betegség
#Betegségek

Rákos megbetegedések megelőzése: mit tegyél és mit ne?

2016.07.05.
2 perces olvasási idő

Sajnos nincs biztos módja a daganatos betegségek megelőzésének, de szakértők szerint az esetek 40%-a kivédhető, ha odafigyelünk az egészséges életmódra és táplálkozásra, illetve a testi-lelki egészségünkre.

Ami kerülendő:

Dohányzás:

A dohányzás szinte minden szervet károsít, és körülbelül 30%-kal növeli a rák kialakulásának veszélyét. A cigaretta, szivarok, pipa, stb. mind nagyon károsak a szervezetre, ráadásul a passzív dohányzás veszélye sem elhanyagolható! Próbálj leszokni róla, ha dohányzol, és kerüld a dohányfüstöt. A KamaszPanasz oldalán számos cikk segíthet a leszokásban, és szakértőink is szívesen segítenek neked.

Alkohol

Néhányan azt gondolják, hogy egyes italok biztonságosabbak, mint mások, de a lényeg nem magában az alkohol milyenségében, hanem elsősorban a mennyiségében van! A rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás jelentős mértékben növeli a rák kialakulásának kockázatát. Mértékkel és alkalmanként fogyaszd, és soha ne lépd át azt a határt, ahol elveszted a fejed!

Dohányzás és ivás

A halálos kombináció. A szervezetedre nézve színtiszta méreg, minden egyes szervet károsít a testedben, főképp fiatal korban!

UV sugárzás és napozás

Csökkentheted a bőrrák veszélyét, ha:

  • délelőtt 10 és délután 4 óra között nem tartózkodsz közvetlenül, és tartósan a napon.
  • kalap, napszemüveg, megfelelő felsőruházat és krémek használatával véded a tested
  • a naptejed legalább 15 faktoros
  • nem használsz önbarnító spray-t, és kerülöd a szoláriumot.
Mi is az a méhnyakrák?

A méhnyakrák a méhnyak hámsejtjeinek abnormális növekedése kapcsán kialakuló súlyos elváltozás, amely az életet veszélyezteti. Ha már kialakult, a méhet el kell távolítani, s attól függően, hogy mikor sikerült a betegséget felismerni és kezelni, szükség lehet sugár- és kemoterápiára is.

A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat. Míg ezt a cikket végigolvastad, legalább két nő halt meg miatta a világban valahol – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2006-os becslése szerint közel 650 nő hal meg naponta méhnyakrákban.

Amire figyelj:

Étrend

Tudományosan bizonyított, hogy kisebb a rák kockázata azoknál az embereknél, akik:

  • rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt esznek
  • a teljes kiőrlésű termékeket választják
  • elhagyják a feldolgozott hústermékeket (pl. hamburger, hot-dog, stb.)
  • csökkentik a cukor- és sófogyasztást
  • limitálják az alkoholbevitelt

TIPP Így csökkentheted a napi cukorbevitelt

Egészséges testsúly

Az elhízás és a túlsúly nem csak a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli, de számos ráktípusnál (pl. emlő-, nyelőcső-, vékonybél- és vastagbélrák) is komoly rizikófaktor. Kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres testmozgással elérhető és megtartható az ideális testsúly.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás (minimum 30 perc naponta) segít megőrizni az ideális testsúlyt, így csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Válaszd lift helyett a lépcsőt, sétálj, biciklizz a suliba, a melóba vagy a boltba, vagy csak szállj le egy megállóval hamarabb a buszról, hogy a hátralévő utat gyalog tedd meg.

Rendszeres szűrővizsgálatok

Ne feledd, a megelőzés mellett igen fontos a betegség időben történő diagnosztizálása. Ezért mindenképpen járj el rendszeresen szűrővizsgálatra (pl. nőgyógyászat, szemészet, vérvétel), illetve azonnal keresd fel az orvosodat, ha csomót, rendellenes anyajegyet vagy vérzést, megmagyarázhatatlan, hirtelen testsúlycsökkenést vagy bélműködés-változást tapasztalsz!

(KamaszPanasz - forrás: cancer.org)

Kapcsolódó címkék

daganat