HPV
#Betegségek

A HPV a fiúkra is veszélyes!

2011.12.06.
2 perces olvasási idő

A férfiakat is ugyanúgy veszélyezteti a humán papillomavírus, mint a nőket! A pénisz, a végbélnyílás, a fej és a nyak körül kialakult rákos megbetegedések egyaránt származhatnak ezen kórokozó valamelyik fajtájától.

Amikor pár évvel ezelőtt megjelent a HPV elleni védőoltás, nagyon izgatott voltam, de egyben egy picit össze is voltam zavarodva. A vakcina ugyanis a méhnyakrákot előzi meg a nőknél, abban az esetben, ha az még a betegség elkapása előtt beadásra került. És bár a HPV terjedhet nőről nőre is, mégis legtöbb esetben heteroszexuális kapcsolatokban üti fel a fejét a betegség. Ezért kérdem én, miért hagyjuk ki a betegséget ugyanúgy terjeszthető „tényezőt”, a férfit a vakcinázásból?

védőoltás

Orvosi tapasztalatok szerint azok a férfiak, akik nemi herpesszel rendelkeznek, gyakran nemcsak a nemi szervük környékén, hanem – tudtuk nélkül – a végbélnyílásuknál is rendelkeznek ilyen kórokozókkal. (Persze, ez még nem jelenti azt, hogy egyből rákosok lennének, a nemi herpesz azonban igen nagy esélyt ad rá.) Így tehát egyértelműen kimutatható – több orvos szakmai véleménye alapján – hogy a férfiak és a nők is egyaránt rákosak lehetnek a HPV-től, bár tény és való, hogy más és más módon.

Pontosan emiatt, egyre több orvosi konferencia ülésezik világszerte. Több helyen már el is fogadták, hogy rutinszerűen adjanak be HPV elleni védőoltást fiúknak. Ha ez megvalósulna, egy nagyon nagy közegészségügyi probléma oldódna meg.

Néhány évtizede még úgy gondolták, hogy a kutatások azt fogják mutatni, hogy a legtöbb rákos megbetegedést vírusok okozzák, ez azonban még mái napig nem nyert megerősítést. Az azonban tény, hogy számos rák vírusos eredetű. Így például a végbél, a pénisz és a fej vagy a nyak rákos megbetegedése is ilyen származású. A HPV vírus okozta nemi betegségről itt olvashatsz bővebben.

A legtöbbjük gyakran észrevehetetlen helyeken fejlődik ki és a legtöbb esetben teljesen tünetmentes, mindaddig, amíg nem lesz előrehaladott állapotba. Most azonban van a kezünkben egy olyan eszköz, amellyel ezt megakadályozhatnánk. Az egyetlen probléma talán az ár lehet, de legtöbben én úgy gondolom hajlandóak vagyunk egészségünk érdekében fizetni valamiért, ami ténylegesen is megéri. (Mondhatjuk ezt számtalan analízis és vizsgálat után. Tehát a gyógyszer ténylegesen hatásos.)

Ez egy fantasztikus előrelépés lehet tehát az egész közegészségügy számára! Persze kivédhetetlen, hogy olyan kritikákat mondjanak, mely szerint teljesen erkölcstelen egy tini kor előtt álló gyermeknek HPV elleni védőoltást beadni, mégis úgy gondoljuk, hogy ez nem az a kérdés, ahol erkölcsösségről beszélni lehet! Nincs ugyanis kapcsolat a védőoltás és a fiatalok szexuális életre való buzdítása között! Ez szimplán védelem, amit ha tehetünk, használjunk ki!

(KamaszPanasz - Cs. B., forrás acpinternist.org)

Kapcsolódó cikkek