell egy vagyonba kerülniük. De fontos, hogy rendelkezzenek jó pár olyan tulajdonsággal, amely nélkülözhetetlen az egészséges hajformázás érdekében. Fontos megnéznünk, milyen fokozatokkal rendelkezik. Az olcsóbb fajták általában csak egyetlen fokozattal rendelkeznek.

Mindig nézd meg a hőmérsékleti adatokat – ha van – az eszközön. Egyes eszközök 175 foktól 400 fokig állíthatók. A 400 fok talán túl meleg, és talán túl drasztikus is. Így nem ajánljuk azon termékeket, amelyek csak ilyen hőmérsékleten működnek!

A hajszárítók közül megéri a beruházás. Mindig hivatalos boltokban vegyük őket és ellenőrizzük, hogy tartozékként van-e hozzá olyan fúvóka, amely a levegő áramlását irányítja. Emellett nézzük meg, hogy rendelkezik-e diffúzorral, ugyanis ez a levegő egyenletes elosztásáért felel.

Ismerd pontosan a hajad és a stílusod!

Miután megvan a megfelelő eszköz, és belevágnál az otthoni hajformázásba, fontos, hogy tisztában légy a hajad tulajdonságaival. Így például a hőfokot a hajad vastagsága szerint állítsd be a vasalón, a szárítón, vagy a hajsütőn.

Minél finomabb és vékonyabb egy haj, annál alacsonyabbnak kell lennie az eszközöknél használt hőmérsékletnek. Így például egy vékony szálú hajnál a lehető legalacsonyabb fokozatot kell alkalmazni.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogyha neked vastagszálú a hajad, a legerősebb és legmelegebb fokozatokat kell használnod! Ugyanis még a profi fodrászok is nagyon ritkán használnak ilyen magas hőfokokat.

Most pedig vessünk egy pillantást a haj természetes textúrájára! Minden sokkal jobban működik az eredeti állapotában, és ráadásul sokkal kevesebbet is roncsol, ha csak igazítani kell rajta. Így például ha neked teljesen göndör a hajad, ne próbálj belőle nyílegyeneset csinálni. Egyszerűen használd ki az adottságait, konzultálj a fodrászoddal, vigyetek bele életet, és ne roncsoljátok feleslegesen!

Védd a hajad a hőtől!

Ma már rengeteg olyan terméket gyártanak – például különféle sprayket – amelyek külön arra lettek készítve, hogy megvédjék a hajadat a hajszárító vagy a hajvasaló okozta káros hatásoktól. A legtöbb ilyen termék szilikont tartalmaz, ami mintegy védőbevonatot képezve a hajon, védi azt.

Amikor a károsodás mértékéről beszélünk, akkor egyértelműen előtérbe kerülnek a hajvasalók. Ugyanis ezek jóval nagyobb kárt tudnak okozni, mint egy hajszárító. A szakértők szerint ezért ezeket az eszközöket legjobb, ha nem használjuk egyszerre tovább 4-5 másodpercnél. Ha pihenőket tartunk, talán a hajunk sem melegszik fel annyira.

Frissítsd fel a formázó technikád!

Lehet, hogy már évek óta használsz hajvasalót, hajszárítót vagy hajsütővasat. De lehet, hogy nem helyesen! Ezért legjobb, ha megkérdezed erről a fodrászodat, még akkor is, ha kicsit kellemetlen számodra a kérdés. De hidd el, kifizetődő lesz!

Viszont személyes találkozásra és hajfajtára való tekintet nélkül biztosan tudjuk mondani, hogy mindig teljesen szárítsd meg a hajad, mielőtt hajsütővasat vagy hajvasalót használsz, és részben szárítsd meg – törölközővel, vagy sima levegőn –, ha hajszárítót.

A nedvesből szárazat csináló szárítókat természetesen rendeltetésszerűen kell használni, azonban a legtöbb hajszobrász nem ajánlja ezt. A legtöbbjük szerint ez egyszerűen nem működik és a hajat is jobban roncsolja. „Az emberek manapság már túlzásba viszik az egyenesítést és a göndörítést” – mondta egy mesterfodrász. „Senki nem akar természetesen egyenes vagy göndör maradni, mindenkinek pont a másik kell” – tette hozzá.

Ha mégsem szárítod meg megfelelőképpen a hajadat, akkor a hajvasalás során nagy mennyiségű gőz fog felszabadulni a hajadból. A gőz és a hő pedig együtt gyakorlatilag egyenlő a halálos ítélettel a hajad számára.

Hogyan hozzuk helyre a roncsolt hajat?

Ha a hajad slamposabban néz ki, mint valaha, néha össze-vissza áll, látszólag megvékonyodtak a hajszálak, töredezettek a végei, nos akkor valószínű, hogy a hajad súlyos károsodásokat szenvedett.

A legegyszerűbb dolga a rövid hajúaknak van, ugyanis nekik csak le kell vágatniuk a töredezett és meggyengült hajrészt. De természetesen nem kell megijednie a hosszú hajúaknak sem! Ugyanis ma már rengeteg olyan termék van, amely feleslegessé teszi a haj levágását csak azért, mert az töredezett.

Az otthoni praktikák közül a legjobb, ha olyan termékeket használunk, amelyek hidratálóak és olajosak, ezek ugyanis segítenek megvédeni hajunkat a nagy hőtől. Ha azonban a hajad kémiailag is változott, például a kifakult, akkor mindenképpen fehérjét tartalmazó hajregeneráló termékeket válassz, ugyanis ezek segítenek, hogy a hajad jobban nézzen ki.

Ha viszont az otthoni módszerek nem válnak be, meg kell fontolni egy szakember felkeresését. Vannak ugyanis olyan mélyen ható kondicionálók és eljárások, amelyek bár nem állítják vissza a haj eredeti struktúráját, azonban orvosolják a problémákat, a töréseket, roncsolódásokat kijavítják, így hajunk rövid időn belül újra úgy nézhet ki, mint régen. Egyébként pedig ezek az eljárások és anyagok segítenek hajad megóvásában a jövőben is.

Légy türelmes!

Lehet, hogy az első próbálkozások nem járnak sikerrel, de ez természetes. Sőt, az is lehet, hogy a szerek ugyan hatnak, de csak idővel. A szakértők szerint például a haj töredezettségének eltüntetéséhez 2-2,5 hónapra is szükség lehet, ha az illető nem szeretné levágatni.

Miután pedig a hajadat egyszer már sikerült visszahozni a megfelelő állapotba, tartsd azt meg, és ne hagyd, hogy újra meg újra tönkretegyék a nem megfelelő eljárások. A legtöbb ember számára ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ha teheti, 4-6 hetente látogassa meg fodrászát egy kis igazításra.

Nos, remélem segítettem, további egészséges és szép hajformázást!

(Cs. B.)