esemény utáni tabletta
#Vágyak

6 fontos tudnivaló a sürgősségi fogamzásgátlásról

2015.06.02.
2 perces olvasási idő

Bárkivel előfordulhat, hogy a használt fogamzásgátló eszköz meghibásodik, például elszakad az óvszer, de ilyenkor sem kell kétségbe esni! Ezekben az esetekben sürgősségi fogamzásgátló tablettával előzhetjük meg a nem kívánt terhességet. Ezek a szerek akkor hatnak a legbiztosabban, ha a tablettát az aktus után 24 órán belül bevesszük, ezért fontos lenne, hogy minél hamarabb hozzáférjünk.

Az Európai Unió 28 tagországában 2015. március 31-e óta már vény nélkül is kapható sürgősségi fogamzásgátló készítmény – Magyarország azonban még ellenáll, nálunk továbbra is recepthez kötik a kiváltását.

A hazai döntéshozatalnál betegbiztonsági okokra hivatkoztak, ezt azonban semmilyen irányelv és kutatás nem támasztja alá.

Mi szól a vénynélküliség mellett?

  • A sürgősségi fogamzásgátló készítmények biztonságosan alkalmazhatók, orvosilag fogamzásgátlásalátámasztott ellenjavallatuk nincs
  • Használatukhoz nincs szükség semmilyen vizsgálatra vagy laboratóriumi tesztre, utánkövetést sem igényelnek
  • Orvosilag komoly szövődményt nem okoznak, esetleg mellékhatásuk lehet (pl. fejfájás, hányinger, stb.)
  • A készítmény akkor a leghatásosabb, ha azt a védekezés nélküli aktust követő 24 órában beveszik, ezért fontos, hogy minél hamarabb hozzá lehessen jutni
  • A sürgősségi fogamzásgátlás nem abortusz, egy már megfogant terhesség esetén nem okoz vetélést, a magzatra káros hatása nincs
  • Kutatások szerint a sürgősségi fogamzásgátló tabletták szélesebb körű elérhetősége nem növeli a védekezés nélküli aktusok számát, tehát nem bátorítja a felelőtlen szexuális viselkedést

WEBBeteg.hu által megkérdezett Dr. Párducz László - A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság Elnöke, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság Alelnöke - elsősorban az esemény utáni tabletták szélesebb körű használatával járó előnyöket emelte ki a veszélyek helyett.

- A készítmény a védekezés nélküli aktust követő 24 órában a leghatékonyabb, ezért is lehet amellett érvelni, hogy a nem kívánt terhességeket egy vény nélkül, valóban gyorsan és egyszerűen hozzáférhető készítménnyel lehet a leginkább megelőzni (leszámítva persze a hagyományos fogamzásgátló tabletták és más védekezési módszerek rendszeres és megfelelő alkalmazását).A széleskörű felhasználhatóságot nagyban elősegítené a könnyű hozzájutás, így a nem tervezett terhesség elkerülhető lenne – mondta Dr. Párducz.

Nem abortusz

Az „esemény utáni tabletta” etikai megítéléséhez fontos információ, hogy a sürgősségi fogamzásgátló esetében nem terhességmegszakításról van szó.

Fontos tudnivaló és érv a vény nélküli hozzájutás szempontjából, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tablettának nincs káros hatása a magzatra, nem szakítja meg a kialakult terhességet. A tabletta hatása nem más, mint a peteérés gátlása, így egy esetlegesen kialakult terhesség beágyazódását nem akadályozza meg – mondta el Dr. Párducz László.

További információ a sürgősségi fogamzásgátlásról

(WEBBeteg)