mozgás
#Mozgás

Tai chi

2024.02.10.
2 perces olvasási idő

Már unod az aerobikot? Mindent kipróbáltál az edzőteremben? Semmi sem tud már újat mutatni? Ha fel akarod rázni egy kicsit a megszokott edzésrutinod, akkor próbáld ki a tai chi-t.

Mi is a tai chi?

Amikor a küzdősportokra gondolsz, általában a judo vagy a karate jut eszedbe. Ám a tai chi is küzdősport, amely az ősi kínai kultúrában jött létre. 225-ben fejlesztették ki ezt a mozgásformát, hiszen úgy gondolták, hogy a testben áradó energiákat, vagyis chiket, fel kell szabadítani. Ezek az energiák betegségek által blokkolva lehetnek. Az energiaáramlásokat a tai chi gyakorlása javíthatja. Ez a sport a jóga és a meditáció keveréke. Nagyon lassú, finom és pontos pozitúrákat kell megtartani, illetve a légzésedre is figyelni kell. A mozdulatok növelik az állóképességet, segítik a testi erőt, a mély izmok erősségének fokozását, és az egészséges testtudat kiépítését.

A tai chi mozgások lazán leírhatók árnyékboksznak vagy „árnyék kung fu”-nak lassított felvételben. A rendszeres gyakorlás növelheti a rugalmasságot és az erőt, valamint javíthatja a szív- és érrendszeri erőnlétet. A helyes testtartásra helyezett hangsúly azt jelenti, hogy a tai chi-val képes leszel jobban megismerni a tested és azt, hogy hogyan mozog a térben. A tai chi a meditáció egyik formája is.

Rengeteg féle tai chi létezik, mint például: zao-bao, jang vagy sun. Mindegyik másra fókuszál, például a sun stílusú tai chi a lábmunkára koncentrál.

Hol találsz tai chi órákat?

A legtöbb fitnesz centrum már ajánl ilyen órákat, de mindenképpen keress rá az interneten. De a neten is találhatsz videókat, amik bevezetnek az alapmozdulatok és a tai chi világába.

Mielőtt elkezded az órát, öltözz kényelmesen. Lehetőleg mezítláb vagy zokniban menj, illetve bő, jól szellőző ruhákat viselj. Az óra alatt különböző formációkat fogtok gyakoroltok, ezek különböző pozitúrákból fognak állni. Minden pozitúrának van külön neve, amelyeket az oktató majd közölni fog veled.

Íme, néhány pozitúra, amiket érdemes kipróbálni:

  • Zárt forma: Állj csípőszéles terpeszbe, tárd ki a kezed, úgy, hogy a tenyered lefele néz. Ereszd le a kezed a csípőd mellé, majd nézz egyenesen előre. Helyezd át a súlyod a bal lábadra, majd a jobbra. Ismételd meg ezeket.
  • Óceán: Állj csípőszéles terpeszbe, és helyezd át a súlyod a bal lábadról a jobbra, majd fordítva. Emeld meg előre a bal a lábadra, majd fordíts el a tested jobbra, és a jobb kezeddel kötözz a levegőben. A bal kezedet pedig lassan emeld előre, az arcoddal egy vonalba. Ismételd meg a másik oldalra, közben folyamatosan a padlót nézd.thai chi
  • A következő pozitúrához hajlítsd be a bal térded és helyezd a testsúlyod a bal lábadra. Helyezd a jobb lábad a bal mögé, majd lassan helyezd át rá a testsúlyod. Majd emelkedj lábujjhegyre a bal lábaddal, és óvatosan fordítsd el a tested a jobbra. Közben emeld meg a bal kezed, egészen addig, amíg az orroddal egy vonalban nem lesz, majd a jobb kezed irányítsd a bal könyököd felé horizontálisan. Végig a bal kezed irányába nézz.

Mielőtt elkezdenéd

Mielőtt elkezdenéd, érdemes az orvosoddal konzultálni. A tai chi nem megerőltető, de sokkal jobb, ha előtte beszélsz az oktatóval, illetve a háziorvosoddal.

Hogyan maradj motivált?

  • Mindig egy kicsit
    Ne vágj bele rögtön a közepébe. Mindig csinálj kis edzéseket, pár perces gyakorlatokat, így a tested folyamatosan tud hozzászokni az új edzéshez. Ha sokat kell tanulni és már órák óta ülsz, állj fel és csinálj néhány tai chi gyakorlatot.
  • Lassan
    Ne várd el, hogy minden mozdulat és minden pozitúra először sikerüljön. Mindig fejleszd magad, próbálj ki új gyakorlatokat, de sohase kezd a legnehezebbel. Meglátod, idővel menni fog, hiszen gyakorlás teszi a mestert.
  • Ami neked kényelmes
    Néhány ember jobban tudja elvégezni a gyakorlatokat, ha reggel csinálja őket, ám vannak, akik este teljesítenek jobban. Találd meg a neked és az energiaszintednek legmegfelelőbb napszakot, és úgy igazítsd a gyakorlatokat, vagy az edzéseidet.
  • Csoport
    Ha úgy érzed, hogy nem vagy elég motivált, vagy tudod magadról, hogy könnyen feladod a dolgokat, akkor érdemes néhány baráttal vagy barátnővel belekezdeni. Szerveződjetek csoportba és beszéljétek meg minden edzés időpontját, illetve vessétek össze a céljaitokat. Csapatosan dolgozni sokkal motiváltabbá tesz, sőt a teljesítményed is növekedni fog.
  • Unalom
    Sokan unalmasnak tartják a megszokott rutinjukat és könnyen belefáradhatnak ebbe. Próbálj meg változatosan edzeni. Próbálj ki új sportokat, vagy ha edzőteremben edzel, ne mindig csak a futópadot használd. Minden hétre más tervet állíts össze, így kellőképpen kihívó lehet az edzés, és nem fogsz ráunni. Jógázz futás után, de bemelegítésnek használhatod akár a tai chit is.

(KamaszPanasz - Gy.R. kidshealth)

Kapcsolódó címkék

sport