sport
#Mozgás

A sportolóknak is kell az elismerés, a taps!

2012.08.23.
2 perces olvasási idő

Madaras Ádám, világ- és Európa-bajnok öttusázó, párbajtőrvívó, sportkommunikációs szakember a KamaszPanasz Kreatív Pályázatának zsűri elnöke mesélt a saját gyerekkori sportélményeiről. Kisgyermekként elvitték úszni a szülei, mint nagyon sok srácot, Madaras Ádám azonban kissé unta a monoton medencés sportágat, ezért más irányba ment, igaz az úszás megmaradt, mint az öttusa egyik eleme.

„Az öttusa igen összetett sportág, nagyon sok képességét fejleszti a versenyzőknek, mivel öt elemből áll (úszás, lovaglás, vívás, lövészet, futás), a rendszeres edzések hatására javul az állóképességed, a gyorsaságod, a koncentráló képességed, ráadásul úgy leszel erősebb, hogy közben az izmaid lazasága is megmarad.” - mondja Madaras Ádám, a KamaszPanasz Kreatív Pályázatának zsűri elnöke.

tapsAz öttusázó Madaras Ádám legjobb éve 1991 volt: a vb-n és az Eb-n is valamennyi számban (egyéniben, csapatban és váltóban) érmet nyert, köztük 4 aranyat. „Pályafutásom legsikeresebb éve volt 1991, az első Eb és vb arany megszerzése fűződik hozzá, ráadásul 91-et világranglista-vezetőként zártam. Róma, az Eb helyszíne azóta is a kedvenc városom. De szép emlékeket ébreszt 1996 és 1997 is: aranyérem az egyéni Világ Kupa döntőjén, illetve újabb Európa-bajnoki és világbajnoki elsőség csapatban.” - emlékezik arra az időszakra a sportoló.

A sportpályáról a minisztériumig...

Az élsport befejezése után Ádám az Ifjúsági és Sportminisztérium sajtóosztályához került, jelenleg is az állami sportirányításban vállal szerepet, kommunikációval foglalkozik. Nagyon fontos számára a fiatalok sportolása, hogy minél többen megszeressék a mozgást. Saját fián látja, mit nyújt egy sportág: önbizalmat, kitartást, célt, mindezek mellett pedig nagyon sok barátot is ad.

„Teljesen mindegy, hogy milyen sportágat választasz, a lényeg, hogy következetesen menj végig az úton! Meggyőződésem, hogy a rendszeres sportolás segít a tanulásban is, hiszen megtanít beosztani az idődet, feldolgozni a sikert és kudarcot egyaránt. Ráadásul egy sikeres sportoló bizonyos előnyöket is élvezhet, például ha tanára „sportőrült”. Arról nem is beszélve, hogy az egyetemi felvételinél is plusz pontokat ér egy-két Eb-, vagy vb-aranyérem.” - teszi hozzá.

Madaras Ádám kedvenc hobbija a síelés, a kerékpározás és a thai boksz, de szereti a különböző sportközvetítéseket is. A londoni olimpia küzdelmeit is figyelemmel kísérte, különösen örült Marosi Ádám remek teljesítményének, a bronzéremnek.

...és a filmvászonig

A Kamasz Panasz Kreatív Pályázatának zsűri elnöke kaszkadőrként és színész dublőrként is dolgozik, első „megmérettetésére” a Hídember című filmben volt lehetősége. „Lovagoltunk, verekedtünk, vívtunk, szóval tiszta öttusa volt!” - meséli. Azóta több filmben és színházban is szerepelt már, mint kaszkadőr. Az 56 csepp vér című musicalben egyszer orosz katonaként, egyszer pedig lázadó magyar civilként jelent meg a színpadon, a végén pedig felrobbant egy oldalkocsis motorkerékpárral. Most is dolgozik, a Borgiák című sorozatban vállalt szerepet: vívómesterként segíti a színészek munkáját, a nehezebb jelenetekben pedig helyettük ül lóra, vagy éppen vív az „ellenséggel".

Az elismerés és a siker a cél

„Tudjátok mi a közös a színészekben, az előadóművészekben és a sportolókban? A teljesítmény elismerése, a taps. Ami a színésznek a vastaps, az énekesnek az aranylemez, az a sportolónak egyértelműen az, amikor a dobogón állva - nyakában az aranyéremmel - hallgatja a himnuszt, ami akkor neki, rajta keresztül pedig az ország összes lakosának is szól. A sportolónak is szüksége van az elismerésre, a tapsra, hiszen ez jelzi, hogy jó úton jár.” - teszi hozzá a sportoló.

(Szerző: T.A., újságíró)

Kapcsolódó címkék

sport