london
#Mozgás

További elsők a londoni olimpián

2012.08.06.
1 perces olvasási idő

Az első részből már sok érdekességet tudhattál meg, azonban a londoni olimpia még több elsőt tartogat a számunkra!

Az első alkalom, hogy feltűnik a női boksz

Többek között a női sportolók támogatásaként egy új sportot is felvettek az olimpiai játékok listájára, ami mindenképpen „kemény” dolog – ugyanis ez a sport a női boksz. Igen, nők fogják ütni egymást egy boksz-pályán, pontosan úgy, ahogyan a férfiak is teszik. Három súlycsoportban lehet indulni – könnyűsúly, pehelysúly és középsúly kategóriákban.

olimpia

Az első paralimpia Londonban

Stoke Mandeville az a hely, ahol az első, nem hivatalos paralimpia (akkor még Speciális Olimpiának hívták) zajlott 1948-ban, ahol leginkább második világháborús sérült veteránok sportoltak. A 2012-es játékok során az első alkalommal rendezik a paralimpiát az olimpiával szoros kapcsolatban – a mozgáskorlátozott egyéneknek az ellátásuk magasan jobb lesz, mint bármikor ezelőtt, köszönhetően a brit mentalitásnak, ahol az egyenlő esélyek kérdését nagyon komolyan veszik.

Az első nagyon zöld stadion

A stadiont úgy tervezték, hogy a lehető legalkalmasabb legyen mindenre. A 80 000 ülőhelyes stadiont kevesebb mint 10 000 tonna acélból építették. Kialakítása során végig energiatakarékos megoldásokra törekedtek, így pár beltéri hiányosság is adódott – étkezési lehetőségek például csak a stadionon kívül vannak, persze hatalmas kivetítő vásznakkal, hogy egyszerre lehessen enni és élvezni a sportversenyeket. Végső formájában az ország 3. legnagyobb stadionja lesz, a Wembley és a Twickenham után. Az épületet az Olimpia zárása után egy fixen 60 000 ülőhelyes stadionná alakítják át.

Első a hangsúlyozott tömegközlekedésben

Az energiapazarlást egy másik hatékony módszerrel is próbálják megakadályozni – a tömegközlekedéssel. Egy speciális, extra-gyors járművel (ami „Javelin” névre hallgat) lehetővé tették, hogy London belvárosából mindössze 7 perc alatt el lehessen jutni az Olimpiai Parkig, egyetlen órán belül 25 000 utast szállítva.

Az első környezettudatos olimpia

Az idei olimpiai játékok egy furcsa paradoxonnal együtt járnak, ugyanis egyszerre szeretnék ünnepelni az ipari forradalmat (ami körülbelül egyenlő a környezetszennyezés megszületésével) és a környezettudatosság szellemét is. London lesz az első város, ahol aktívan mérni fogják a széndioxid-kibocsátást és az ökológiai lábnyomot a játékok alatt, és persze ezek miatt is tervezték mind a stadiont, mind a szálláshelyeket a lehető legkörnyezetbarátabb formára. A tömegközlekedési új „csodájukkal”, a Javelinnel pedig egyfajta világrekordot is dönthetnek majd, hiszen kifejezetten arra tervezték, hogy segítsen abban, hogy a lehető legkevesebb autó kipufogócsőve működjön aktívan a városban az olimpia ideje alatt.

(Gy. A., listverse.com)

Kapcsolódó címkék

sport