önvédelem
#Suli, munka

Hogyan védd meg magad? Tippek és tanácsok

2015.06.20.
1 perces olvasási idő

Nem árt, ha meg tudjuk magunkat védeni, hiszen sok olyan helyzetbe kerülhetünk, ahol szükségünk lesz rá. Egy buliból hazafelé, az utcán, és sokszor csakis egyedül magadra számíthatsz.

Persze beiratkozhatsz valamilyen önvédelmi sportra, mint például a boksz, a karate, vagy a krav-maga. A krav-maga lényege, hogy nagyobb fizikum nélkül is tudj fájdalmat okozni a támadónak, így ezzel időt nyersz. Ha mégsem lenne kedved ilyen tanfolyamra járni, akkor olvasd el tippjeinket, hiszen ki tudja mikor lesz szükséged rá!

Megelőzés

A legfontosabb, hogy meg tudd előzni ezeket a támadásokat. Ha előre tudod, hogy olyan helyre mész, ahol megtámadhatnak, akkor ne öltözz túl feltűnően, ne viselj kivágott ruhát. Az is jó, ha nem egyedül mész, hanem társasággal, sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy megúszd az egészet. Ne igyál olyan italt, amit nem előtted töltenek ki bontatlan üvegből! Számtalan olyan körlevéllel találkozhattál már, hogy az italba tudatmódosító szereket, esetleg drogot kevernek. Már sokszor hallhattad, de semmiképpen nem szállj be idegen autóba!

Védekezés

Fuss el!
A legjobb amit tehetsz az, hogy olyan gyorsan futsz, ahogy csak bírsz. Lehetőleg menj olyan helye, ahol sok ember van.

Ne pánikolj!
Semmiképpen se ess pánikba, próbálj meg nyugodtan, de gyorsan gondolkozni. A támadód tudja, hogy mit akar veled tenni, míg te nem. Minél később reagálsz egyes szituációkra, annál kevesebb az esélyed.

Támadj!
Rúgj, harapj, karmolj! A lényeg, hogy fájdalmat okozz! Ne félj ettől, gondolj arra, hogy akár az életed is múlhat ezen! Persze nem egyszerű leteríteni valakit, aki erősebb nálad, ezért próbálj oda ütni, vagy rúgni, ahol nem védi izomzat! Ilyen a térd, sípcsont, lágyékhajlat, arccsont, nyak. Ne félj belekapni a szemébe se, bármilyen undorítónak is találod.

Ne feledd azonban, hogyha a támadód sok alkoholt ivott, vagy esetleg drogozott, akkor csak később fogja érezni a fájdalmat, mert a kábítószer és az alkohol tompítja az érzékeket.

Ha bátrabb vagy, próbáld ki a következőt: rúgd ágyékon, ilyenkor összeesik, majd szaladj el vagy kérj segítséget!

(Gy.A.)