HPV
#Betegségek

A HPV megelőzése

2020.09.14.
2 perces olvasási idő

A HPV a leggyakoribb olyan szexuális úton terjedő betegség, amely kiemelten a fiatal, akár kamasz korosztályt érinti. Tudd meg, hogyan előzheted meg a fertőzést!

Megelőzhető a HPV?

Ha még nem volt részed szexuális jellegű érintkezésben, akkor nem kaphatod el a fertőzést.
Ha már elkezdtél kísérletezni a szexuális együttlétekkel és kerültél már testközeli kapcsolatba egy emberrel, akár behatolás nélkül is, akkor már van esélyed a HPV-re, de ez még mindig minimális.
Ha eddig több ember nemi szervével kerültél testi kapcsolatba, pettingelés vagy szexuális érintkezés útján, akkor ez a kockázat drasztikusan nő.

Az óvszer használata ugyan védelmet nyújt a legtöbb nemi úton terjedő fertőzés ellen, de ne feledd, HPVhogy nem takarja el az összes bőrfelületet a nemi szerv körül! Ebben az esetben az óvszer önmagában nem jelent 100%os védelmet, mivel a HPV-t csupán a bőrfelületek érintkezésével is elkaphatod.

A védőoltások megakadályozzák, hogy a magas kockázatú HPV vírusokat elkapd, így nagyfokú védelmet nyújtanak a méhnyakrák, a hüvelyrák és a szeméremtest rákos megbetegedései ellen. Beszélj a szüleiddel a vakcina kérdéséről!

A nőgyógyászati rákszűrés az egyetlen mód, hogy megtudd, hogy vannak-e kóros sejtek a szervezetedben, amik méhnyakrákhoz vezethetnek.

Gyógyítható a méhnyakrák?

A legtöbb embernél a HPV önmagától eltűnik az idővel. Antibiotikumokkal nem kezelhető a vírus, semmilyen gyógyszeres kezelés nem létezik ellene.

Annyit tehetsz, hogy próbálod megakadályozni a HPV többi típusát, hogy a szervezetedbe jusson. A HPV 4 típusa közül 2 okozza a genitális szemölcsöket (11. és a 16. típus), a többi típus (16. és 18. típus) pedig a méhnyakrák kialakulásáért felelős. Két vakcina létezik: egy, ami a 16. és a 18. típus ellen véd, a másik mind a 4 magas kockázatú típus ellen véd. Ha a védőoltás mellett döntötök szüleiddel, akkor az orvosodtól kérj információkat a vakcináról és arról, hogy hogyan is kaphatnád meg.

A genitális és anális szemölcsök kezelése

Számos kezelés létezik, ezeket elvégezheti orvosod, de akár te, otthon is. Átlagosan körülbelül 8 hónapba telik, amíg megszabadulsz a szemölcsöktől. De a genitális vagy anális szemölcsök vissza is térhetnek!

A szüleid, az orvosok vagy az áplónők segíthetnek kezelést találni a szemölcsökre. Ha az egyik típusú kezelés nem működik, akkor se ess kétségbe, ne szégyelld újra megkeresni az adott személyeket az ügyben!

Vannak olyan dolgok, amik hatással lehetnek a kezelésre, például a dohányzás, a vitaminhiány, vagy a szexuális úton terjedő betegségek, a Chlamydia és a HIV.

A rákmegelőző állapot kezelése

A rákmegelőző állapot ritkán okoz észrevehető tüneteket. Ezek a tünetek a kenetvétel vagy kolposzkópia után felismerhetőek. Akár 10 évig is eltarthat, amíg a sérült sejtek rákos sejtté alakulnak, de ha rendszeresen eljársz rákszűrésre, akkor hamarabb észlelhetőek lesznek. A méhnyakrák kései felfedezésének leggyakoribb oka, hogy a nők nem mennek el nőgyógyászati rákszűrésre.

A rákmegelőző állapot során kialakuló betegségek orvosolhatóak. Ebben az esetben gyakori a elektrosebészeti kimetszés (LEEP), mely eltávolítja az adott szövetet. Létezik más kezelési forma is: a lézeres kezelés és a krioterápia.

A HPV-vel kapcsolatos rák kezelése

Ha egyszer méhnyakrákkal diagnosztizáltak, akkor az azt jelenti, hogy az invazív rák átterjed a méh szöveteinek mélyebb rétegeibe is. Ha a rák a méh területére korlátozódik, akkor a méh eltávolításával lehet kezelni a rákot (ez a hiszterektómia). Ha a rák a nemi szervekhez és a végbélnyíláshoz köthető, műtéttel vagy sugárkezeléssel lehet kezelni.

(KamaszPanasz - S.A. www.hpvinfo.ca)