fogamzásgátló tabletta
#Vágyak

Fogamzásgátlót szeretnél szedni? Tudnivalók a használatáról

2016.03.11.
2 perces olvasási idő

Ha a fogamzásgátló tabletta szedése mellett döntesz orvosod javaslatára, érdemes néhány dolgot tudnod a szedéséről. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A fogamzásgátlási módszer kiválasztásánál figyelembe kell venni a módszerek megbízhatóságát a nem kívánt terhesség kialakulásával szemben. Ehhez az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a fogamzásgátló szedése.

A legfontosabb tudnivalók a fogamzásgátlóról

  • A fogamzásgátló tablettáknak két nagy típusa van: vannak a kombinált fogamzásgátlók, melyek ösztrogént és gesztagént (sárgatest-hormont) is tartalmaznak, illetve léteznek a csak progeszteron-származékot (sárgatest-hormont) tartalmazó tabletták. Mindkettő csak a szedésük ideje alatt akadályozza meg a teherbeesést.
  • A fogamzásgátló tabletták Magyarországon vénykötelesek, ezért amikor szükséged van rá, fel kell keresned a nőgyógyászodat, aki első alkalommal kivizsgál - így választja ki a számodra megfelelő készítményt -, majd amikor már szeded, ő írja fel újra a tablettát, ha elfogyott.tabletta
  • A fogamzásgátló tabletták nagyon megbízhatóan akadályozzák meg a nem kívánt terhességek kialakulását, de ehhez az szükséges, hogy mindig pontosan szedd a tablettát. Ha most kezded szedni, érdemes beállítanod az órád vagy a telefonod emlékeztető funkcióját, hogy emlékeztessen a tabletta bevételére.
  • A fogamzásgátló tabletta kiválasztásában kérd nőgyógyászod segítségét, aki többféle tényezőt vesz figyelembe a tabletta kiválasztásánál. Tekintettel van például a családi kórtörténetedre, azaz, hogy van-e a családban trombózishajlam, fiatal korban előforduló trombotikus betegségek, esetleg mellrák. Szintén fontos, hogy a fogamzásgátló tabletta felírásánál a nőgyógyászod megismerje a te kórtörténetedet és betegségeidet is.
    A fogamzásgátló tabletta kiválasztásánál a nőgyógyász figyelembe veszi az életkorodat, a dohányzási szokásaidat, a bőrgyógyászati problémáidat, azt, ha fájdalmat okoz a menstruációd. A fogamzásgátló tabletta első felírásánál az orvos nőgyógyászati vizsgálatot is végez, illetve ezt követően rendszeresen figyelemmel kíséri állapotodat.
  • A fogamzásgátló tablettákat a menstruáció első napján kell elkezdeni szedni, ha valaki a ciklus 2-5. napján kezdi el szedni, akkor további 7 napig még nem véd a tabletta.
  • Új, kombinált fogamzásátló tabletta elkezdésénél pecsételő vérzés jelentkezhet. Ez viszonylag gyakori jelenség, emiatt nem javasolt idő előtt abbahagyni a fogamzásgátló szedését.
  • A fogamzásgátló betegtájékoztatóját olvasd el, és őrizd meg, a későbbiekben szükséged lehet a benne foglaltak ismeretére, például antibiotikum szedésekor, hasmenés, hányás esetén, amikor megváltozhat a tabletta hatásfoka.

Amennyiben bármilyen mellékhatást tapasztalsz, keresd fel nőgyógyászodat.

(Fókuszban a Nő)