melanoma
#Betegségek

Létezik biztonságos barnulás? Még nem.

2012.06.19.
1 perces olvasási idő

Szakértők szerint a 25 és 29 év közötti fiatalok körében előforduló leggyakoribb rákfajta a melanoma, a 15-19 évesek között pedig a második leggyakrabban előforduló ráktípus.

Bőrgyógyászok és más szakértők szerint nem létezik biztonságos barnulási mód. A melanoma - amely egy végzetes bőrrákfajta - gyakorisága, összehasonlítva a 1970-es és a 2009-es felmérés adatait, a nők között nyolcszorosára, a férfiak között négyszeresére nőtt a közel negyven év alatt.

A szolárium az egyik legnagyobb veszélyforrás

A szolárium sem nyújt biztonságos barnulástA Mayo Klinika cikke szerint a fiatal nők körében a melanomás betegek számának drasztikus növekedését részben a növekvő szolárium-használat befolyásolja. (A szoláriumozók 80%-a nő.) Sebészek, bőrgyógyászok és az orvostudomány szakemberei szerint a melanomás esetek gyarapodó számának a növekvő szolárium-használat az egyik fő oka. Egy izlandi tanulmány kimutatta, hogy a melanoma előfordulásának aránya jelentősen nőtt az országban a szoláriumok megjelenése után. Az Izlandon élők nincsenek igazán kitéve a napsugárzásnak, ezért a melanoma gyakoriságának növekedéséért valószínűleg nem a napsugárzás a felelős.

Miért járnak az emberek mégis szoláriumba?

A legtöbb ember tisztában van a leégés veszélyeivel, és hogy a túlzott napfénynek való kitettség is növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. A szoláriumok használatának veszélye már egy ideje közismertek. Felmerül a kérdés, hogy akkor mégis miért járnak még mindig az emberek szoláriumba.

A barna bőrt népszerűsítő szépségipar több milliárd dolláros üzlet, amely egy jelentés szerint, éppen a tizenéves lányokat célozza meg reklámaival. A szépségipar szereplői nem riadnak vissza a hamis adatok közlésétől sem, ha barnulás előnyeinek népszerűsítéséről van szó.

Rákkeltő szolárium

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO rákkutató osztálya a szoláriumot hivatalosan is az emberi rákkeltő tényezők közé sorolta, abba a csoport, amelyben többek között a cigaretta, az arzén, a plutónium és a mustárgáz is szerepel.

Az elmúlt években több országban is olyan jogszabályokat vezettek be, amelyeknek célja a fiatalok egészségének védelme. A törvényi szabályozás ezekben az országokban megköveteli, hogy a szülő aláírjon egy beleegyező nyilatkozatot, ha 18 év alatti gyermekének a szolárium használatát engedélyezi.

Szakértők szerint azonban az eddigi erőfeszítések hasztalanok voltak, hiszen nagyon sok szolárium figyelmen kívül hagyja a jogszabályokat. Egyes esetekben pedig maguk a tinédzserek hamisítanak aláírást a hozzájáruláshoz. És nem is tudják, hogy ezzel a saját életüket és egészségüket kockáztatják. Hiszen - mint tudjuk - biztonságos barnulás ma még nem létezik.

(S. Z. - medicalnewstoday)