szomjúság
#Táplálkozás

Alternatívák a szomjúság csökkentésére

2015.08.18.
1 perces olvasási idő

Tikkasztó nyári nap van vagy épp egy kimerítő edzés után vagy? Az első dolgod, ha hazaérsz, hogy felhajtasz egy hatalmas pohár vizet. Ám nem csak a víz létezik a világon. Ebben a cikkben olyan folyadékokról és ételekről olvashatsz, amelyek segíthetnek abban, hogy ne légy szomjas!

Ne feledd! Ha megfelelően hidratált a szervezeted, 2-4 óránként kell vizelned! Így a keringésed és az egész tested felfrissül és erősebb lesz!

Lefölözött tej

Rengeteg nátriumot tartalmaz. A zsír a tejben könnyen kitolhatja a felszívódás időtartamát, ezért válassz alacsony zsírtartalmú vagy lefölözött tejet vagy válaszd a kakaót! Ez a tízórai kedvenc az egyik legjobb energiapótló, emellett pedig hidratál is.

100%-os zöldséglevek

Az ilyen zöldséglevek remek tápanyagforrások. Nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak. Ezeket az italokat komoly izzadást kiváltó gyakorlatokhoz ajánljuk. Például futáshoz vagy biciklizéshez. Ilyenkor fontos, hogy minden órában legalább fél litert fogyasszunk.

Húsleves tésztával

Az otthon ízei. Nos, akármilyen meglepő is, a húsleves is azok közé a folyadékok közé tartozik, amelyek megfelelően hidratálnak. Minden egyes csészében 840 mg nátrium és 14 g szénhidrát található. Ha szereted a hazai ízeket, vigyél magaddal hosszabb utakra, még ha a többiek picit furcsán is néznek rád!

Görögdinnye

Ha megvizsgáljuk e finom gyümölcs összetételét, érdekes dolgot találunk: víztartalma majdnem 92%. Így egy szelet maximum 12 g szénhidrátot tartalmaz, viszont van benne 173 mg kálium. Ha nem igazán szereted a dinnyét, akkor egyél grépfrútot vagy narancsot.

Jégkása vagy vizes jégkrém

Egy vizes pálcikás jégkrém vagy egy jégkása sosem jöhet rosszul. Felfrissíti az elmédet, pótolja a folyadékot, lehűt, növeli az energiaszintedet, a benne található szénhidrátnak köszönhetően. Remek választás az edzések utáni feltöltődéshez is.

Saláta

Ha úgy érzed, hogy kimerültél és éppen evéshez készülsz, készíts salátát! A saláta ugyanis 90%-ban vizet vagy víz alapú tápanyagokat tartalmaz. Nem bírod túlságosan a nyúl kaját? Nos, akkor készíts egy salátát, amely grillezett csirkéből vagy lazacból áll, így ellensúlyozhatod a zöldfélék ízét némi husival! Ami egyébként még több hasznot hoz, hiszen amellett, hogy vizet és tápanyagokat tartalmaz, kiváló fehérjeforrás is, ami edzések után kötelező!

Rizs

Talán az a mennyiség, amelyet a kínai nagybácsi eszik meg nap mint nap, már kimeríti az egészséges táplálkozás fogalmát. De egy kemény edzés után brokkolival és sovány hússal nincs is jobb, mint a rizs. A rizs ugyanis olyan, mint egy jármű, ami a belefőzött vizet a testednek szállítja. Emellett remek szénhidrátforrás is, így segít kordában tartani testedet. A legjobb, ha magunk készítjük el rizsünket kevés sóval és sok zöldséggel!

(Cs.B.; menshealth)