facebook
#Lélek

Függsz a közösségi oldalaktól?

2011.06.11.
1 perces olvasási idő

Évekkel ezelőtt órákat töltöttünk MySpace-en, Iwiwen, vagy csak MSN-ezéssel, a szüleink pedig csak csodálkoztak azon, hogy hogyan is tudunk ennyit számítógépezni. Manapság ezek helyét szinte teljesen átvette a Facebook, a Twitter, amikkel szintén felfoghatatlanul sok időt töltünk. De vajon tényleg függők vagyunk?

Ezt szerencsére könnyen eldönthetjük, ha a függőség jeleire világítunk rá a következő kérdések megválaszolásával. Jellemzőek rád a következő tünetek?

1. Ha otthon hagyod az okostelefonodat, akkor elveszettnek és magányosnak érzed magadat, amiért nem tudod ellenőrizni a Facebookodat vagy frissíteni a Twitteredet.

2. Naponta 20-szor ellenőrzöd a Facebook fiókodat.

3. Ha nincs válasz, vagy reakció az utolsó blogbejegyzésedhez 12 órán belül, akkor mérhetetlenül szomorú leszel.

4. Ha elutazol valahova a laptopod nélkül, akkor hiányérzete van és fáj a szíved.

5. Több közösségi médiás alkalmazásod van az iPhone-odon, mint más típusú alkalmazások.

6. Képes lennél 24 órát sorban állni a legújabb kütyü premierjén, csak azért, hogy nagyobb képernyőn frissíthesd a Facebookodat.

7. Több online barátod van, mint valódi.

8. Tweetelsz a mobilodon, miközben sétálsz.

9. Hamarabb bejelentkezel reggel a Facebookodra, mint hogy fogat mosnál.

10. Ellenőrzöd a Facebookod és a Twittered az ágyból, miután már „lefeküdtél”.

Emellett pár igen beszédes grafikont is tudunk mutatni a Retrevo jóvoltából, akik kutatásukat 1000 online felhasználó segítségével végezték, hogy bepillantást nyerjenek a netes világba. Az első grafikon 3 felhasználótípust hasonlít össze a Facebook és Twitter bejelentkezések tekintetében – a 25 év alattiakat, a 25 év felettieket, illetve az iPhone használókat.

Ellenőrzöd vagy frissíted a Twitter és / vagy Facebook profilodat reggel?

facebook, twitter

Egy másik grafikon a digitális függőséget olyan kérdéssel vizslatja, hogy „Bármikor félbeszakítod a teendődet, hogy megkapj egy online üzenetet?” Az alábbi eredményekre jutottak.

onlien üzenet

Arra a kérdésre, hogy melyik a leginkább közösségi média-függő ország a világon – a havonta átlagosan közösségi oldalakon töltött idő szerint az Ausztráliaiak állhatnak a dobogó élére, őket másodikként követik a britek, Olaszország a harmadik, míg az USA a negyedik helyen áll, az ötödik spanyolok előtt.

ausztrália

És milyenek a te közösségi oldalakhoz kapcsolódó szokásaid? És érdemes lenne neked, a partnerednek vagy egy barátodnak helyet foglalni egy speciális, médiafüggőket kezelő klinikán? Várjuk hozzászólásaitokat!

(Gy. A., jeffbullas.com)

Kapcsolódó cikkek