szilágyi liliána
#Mozgás

Szilágyi Liliána Londonban - A pillangókisasszony nem magántanuló

2012.07.28.
2 perces olvasási idő

Szombaton rajtolnak a londoni olimpia úszóversenyei, már az első napon bemutatkozik pillangóúszásban Szilágyi Liliána, aki a legfiatalabb magyar olimpikon, a Szent Angéla Gimnázium tanulója.

1996-ban született, tehát idén lesz 16 éves a londoni olimpiai játékok magyar csapatának legfiatalabb tagja, Szilágyi Liliána. A londoni részvétel lehetőségét a debreceni Európa-bajnokságon a 100 méteres pillangóúszásban elért 8. helyezésével harcolta ki. A lány 2004 óta úszik versenyszerűen, egy komolyabb szereplés után döntötte el, hogy akár az olimpiáig is elmegy. Idén sikerült ez a terve, már kint vannak a csapattal Londonba, 100 m pillangón szurkolhatunk neki. A ferences rend rózsadombi Szent Angéla Gimnáziumának tantestülete és diákjai is izgulva nézik majd az eseményeket.

Lilu, aki most végezte el a 9-iket, jól tejesít, nem csak a medencében, hanem az iskolapadban is, igaz, a legutóbbi időszakban keveset látták, de amikor csak tehette, bepótolta az elmaradást – meséli osztályfőnöke, Berthóty Kálmán. A debreceni úszó EB-n, amikor éppen nem volt jelenése, a szobájában készült, könyvekkel és jegyzetekkel látták a sporttársai.

Ezt csak így lehet csinálni, ambícióval, kitartással – mondja a tanára, aki általános iskolás kora óta ismeri az olimpikont, hittant tanított az osztályának. „Emlékszem még arra a szöszi, törékeny lányra, aki megjelent az iskolában, ma pedig egy széles vállú, céltudatos fiatal hölgy, varázslatos személyiség” – áradozik róla Berthóty Kálmán.

Az élsportolók többsége magántanuló, Liliána azonban nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mert szereti az iskolai közösséget, szorgalmasan tanul. Ezt erősíti meg osztályfőnöke is, aki úgy véli: barátságok kötetnek az iskolában, osztálykirándulás, számos iskolai rendezvény várja a diákokat, személyiségformáló közösség a miénk.

A tanár elárulta azt is a KamaszPanasznak, hogy példaképnek tekintik az olimpikont a Szent Angéla Gimnáziumban, egy követendő minta, amely azt erősíti, hogy igenis érdemes tenni a kitűzött célokért, mert elérhetőek. Több diák kezdett el sportolni, mert rájött, mennyi mindent ad az életben. Liliána négy év múlva fog érettségizni, akkor lesz ismét olimpia.

Tudnivalók Liluról

Különböző kockázati tényezők
Az úszással – onnan kezdve, hogy megtesszük az első kartempót – viszonylag kevés idő alatt elérhetjük, hogy testsúlyunk csökkenjen, izmaink fejlődjenek, feszesebbé váljanak. Az úszás során gyakorlatilag az összes izomcsoport dolgozik anélkül, hogy ízületeinket vagy ínszalagjainkat túlterhelnénk. Ha tehát van pár kilód, amit szívesen izomra cserélnél, ám viszonylag kevés, de annál kímélőbb edzésre vágysz, az úszást pontosan neked találták ki. Az úszás élettani hatásai

Az ifjúsági Európa-bajnokságon 50 m pillangón negyedik, 200 pillangón arany-, 100 m pillangón pedig ezüstérmes lett, tagja volt az ötödik helyen végzett vegyes váltónak.

Családjukban nem ő az egyetlen olimpikon, nagyapja, Gyarmati Dezső a magyar vízilabda válogatott tagjaként háromszor állhatott az ötkarikás világverseny dobogójának legmagasabb fokára.

A nagyapa első olimpiája is Londonban volt, méghozzá 1948-ban, akkor ezüstérmet nyert csapatával.

Többször úszott a nagypapáról, a Nemzet Sportolójáról elnevezett hódmezővásárhelyi uszodában, amely fantasztikus érzés lehetett Lilunak.

Egerszegi Krisztinához hasonlítják vízfekvését, technikáját. Szüleit tekinti példaképeinek, a civil életben ügyvéd szeretne lenni.

(Szerző: T.A. újságíró)