úszás
#Mozgás

Az úszás jót tesz az egónknak is

2021.07.06.
1 perces olvasási idő

Az úszás nem csak az egyik legegészségesebb mozgásforma, hanem számos egyéb pozitív hatása van. Egy norvég tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az úszás a kondin felül az önbizalmat és a koordinációs képességet is jelentősen javítja.

Az önbizalomhiány és a bizonytalan testkoordináció egyszerű módszerrel javítható – állítják norvég kutatók. A trodenheimi Norvég Műszaki- és Tudományegyetem kutatói tanulmányukban arról számolnak be, hogy az úszás mind a gyerekek, mind a felnőttek önbizalmát és koordinációs képességeit fejleszti. Utóbbi javulása különösen a gyerekek esetében volt szembetűnő.

Úszás

A kutatás során elvégzett teszteknél a koordinációs feladatokat sikeresebben tudták elvégezni azok, akik magabiztosan mozognak a vízben. Ezzel szemben a vízben gyakorlatlanok a szárazon is nagyobb arányban bizonyultak esetlennek egyes feladatok során.

Az úszás a mozgáskoordinációs készség mellett az önbizalomra is kedvező hatással van: a rendszeresen úszók jobb szociális kapcsolatokkal rendelkeznek a felnőttek és gyerekek körében is.

Jó hatással van a szülő-gyerek kapcsolatra is

A norvég megállapítások mellett egy osztrák kutatás is az úszás jótékony hatásával foglalkozott: a tanulmány szerint az úszásórákat vevő gyerekek nem csak felszabadultabbak az életben, hanem szüleikkel való viszonyuk is intenzívebb, mint a nem úszóké. A kutatók külön kihangsúlyozzák, hogy ami a gyerekek számára előnyös, az a felnőtteknek sem lehet kárára! Azaz soha nincs késő a rendszeresen végzett testmozgási formák közé az úszást is bevenni.

(Forrás: Fókuszban a Nő)