esemény utáni tabletta
#Vágyak

Esemény utáni tablettát talált nálam az anyukám

2013.10.10.
2 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! Pár hónappal ezelőtt a barátommal esemény utáni tablettát vettünk. Még maradt két szem benne.

Ezután természetesen a megmaradt tablettákat nem dobtam ki (tudom, hülye voltam!), most pedig az anyukám megtalálta őket. Még hál istennek nem kellett vele beszélnem erről, de félek. A szüleim elég konzervatívak, így nem állhatok eléjük, hogy: „Anya ne haragudjatok, de a hátatok mögött szexeltem és elszakadt a kondom.” Mégis mit mondjak neki? Köszönöm.

Kedves Kérdező!

Először is nem voltál hülye, hogy nem dobtad ki a megmaradt tablettákat. Épp ellenkezőleg, így tetted jól, hogy felkészültél minden eshetőségre, arról már nem is beszélve, hogy esetleg egy másik „baleset” esetén is kéznél lett volna. Az, hogy anyukád megtalálta a fogamzásgátlót, egy váratlan következménye lett az előrelátásodnak. De ha jobban belegondolunk, mindez nem is olyan szörnyű, és még jól is elsülhet. Ez ugyanis egy remek esély számodra, hogy nyiss a szüleid felé, és megbeszéld velük az életed egyik fontos részét, a szexualitással kapcsolatos dolgokat.

Természetesen nem egy egyszerű feladat beszélni a szülőkkel, és hidd el, nem csak neked nehéz! De mindezzel bebizonyíthatod számukra, hogy mennyire érett vagy, és hogy milyen komolyan gondolkodsz az életről, a kapcsolatokról és a szexualitásról. Ráadásul a tény, hogy tudtad, hogy mit kell tenni, miután elszakadt egy kondom, fel tudtad keresni és meg tudtad szerezni magát a fogamzásgátlót, szintén azt az üzenetet küldi a szüleid felé, hogy te is és a barátod is felnőttetek a feladathoz, és hogy felelősségteljesek és tudatosak vagytok.

Ha tényleg biztos vagy abban, hogy anyukád megtalálta a fogamzásgátlód, akkor már nyilván tud a szexuális életedről is. Így már csak egy feladat maradt hátra: felhozni a témát.

Most pedig pár tipp, hogy hogyan hozz fel egy kínos témát – például most a szexet – a szüleiddel való beszélgetés során:

  • A szüleiddel való beszélgetéshez olyan időpontot találj, amikor mindketten ott vannak, és amikor nyugodtan tudtok beszélgetni. Ha ez az időpont megvan, kezdd például így: „Beszélhetnénk valami komoly dologról vacsora után?”
  • Készíts egy listát előre, hogy pontosan mit is szeretnél elmondani a szüleidnek! Így az izgalom nem fog összezavarni, és nem fogsz mindent elfelejteni. Továbbá felkészülhetsz az esetleges kérdésekre, vagy megjegyzésekreis, és arra, hogy mindezekre hogyan reagálj higgadtan, normálisan felnőttként.
  • Hallgasd figyelmesen, amit mondanak, vagy kérdeznek. Ha azt látják, hogy tényleg megpróbálod megfogadni a tanácsaikat, akkor sokkal nagyobb az esély arra, hogy később esetleg hallgatnak rád.
  • Keressétek fel az anyukáddal az orvoshoz, és beszéljétek meg vele a további lépéseket, hogy megtalálhassátok a számodra legmegfelelőbb fogamzásgátlási módszert.

Hidd el, a szülők általában legalább olyan idegesek, ha nem jobban, mint gyermekeik, főleg, ha a szexről kell beszélni. Ezért előfordulhat, hogy anyukád soha nem fogja felhozni, hogy megtalálta a fogamzásgátlódat. Ha azonban úgy érzed, hogy mindenképpen beszélned kellene erről a szüleiddel, akkor rajta, ne késlekedj! Ne feledd, a nemi életeteket a barátoddal továbbra is ugyanilyen biztonságosan éljétek!

Reméljük, most már sokkal magabiztosabb leszel, ha a szüleiddel kell beszélned a saját döntéseidről és/vagy a szexuális életedről.