prosztatarák
#Betegségek

Prosztatarák és táplálkozás

2012.12.07.
1 perces olvasási idő

Fontos először is a prosztata-megnagyobbodás és a prosztatarák fogalmát tisztázni, ugyanis sokan nincsenek tisztában a két kórállapot különbségeivel.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás egy korral járó, természetes, és ugyanakkor jóindulatú folyamat, addig a prosztatarák egy rosszindulatú betegség, oka az, hogy az öregedő prosztata egyre érzékenyebbé válik a férfi nemi hormon iránt, és kötőszöveti szaporulat indul el. Tehát rákról szó sincs ebben az esetben. Ez gyakorlatilag az idősödő korosztályt érinti, nem a kamaszokat, de a családodban előfordulhat idősebb férfitagoknál, szülőnél, nagyszülőnél.

A prosztatarák is főleg idősebb korban alakul ki, szintén nem a kamaszkor betegsége. Hogy miért beszélünk arról most erről a betegségről, ha a te korosztályodat nem is érinti? Azért, mert a betegség rizikófaktorai egyre inkább ismertté válnak, és már most fiatal korban jó, ha megismered ezeket, hogy a rosszindulatú betegség megelőzhető legyen. A betegség okai genetikai és környezeti tényezők, bár a pontos kiváltó tényezők még nem teljesen tisztázottak, de fontos szerepet játszanak etnikai, környezeti és az előrehaladott életkor. A genetikai tényezők adottak, ezeken jelen tudásunk szerint nem tudunk változtatni, de a környezeti tényezők módosíthatóak.egészéges táplálkozás

Milyen kapcsolat van az étkezés és a prosztatarák között?

Az étkezési faktorok között ismert szerepe van a fokozott energia-bevitelnek, az étkezési zsíroknak, a füstölt húsoknak, a vitaminoknak, az ásványi anyagoknak, a flavonoidoknak.

Amennyiben a napi kalóriabevitel a normál keretek között marad, nem fogyasztasz zsírban gazdag ételeket, füstölt húsokat, de emellett megfelelő mennyiségű vitamint, flavonoidot és ásványi anyagot fogyasztasz, akkor részedről mindent megtettél a prosztatarák megelőzése érdekében, de emellett még nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálatokra eljárni, ez majd csak felnőttkorban lesz azonban aktuális. A nagy kockázatú férfiak szűrését már 45 éves korban javasolt elkezdeni. Ők azok, akiknek férfirokonainál fiatalabb korban, azaz 65 éves kor előtt prosztatarákot diagnosztizáltak.

Általában 50 év felett az évenkénti szűrés indokolt, ez a jelenleg érvényes szakmai ajánlás.

A leírt étrendi javaslatokat nemcsak a prosztatarák megelőzése miatt érdemes betartani, hanem azért is, mert számos egyéb rosszindulatú daganatos betegség rizikója is csökkenthető ezáltal.

(Dr. Csuth Ágnes)

Kapcsolódó cikkek