étkezés
#Táplálkozás

Hogyan táplálkozz helyesen suliidőben is?

2023.10.13.
3 perces olvasási idő

Kollégiumban laksz, esetleg a suliban eszel minden nap? Így a szüleid már nincsenek a nyomodban, hogy biztosak legyenek, elegendő zöldséget eszel és egészséges ételeket választasz. Ismerősen hangzik? Ez a fajta szabadság nagyszerű érzés lehet, de a tested számára lehet, hogy nem kecsegtet ugyanilyen jó hírekkel.

Míg néhány diák a gyümölcsöket és a zöldségeket részesíti előnyben az iskolai menzán, a legtöbben anélkül választják ki az ételüket, hogy odafigyelnének, mire van szüksége a testüknek. Még ha a lehető legjobb szándékaid is vannak, nehéz lehet ellenállni a kevésbé egészséges választéknak. És nem csak a derékbőséged forog kockán. Azok az ételek, amelyeket választasz, befolyásolják az energiádat, koncentrációs képességedet és a memóriádat, mivel a testednek és az agyadnak a megfelelő táplálékra van szüksége ahhoz, hogy helyesen működjön.

Mire van szüksége a testednek?

A tápanyagszükségletek emberenként különböznek, az életkortól, nemtől, mérettől, a tevékenységek szintjétől és más tényezőktől függően. A specifikus javaslatokért, amik a te szükségleteidhez vannak igazítva, fordulj orvosodhoz vagy dietetikushoz, táplálkozási tanácsadóhoz. Általánosan elmondható, hogy az étrendednek a fehérjék, tejtermékek, szénhidrátok, zöldségek és gyümölcsök egyensúlyából kell állnia.

A teljes kiőrlésű szénhidrátok (mint a barna rizs, a teljes kiőrlésű kenyér, müzli és tészta) jobb választás, mint a jobban feldolgozott társaik (pl. fehér kenyér és a rendes tészta), mivel több vitamint, ásványi anyagot és rostot őriznek meg.

A konzerv vagy fagyasztott zöldségek és gyümölcsök néha hozzáadott sót, szószt vagy cukrot tartalmaznak, úgyhogy figyelmesen olvasd el a címkét vagy válassz friss zöldséget, gyümölcsöt. És habár a zöldségekkel és gyümölcsökkel gyakran egy ételcsoportra célzunk, ne hagyd ki a zöldséget csak azért, mert a gyümölcsöt favorizálod (tulajdonképpen az ideális egyensúlyhoz több zöldséget kellene enned, mint gyümölcsöt).

A fehérje egy másik alapvető és kihagyhatatlan része akármilyen étrendnek. A húsból, halból, tojásból, és nem állati forrásként a szárazbabból, sárgaborsóból, lencséből és diófélékből juthatsz elegendő proteinhez.

Suli és táplálkozás

A tejtermékek, mint a sajt, joghurt és tej, szintén proteint tartalmaznak, valamint a nagyon fontos kalciumot is. Minden nap néhány adag alacsony zsírtartalmú tejtermék fogyasztásával, mint a joghurt és a fölözött tej, táplálkozási előnyökre tehetsz szert, túl sok koleszterin és zsír nélkül. Figyelj oda a nassolnivaló ételekre, amikben sok cukor, zsír és kalória lehet. Nem feltétlen kell őket teljesen likvidálnod, de csak kis szerepet játszhatnak a teljes étkezésedben.

A nassolnivalók támadása

Néha mégis zsíros és cukros ételekre vágysz. Amikor sokáig ébren vagy, mert órákig tanulsz, lehet, hogy a cukorra, koffeinre vagy sült krumplira gyógyírként tekintesz, mer azt gondolod ezek löketet adnak majd. Plusz készen elérhetőek és könnyen megszerezhetők. De lehet, hogy egészségesebb alternatívákat is meg kellene fontolnod, amik több energiát adhatnak, kevesebb negatív következménnyel.

Ha szilárd csemegére vágysz, iktass be valamilyen kalóriaszegény finomságot, mint a popcorn (de figyelj a vajra és a sóra). Ha pedig nagyon éhes vagy, a szénhidrát és protein kombinációja tovább csillapítja az éhségedet, mint a magas zsírtartalmú vagy cukros nassolnivalók. Például egyél pár kekszet egy pohár tejjel, joghurtot alacsony zsírtartalmú müzlivel, tortillát sajttal, salsa szósszal.

Speciális táplálkozási szükségletek

Nehéz jól táplálkozni, de néhány ember még nagyobb kihívással néz szembe, mint mások. Sok diáknak -és főként a vegetáriánusoknak - nehéz a táplálkozásukra fókuszálni. Az iskolai menzák gyakran nem kínálnak választékot a különleges igényű tanulóknak, akiknek így be kell érniük a kevésbé bizalomgerjesztő ételekkel. Emiatt sokszor minden étkezést egy jól bevált csemege helyettesít.

A vegetáriánusok és az ételallergiával, vagy más egészségügyi problémával (pl.: cukorbetegség) küszködő diákok kihívásnak találhatják, hogy gondoskodjanak az ő igényeikről is, de a legtöbb iskola próbál eleget tenni a szükségleteiknek. A menzaételek egyike általában vegetáriánus, hogy alternatívát jelentsen a húst nem fogyasztók számára is. Egy másik lehetőség, hogy az étkezést a köretekből kell megoldani. Ám ekkor is figyelj arra, hogy minél többféle tápanyaghoz juss, hiszen vegetáriánusként az állati fehérjék pótlása is nagyon fontos.

Ha különleges étkezési igényeid vannak, különösen ha orvosi okokból, lehet, hogy beszélned kell az iskolai konyha vezetőjével, hogy bizonyos ételeket kérhess. Az ételallergiásoknak tisztában kell lenniük azokkal a hozzávalókkal, amelyeket ők is élvezhetnek, és nagyon oda kell figyelniük arra, hogy az ételükbe biztosan nem került-e a lehetséges allergénekből.

(KamaszPanasz - Sz.D.L. - Forrás: teenshealth.org)