nőgyógyászati problémák
#Betegségek

A leggyakoribb nőgyógyászati betegségek

2024.02.08.
2 perces olvasási idő

Sorra vettük a leggyakoribb nőgyógyászati betegségeket, a legáltalánosabbtól a legösszetettebbig. Baktériumok, más betegségek és egyéb fertőzések: minden, ami egy női szervezetet fenyegethet. Tudj meg többet arról, mire kell odafigyelned!

Trichomonas fertőzés

Létezik egy kórokozó, egy egysejtű, amelyet az orvosi nyelvek Trichomonasnak neveznek. Ez a fertőzés kizárólag nemi úton terjed, és szinte minden esetben a Trichomonas fertőzésben szenvedő férfi partner adja tovább. Nemcsak a hüvelygyulladás szenvedő alanyának kell tehát gyógyszert szednie, hanem a másik fél gyógyszeres kezelése is szükséges ahhoz, hogy a fertőzést megszüntessék. Ellenkező esetben létrejön az úgynevezett "pingpong"-fertőzés, amikor a Trichomonas-hordozó partner ismétlődően visszaadja a már kigyógyultnak a betegséget.

Kismedencei gyulladások

Ezzel az összefoglaló névvel a méh, a petevezeték és a petefészek gyulladásos megbetegedéseit illetik. Ha nem heveny lázas betegség formájában jelentkeznek, általában nehezen felismerhetőek. Lezajlásuk lehet szinte teljesen tünetmentes, vagy bizonytalan, elmosódó tüneteket okoznak. A megjelenő külső jelek "látványossága" azonban nem feltétlenül arányos a betegség súlyosságával. Egy nő hamarabb fordul a nőgyógyászhoz a kellemetlen tüneteket okozó, de banális és jól kezelhető gombás fertőzések miatt, mint az alattomosan rejtőzködő klamidiafertőzés miatt, amelynek szövődménye lehet a petevezetékek elzáródása és a meddőség.

Petefészekgyulladás, Chlamydia

Női fájdalom

Lehet valamely szexuálisan átvihető kórokozó hatásának következménye, de eszközös beavatkozást követően is létrejöhet. Tünetei (alhasi fájdalom, nyomásérzékenység, elesettség, láz) igen jellegzetesek, így felismerése általában nem jelent gondot. Terápiája általában kombinált gyógyszeres kezelés antibiotikumokkal, súlyosabb esetben kórházi körülmények között.

Az elhúzódó, kiújuló krónikus kismedencei gyulladásokat sokkal nehezebb felismerni és meggyógyítani.Visszatérő panasz a bizonytalan, állandó jellegű alhasi-deréktáji fájdalom, amely igen kifejezett lehet a nemi érintkezés során. Az antibiotikus kezelés önmagában nem mindig hatásos, mellette szóba jönnek a termálfürdők, a rövidhullám-kezelések is. Nehezen meggyógyítható, makacs kórképről van szó, amelynek terápiája nagy türelmet igényel az orvos és a beteg részéről egyaránt.

A kismedencei gyulladások számos szövődménnyel járhatnak, ha nem ismerik fel őket idejében. A petevezeték gyulladásos elzáródása gyakori oka a női meddőségnek. Krónikus gennyesedés, tályog, hashártyagyulladás szintén kialakulhat. Ennek a komoly, súlyos nőgyógyászati betegségnek egyik leggyakoribb kórokozója napjainkban a Chlamydia nevű baktérium.

A klamidiázis néven ismert betegség a legelterjedtebb szexuális úton átvihető nőgyógyászati fertőzésnek számít. A kórokozó először a húgycsőben, vagy a belső méhszáj területén okoz gyulladást, és innen terjed a méhnyálkahártyára. Igen nagy problémát okoz, hogy a fertőzés tünetszegény. A Chlamydia okozta petefészekgyulladás például szinte "észrevétlenül" zajlik le, alig jár alhasi fájdalommal, vagy csak enyhe hőemelkedést okoz. A kórokozó jelenlétét gyakran csak akkor mutatják ki, amikor a fertőzés szövődményei már kialakultak.

A Chlamydia-baktériumot hosszú ideig tartó gyógyszeres kezeléssel több antibiotikum egyidejű szedésével lehet csak elpusztítani. Mind a beteget, mind partnerét kezelni kell.

HPV

A humán papillomavírus (HPV) több mint 200 vírusból álló csoport, amely szemölcsöket okoz. E változatok közül nagyjából 40 szexuális úton terjed, és szemölcsöket okoz a nemi szerveken, a végbélnyíláson, a szájban, a torokban vagy azok környékén. Egyes magas kockázatú törzsek összefüggésben állnak a méhnyakrákkal. A HPV vakcina védelmet nyújt a HPV e rákot okozó törzsei ellen.

(KamaszPanasz - Fókuszban a Nő)