herpesz
#Betegségek

A nemi herpesz szappannal is terjed?

2011.12.16.
1 perces olvasási idő

Tisztelt doktornő! A szobatársamnak hüvelyi herpesze van, és közösen használjuk a szappant. Mekkora az esély rá, hogy megfertőződjek a közös szappanhasználattól?

Kedves levélíró!

Röviden: nulla. A nemzetközi szakirodalom és ismeretek szerint nem lehet elkapni a herpesz 2-t az olyan mindennapi tárgyak közös használata során, mint a szappan, törölköző, ruha, ágynemű, vagy a strandon történő fürdőzés közben. Történetesen a szappan esetében a vírusnak nem sok esélye marad a fertőzésre, pont azért, mert lemosódik a szappannal együtt.

Az egyik elméletileg lehetséges (ám elég valószínűtlen) helyzet, ha a fertőzött személy alapos, intim részeken (nyálkahártyával történő érintkezés szükséges) való megtörölközése után közvetlenül egy másik személy használná hasonló helyen ugyanazt a nedves törölközőt, így elméletileg átvihető a vírus. De a fertőzés kialakulásához komoly mennyiségű kórokozóra lenne szükség így is.herpesz

A gyakoribb eset az, hogy a fertőzött személyről közvetlen érintkezés útján kerül át másik emberre a vírus (nyálkahártyák érintkezésével), például csókolózás, szexuális együttlét esetén (közösülés, orális/anális szex során). Az is előfordulhat, hogy a fertőzött személyről (nyálkahártyával vagy sebbel) kézzel érintkezve kerülhet át a vírus a másikra és úgy fertőződik meg (petting).

Egyes esetekben ugyanazon a személyen kerül át az egyik testrészről a másikra a herpesz vírus (száj-nemi szervek és fordítva), azonban hogy ez előfordulhasson, igen sok vírus egyszerre történő átvitelére van szükség. Ez az elsődleges fertőzés kialakulásakor fordulhat elő, azonban később lecsökken a vírusok mennyisége, így a fertőzés esélye is, az antitestek működésének köszönhetően.

Habár a herpesz nem kerülhet át a közös szappan használattal, azonban a testi higiéniára inkább mindenki saját eszköztárat használjon, és azt lehetőleg ne ossza meg másokkal!