fitnesz
#Mozgás

Fitnesz hibák, amelyek szabotálhatják az edzést

2024.03.11.
2 perces olvasási idő

A gyakorlatok javíthatják fizikai, mentális és érzelmi egészséged, több energiát adhatnak, és még a társasági életet is fokozhatják. A szakértők napi 30 percet, heti 5 napot javasolnak. De nem árt ügyelni néhány buktatóra, amelyek több kárt okozhatnak, mint hasznot.

Az edzések kihagyása

Ha kihagysz pár edzést, az visszavethet, különösen, ha egy edzésprogramon veszel részt. Ez nemcsak megnehezíti céljaid elérését, de az elért előrelépések egy részét is elveszítheted.

Közvetlenül előtte étkezel

Ha edzés előtt 2 órán belül eszel, a szervezeted az emésztéssel lesz elfoglalva, és a vér nem áramlik olyan jól az izmaidba. Ez befolyásolhatja az edzés utáni regenerálódást, és izomgörcsökhöz, hányingerhez vezethet. Edzés előtt inkább könnyű harapnivalót fogyassz, például mogyoróvajat és banánt, görög joghurtot és bogyókat, zabpelyhet, egy marék diót vagy mazsolát.

Nem melegítesz be

Ha bemelegítés nélkül kezded az edzést, megspórolhatsz néhány percet, de ez nem jó ötlet. A testednek szüksége van a bemelegítésre, hogy megemelje a testhőmérsékletet és felgyorsítsa a vér áramlását, hogy segítsen fellazítani az izmokat, és nagyobb mozgásteret biztosítson. Ez lehet valami egyszerű séta, kocogás vagy kerékpározás 5-10 percig. Ügyelj arra, hogy bemelegítés előtt ne nyújts.

Nyújtáskor ugrálsz

Nagyobb valószínűséggel sérted meg az izmaid, ha nyújtás közben mozogsz is. Nyújts mozdulatlanul 20-30 másodpercig.

Nincs jó testtartásod

Ez korlátozhatja előrehaladást, és eséshez vagy sérüléshez vezethet. Ügyelj arra, hogy használat közben ne támaszkodj a felszerelésre, például egy futópadra. És ha súlyokat emelsz, próbáld meg egyenesen tartani a hátad, a vállát pedig hátra.

Visszatartod a lélegzeted

Fontos, hogy figyelj a légzésre sportolás közben is. A lélegzet visszatartása korlátozza a szervezetbe jutó oxigén mennyiségét. Amikor nehéz súlyokat emelsz, vegyél egy mély levegőt, mielőtt elkezdenéd a sorozatot, majd menet közben fokozatosan engedd ki.

Eltérsz a tervedtől

Ha még csak most kezded az edzést, kísértést érezhetsz, hogy túl sok dolgot túl gyorsan próbálj ki. Kimerülhetsz és túl sokat edzhetsz. Tűzz ki célokat, és ismerd meg, mely izomcsoportokat szeretnéd megcélozni, mielőtt elkezded az edzést.

Figyelmen kívül hagyod a korlátaid

Ne próbálj több súlyt felemelni, mint amennyit elbírsz. Ha nagyobb súlyra vágysz, egyszerre csak keveset adj hozzá, és érezd biztosnak az edzést, mielőtt továbblépsz.

Versengő vagy

Természetes, hogy össze akarod hasonlítani magad másokkal, de ne változtass az edzéseden, és ne próbálj túl sokat emelni, hogy lépést tudj tartani valaki mással. Nem ismered a tapasztalatukat vagy a készségszintjüket, ezért a legjobb, ha a korlátaidon belül maradsz, és a céljaidra koncentrálsz.

Túl sokat szocializálódsz

Bár az edzőterem jó hely az emberekkel való találkozásra, nem biztos, hogy edzés közben beszélgetni a legjobb ötlet. A legjobb, ha arra koncentrálsz, amit csinálsz, és röviden csevegsz a sorozatok vagy a gyakorlatok között. Másrészt, ha edzés közben tudsz beszélgetni, valószínűleg nem viszed túlzásba.

Mindig nehéz súlyokat használsz

Még akkor is, ha azt tűzted ki célul, hogy megerősödj, nem jó ötlet – végezz több ismétlést kisebb súllyal, és kevesebb ismétlést közepes vagy nehéz súllyal. Ha minden edzés alkalmával nagy súlyokat használsz, az megakadályozhatja az izomtömeg növelését, és növelheti a sérülések esélyét.

Csak azt csinálod, amit szeretsz

Lehet, hogy egyes gyakorlatokat jobban szeret, mint másokat – valószínűleg azokat, amelyekben a legjobb vagy –, de minden izomcsoportot meg kell dolgoztatnod. Ha állandóan ugyanazokat a területeket célzod meg, megnehezítheted a regenerálódásukat. Próbálj meg mindig különböző helyekre összpontosítani, és mindegyiket fejleszteni.

Nem iszol elég vizet

A hidratáltság megőrzése fontos a test lehűléséhez és a vér áramlásának fenntartásához. Igyál vizet edzés előtt, edzés közben, amikor aktív vagy, illetve még egy kicsit, ha végeztél.

Nem tudod, mikor kell abbahagyni

Talán hallottad már a „nincs eredmény fájdalom nélkül” mondást, de a súlyos fájdalom azt jelentheti, hogy túl sok súlyt használsz, vagy ideje abbahagyni. Ha elkezded az edzést, normális, ha edzés után egy-két napig izomláz gyötör. Ha azonban tovább tart, az valószínűleg azt jelenti, hogy csökkentened kell az edzés mennyiségét vagy erősségét.

Nem nyújtasz

Ha végeztél, az enyhe nyújtás segíthet az izomláz elkerülésében, a pulzusszám, a vérnyomás és a légzés visszaállításában a normál szintre.

(KamaszPanasz - webmd.com)