fogamzásgátlás
#Vágyak

Hormonokkal a terhesség ellen

2019.11.19.
1 perces olvasási idő

Ahogy növünk, lassan elkezd minket is érdekelni a másik nem, és egy idő után nem érjük be kézfogással és a csókkal, bizony-bizony lassan az ágy következik. Igen, de hogyan is lássunk hozzá?

Talán a legelső fogamzásgátló módszer, ami eszünkbe jut, az óvszer használata. Nem véletlen, hiszen rengeteg előnye van. Nemcsak az ondó hüvelybe kerülését akadályozza meg, de ugyanakkor véd a fiatalokat is érintő nemi betegségekkel (pl. AIDS, Szifilisz) szemben is. Szintén mellette szól az is, hogy könnyen beszerezhető, olcsó és használata is egyszerű. Viszont vigyázni kell, hiszen rossz tárolás mellett kiszakadhat és ez által használhatatlanná válik.

Második módszer a megszakított közösülés. Ennek a módszernek van a legnagyobb rizikófaktora, ezért a kamaszoknak semmiképpen sem ajánlott. Ugyanis nagy gyakorlat kell ahhoz és hatalmas önuralom, hogy megfelelő pillanatban történjen a mozdulat. Nagy hátránya, hogy a nemi betegségekkel szemben semmilyen védelmet sem nyújt.

Léteznek másfajta módszerek is, amelyek nem fizikailag, hanem hormonális módon akadályozzák meg a megtermékenyülést.

Sajnos jelenleg még nincsenek olyan kimondottan férfiaknak kifejlesztett antibébi tabletták, amelyek 100 százalékosan megbízhatóak lennének. Régóta kísérleteznek ezzel, de sokan félnek tőle. Magas áruk és mellékhatásuk miatt sokan ódzkodnak is tőle. Hiszen ezeknek a tablettáknak elsősorban a sperma termelődését kellene megakadályozniuk, de sokszor visszafordíthatatlan meddőséget okoz. Fiataloknak nem ajánlott!

A hormonok talán az első tabletta alapú kísérletezések voltak. Elsőként a gyapotmagból kivont szerekkel kezdtek kísérletezni, de sajnos ennek túl nagy volt a kockázata és hamar meddőséget okozott.

Mostanában tesztoszteronnal végeznek kutatásokat. Különböző anyagokkal keverve csak 50-90 százalékos hatásfokot lehet vele elérni. Nem beszélve arról, hogy 1-3 hetente kell beadni az izomzatba injekcióval. Teljes biztonságot ez se nyújt, de folyamatban van egy tesztoszteron alapú szer kifejlesztése is. A leghatásosabbak a GnRH alapú szerek. Viszont ezeknek a hátulütőjük, hogy 1-2 havonta injekcióval kell a szervezetbe juttatni, és méregdrágák.

A műtéti módszereket 35 éves kor alatt nem lehet elvégezni. Bár tény és való, hogy hatásfokuk nagy, de vannak esetek, ahol visszafordíthatatlan kárt okoznak.

(KamaszPanasz- Cs. B.)