internet
#Lélek

A Facebook növeli az önértékelést?

2011.04.06.
2 perces olvasási idő

„A Facebook segít abban, hogy a legjobb oldaladat mutasd a világnak, ami által magadat is jobban érezheted” – állítja egy új kutatás.

Ha egy kicsit szomorú vagy, akkor nem kell a tükörbe bámulnod. Inkább csak nézz rá a Facebook oldaladra, ami növelheti az önértékelésed!

Ez a következtetése egy új, a Cornell Egyetem által készített kutatásnak, amely a népszerű közösségi oldallal kapcsolatban végzett kutatásokat.

„Ennek a pozitív hatásnak az okai egyértelműnek tűnhetnek” - mondják a kutatók.

  • A Facebook segít abban, hogy a legjobb oldaladat mutasd a külvilágnak, kiszűrve mindent, ami miatt rosszul érezhetnéd magadat.
  • A Facebook igen pozitív fényben ábrázolhat, a tükör hibái nélkül – legyen ez valós, vagy csak képzelt.

„Hiszen egy tükör arra emlékeztet minket, hogy kik is vagyunk igazán, ezáltal nagyon negatív hatásai lehetnek az önértékelésünkre nézve, hogyha ez a kép nem egyezik meg a mi pozitív verziónkkal” – mondta Jeffrey Hancock, a kutatás vezetője. „Nem állítjuk, hogy ez egy javított változata a személyiségünknek, alakunknak, ám mindenképpen egy pozitív fajtája.”

Facebook és az önértékelés

Hancock és kutatótársa, Amy L. Gonzales – aki most a Pennsylvania Egyetemen tanít 63 Cornell-en tanuló diákot vontak be kutatásaikba, az egyetem közösségi média laborjában.

A tanulókat egyenként leültették számítógépek elé, hogy megmutathassák Facebook profiljukat, míg másokat olyan gépek elé ültették, melyek ki voltak kapcsolva. A kikapcsolt gépek előtt ülők egy része tükröket kaptak, amelyben magukat nézhették, míg a többieknek tükrük sem volt. A harmadik csoportba osztott tanulóknak a Facebook profiljukkal kellett ügyködniük.

A tanulók a Facebookon 3 percet tölthettek, kizárólag saját profiljuk felfedezésével foglalkozva.

Mind a 63 tanulónak ki kellett tölteniük egy önértékelésüket mérő kérdőívet.

Azoknak a tanulóknak, akik nézhették saját Facebook profiljukat a kutatás során, jóval magasabb önértékelésről tettek tanúbizonyságot, mint azon társaik, akiknek ki volt kapcsolva a számítógépük.

Azok a tanulók, akik megnézték a Facebook profiljukat, de később elkattintottak onnan, alacsonyabb önértékelést mutattak, mint azok, akik kizárólag saját profiljukat vizslatták.

Emellett, azok a résztvevők, akik módosították a profiljukat a kutatás során, magasabb önértékelést mutattak, mint azok, akik nem változtatták adatlapjukat. A kutatók azt is megnézték, hogy az adatlap módosítása az ön-bemutatás kedvezőbb formára váltását is jelentette. A kutatás vezetői azt is megjegyezték, hogy a Facebook használók mindig gondosan választják ki azt, hogy mit mondanak vagy mutatnak magukról – beleértve a fotókat, személyes információkat. Ezek segítségével úgy tüntethetik fel magukat, mint egyes ideálok, eszmények.

Az önkép csiszolása

„A Facebook segítségével a felhasználóknak lehetőségük van az öntudatosság optimalizálására” – állítja a kutatás. És az önképüket szégyenlősség nélkül alakíthatják, fejleszthetik okos hozzászólásokkal és a személyes információk és fotók többi felhasználó által szerethetőnek beállításával.

„Rengeteg ember feltételezi, hogy az internet rossz” – mondta Hancock. „Ez az első kutatás, ami a Facebook pszichológiai előnyeit mutatja be.”

A kutatást a Cyberpsychology, Behavior and Social Networking című műben tették közzé.

(Gy. A.)

Kapcsolódó címkék

internet