hpv
#Betegségek

HPV elleni oltást a fiúknak!

2011.06.30.
5 perces olvasási idő

Egy gyógyszer, egy orvosság, amely megelőzi a rákot! Ez ma szinte minden orvos és beteg álma. Hasonló álom vált valóra, körülbelül 5 évvel ezelőtt, amikor a humán papillomavírust megakadályozó vakcinát engedélyeztek.

Ez azért volt mérföldkő, mert a HPV tulajdonképpen a legfőbb okozója a nők körében sajnos igen gyakori méhnyakráknak.

A bizonyított hatékonyság ellenére mégis a közvélemény nem fogadta jó néven. Egy 2008-as felmérés szerint a célközönség – 13-17 éves tini lányok – mindösszesen 34%-a kapta meg ezt a vakcinát. A lassú terjedés oka a szokásos társadalmi tévhitek és problémák, így például a bizalom hiánya, a pénz és a fájdalom. Továbbá a konzervatívok állandó szlogenjei, és a különös elnevezése - szex-vakcina – csak azt erősítették a köztudatban, hogy ettől a tinik csak még inkább a szexuális életre lesznek buzdítva.

Szerencsére azonban 3 év alatt a közvélemény szépen lassan változni kezdett. Az elmúlt hetekben napvilágot látott kutatások szerint ugyanis a vakcinát most már igenis nagy becsben tartják. Ez az új értékrend pedig talán elősegítheti azt, hogy elmozdítsuk azt a téves felfogást, miszerint a HPV csakis a lányok problémája, és végre a fiúk is megkapják az ellenanyagot ez ellene az alattomos szexuális úton terjedő betegség ellen.

Sajnos azonban a HPV nem csak a méhnyakrák kialakulásáért felelős. A szemlélet megváltoztatásában nagy szerepet játszhat, hogy a kutatók kimutatták, a HPV felelős lehet a garat és egyéb más szájrák kialakulásáért is, amely a férfiaknál háromszor gyakrabban fordul elő, mint a nőknél. Ez az újfajta megközelítés pedig úgy fest, hogy rendezni tudja azt a vitát, amelyet körülbelül két évtizede kezdtek az orvosok, mikor a szájüregben kialakuló rákos megbetegedések viselkedése változni kezdett.védőoltás

A múltban a szájrák és a garat, nyelőcsőrák szinte csakis a dohányosokkal és az alkoholistákkal volt kapcsolatban. Ennek egyik úttörője vagy minta példája volt Ulysess S. Grant, akiről köztudott volt, hogy ilyen betegségbe halt bele, és rengeteget cigarettázott, alkoholizált. De körülbelül a ’90-es évektől egyre több olyan esetet regisztráltak, ahol a páciens nem dohányzott, nem ivott, a rák mégis kialakult a száj legkülönbözőbb részein. Így például a manduláknál, a szájpadlás hátsó részén vagy a nyelv tövénél. Ez azért érdekes, mert a korábbi szájrákok többsége jóval hátrébb, a torokban vagy a hangszálak környékén alakultak ki.

Tehát ezután a vizsgálat két szálon indult el. A járványügyi szakértők elkezdték vizsgálni a szájban lévő rákos megbetegedéseket és különös eredményt tapasztaltak. Az eddig megszokott dohányzás miatt kialakult, torok, vagy hangszál környék rákok egyre inkább visszaszorultak és a szokatlan nyelvgyöki és mandula környéki rákos megbetegedések kezdtek elterjedni. Ez alatt a tudósok is kutakodni kezdtek, akik azt találták, hogy a nem dohányzó és szájrákkal küzdő betegek nagy része HPV-vel volt fertőzött.

A HPV rákot okozhat

Bár a felfedezés átütő erejű volt, mégsem mondhattuk egyértelműen, hogy a rák okozója a HPV. Így például előfordulhatott az is, hogy a HPV már évtizedek óta ott volt a rákos megbetegedések körül, csak még senki nem vizsgálta meg.

Szóval, ez az a kérdéskör, amelyet a kutatóorvosok nemrégiben körüljártak. Valóban csak véletlen? Vagy a kapcsolat egyértelmű a HPV és az új típusú rákok között? A Nemzetközi Rákkutató Intézet 271 szájtumort vizsgált meg. Ezek érdekessége, hogy a legrégebbi 1984-ből a legújabb pedig 2004-ből volt. A vizsgálathoz egy új, teljesen profi és szuper-érzékeny gépet használtak, melynek segítségével feltárták a tumorok szerkezetét molekuláról molekulára. Ilyen gép korábban nem létezett, így lehetetlen volt a kapcsolat ilyen szintű kapcsolata.

Az eredmény tulajdonképpen az lett, amit vártak. A HPV vírussal fertőzött tumorok száma az idő előrehaladtával megnégyszereződött. A korai mintákban a HPV-vel fertőzött daganatok mindösszesen a minták 16 %-át tették ki, míg ez a szám a mostani mintáknál már 73 % volt.

Sok ember felfogásában, így az enyémben is, ez a kimutatás bizonyítja, hogy a HPV az okozója megannyi szájráknak. Ez minden eddiginél nagyobb bíztatást jelent a fiúknak, hogy ők is oltassák be magukat HPV ellen. Jó hír ez a fiúk számára. Eddig ugyanis csakis szexuális okok miatt lehetett őket beoltani, most azonban ez megváltozott és a HPV elleni védőoltás értéke felértékelődött.

Az anyukák szeretnék mindentől megóvni a gyermeküket. Nos, úgy gondolom, hogy ez a kis oltás a legkevesebb, amit megtehetnek az aggódó anyák, ha már havonta többször viszik kivizsgálni kicsi lányukat. Kedves szülők, azonban ne feledkezzetek meg a fiaitokról sem! Most, hogy a kapcsolat egyértelműen ki lett mutatva a szájrák és a HPV között, a fiaitokat se hagyjátok oltatlanul! Amellett pedig, hogy megóvjátok a ráktól, a nemi életét is biztonságosabbá teszitek neki is és a leendő barátnőjének is!

Nem teljes a védelem

Sajnos, azonban ez a vakcina sem jelentheti egyértelműen az egészségesebb jövő felé vezető utat! A HPV vírusnak körülbelül 20 alfaja van, ebből a vakcina 1 alfaj ellen hat, amely a rákos megbetegedések körülbelül 70%-áért felelős, így ez az oltás sem teljesen átfogó. (Ahhoz, hogy az összes törzs terjedését megakadályozzuk, körülbelül egy tejes doboz méretű vakcinára lenne szükség. Ez azonban értelmetlen lenne a rengeteg mellékhatás miatt.) Így a szülőknek tisztában kell lenniük, hogy az oltás védelmet ad ugyan, de nem jelenti azt, hogy a gyermekük soha nem fog megfertőződni.

De még ezzel a kis szelektálással együtt is, a vakcina hatékonysága és pozitív hatása óriási. A méhnyakrák ugyanis az egyik leggyakoribb halálok a nők körében, különösen a fejlődő országokban. A fejlett országokban – így hazánkban is – a rengeteg megelőz vizsgálatnak és a pap-tesztnek köszönhetően a HPV-vel fertőzöttek aránya csökkent, bár még így is nagy számokról kell beszélnünk. Az USA-ban például évente 12 000 nő küzd a betegséggel és 4000 sajnos bele is hal. Eközben azonban szem előtt kell tartanunk egy sokkal veszélyesebb és riogatóbb adatot is. Fej, száj, vagy nyak rákban ugyanis évente 36 000 ember szenved – nagy részük férfi – és ebből 8000 eset halállal végződik. Ezzel a szájban kialakuló rákok a 8. leggyakoribb rákfajtákká léptek elő a férfiak körében. Az adatok pedig csak rosszabbak lesznek, ahogy a HPV továbbra is terjedni fog. A jövőre pedig egy meglepő adat: A kutatók szerint ugyanis 2020-ra a HPV miatt kialakuló garat- vagy szájrákok sokkal inkább elterjedtek lesznek, mint a szintén HPV okozta méhnyak rák.

Bár az eredmények bíztatóak lehetnének, pár dolog azonban beárnyékolja a kutatást. Mióta ugyanis a szájrák és a HPV vírus először kapcsolatba lett hozva – körülbelül 10 éve – a média csakis egyetlen oldalról közelíti meg ezt a kérdést. A média szerint ugyanis az orális szex elterjedése miatt nőtt meg a HPV vírusok száma, amely rákos megbetegedésekhez vezetett.

Valójában azonban nincs kimutatott kapcsolat, a szexuális élet élése és a betegség kialakulása között. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne kelljen elővigyázatosnak lennünk orális szex közben! Mindösszesen csak annyit, hogy abból ha a közvélemény kifordítja a tudományos kutatásokat semmi jó nem sül ki.

Az orális szex is veszélyes

Egyébként a magyarázat nagyon egyszerű. Egy ilyen kapcsolatból a közvélemény olyan főcímet tud faragni, hogy mindenki csak ámulni fog. És legyünk őszinték, a kapcsolatot kimutatni nem is olyan nehéz. A HPV vírus ugyanis szexuális úton terjed, és egy kis fantáziával bárki el tudja képzelni, hogy került a vírus a szájba. Nem véletlen egyébként, hogy a lágy szöveteken, nyálkahártyákon megtapad a vírus. És igen, orális szex folyamán is terjedhet!

Az elmélettel mindösszesen csak annyi probléma van, hogy a száj és nyak rákos megbetegedéseinek legtöbbje, talán meglepő vagy sem, a férfiaknál alakul ki. Ha azonban ténylegesen az orális szex ál a megnövekedett betegségszám mögött, akkor miért nem látunk növekvő adatokat női pácienseknél? Nos, igen itt a nagy kérdés. Okés jöhetnek a védekezések, hogy a férfiak is kielégíthetik a nőket, de ugyanakkor a nők a férfiakat gyakrabban, így a kérdés továbbra is nyitott marad.

De menjünk tovább, a HPV pozitív betegek nagy része ugyanis tagadta, hogy bármikor is orális szexet létesített volna. Egy új felmérés szerint ugyanis körülbelül a páciensek fele élete során 5-nél kevesebb orális szexpartnerrel rendelkezett, míg körülbelül a megkérdezettek 8-40%-a mondta, hogy soha nem vett részt orális szexben.

Végülis tehát a feltételezések nem állják meg a helyüket, miszerint az orális szex elterjedése az oka, a száj és egyéb HPV-által okozott rákfajtának. Ezek a teóriák nagyrészt a konzervatívabbak és a média szüleménye. A médiának sztori kell, a konzervatívaknak pedig az, hogy minden legyen úgy, mint régen, így igazából ők a HPV vírust használják fel az orális szex elleni tiltakozásul.

Természetesen sok mindent nem tudunk elődeinkről, így azt sem, hogy mit tettek és mit nem a hálószobában. Mindesetre el kell ismerni, hogy legyen szó bármelyik évtizedről, bármelyik korról, a szexuális ösztönök mindig is bennünk éltek és elődjeinkben is. Az élet lehetséges, hogy változott, de a szex nem vagy csak nagyon minimálisan. Az esetleges változást pedig elődjeink nem akarják elfogadni. Nos, ebből lett az évtizede tartó harc.

De legyünk igazságosak! Tény és való, hogy az orális szex hozzájárul a HPV terjedéséhez, ezért fontos a védekezés. És amíg kedves szülők az igazságra várunk, a legjobb, ha gyermekünk védelme és egészsége érdekében elvisszük beoltani őt. Ezután már várhatjuk nyugodtan az eredményt, hisz a mi porontyunk – akármennyire is nem helyénvaló dolgot csinál, a nem megfelelő korban – de biztonságban élhet nemi életet.

(Cs. B.)