görkori
#Mozgás

Görkorizz biztonságosan - A felszerelés

2023.08.13.
3 perces olvasási idő

Legyél a skate parkban, cikázz a járdán vagy játsszatok kori-hokit, a közös mindezekben egyértelműen a görkori. Ez egy remek sport és nagyon sokan használják edzésre is, hogyha az adott sportnak nincs szezonja, például síelők, vagy jégkorongosok. De ha te csak szórakozás szintjén korizol, oda kell figyelni pár apróságra, hogy elkerüld a komolyabb sérüléseket és, hogy még évekig űzhesd ezt a sportot.

Miért fontos, hogy biztonságban görkorizz?

A görkori robbanásszerűen terjedt el az emberek, főként a fiatalok között. A görkorisok megtalálhatók szinte mindenhol, ahol a biciklisek, a gördeszkások, vagy a futók vannak. Pontosan ezért fontos a biztonság, ugyanis nem csak magunkra, hanem társainkra is vigyáznunk kell.

Minden évben a legtöbb görkoris baleset a megfelelő felszerelés hiánya miatt történik. A leggyakrabban megsérült terület a karok és a fej, de horzsolások szinte bárhol keletkezhetnek. A legkomolyabb veszély kétségkívül azokat a korizókat fenyegeti, akik nem viselnek bukósisakot, és egy baleset következtében a fejük sérül meg.

A felszerelésről

Mindig viselj megfelelő biztonsági felszerelést! Helyes felhelyezéséről pedig minden korizás előtt te magad győződj meg! Most pedig pár dolog, amit semmiképp se hagyj otthon, ha el akarsz gurulni valahová:

Bukósisak. A bukósisak mindig kötelező! Ez ugyanis a legfontosabb darabja a biztonsági berendezéseknek! A biciklis bukósisak jobb mint a semmi, de a legjobb, ha kifejezetten görkorizásra vagy gördeszkázásra kifejlesztett bukósisakot vásárolsz! Ezek a sisakok ugyanis teljesen lejönnek a nyakig, és az egész koponyát védve előre mennek a homlokig, ezzel megvédve a hátraesésekből következő komoly sérülésektől. És még jól is néznek ki!

A másik fontos dolog, hogy a bukósisakoknak megfelelően kell illeszkedniük. A túl nagy, vagy a helytelenül felhelyezett bukósisak, ugyanis az esés következtében könnyen leeshet. Ha a mérettel vannak problémáid, kérd szakértő, vagy az eladó segítségét! És végül, soha ne feledkezz meg az áll alatti kis szíjról! Mindig megfelelően kapcsold be, és ellenőrizd, hogy nem mozog-e a bukósisak!

Görkorik. Legjobb, ha egy erős, masszív korit veszel, amely megfelelő alátámasztást nyújt a bokáidnak is. Az egyik módja, hogy leellenőrizd a görkorik biztonságát, ha a cipőn található műanyagot vizsgálod. Ha be tudod nyomni, akkor az nem megfelelő. Emellett győződj meg arról is, hogy a görkori megfelel a te igényeidnek! Értem ez alatt, hogy vedd figyelembe, hogy utcára, extrém sportra, vagy mondjuk nyáron hoki edzés pótlónak fogod használni!

Győződj meg arról, hogy korid épségben van-e! Minden indulás előtt ellenőrizd a kerekeket és a fékeket, hogy megfelelőek-e! Ha valami problémát érzékelsz, azonnal javíttasd meg, vagy cseréld ki te magad! Figyelem, csak akkor nyúlj hozzá, ha pontosan tudod, mit csinálsz! Ellenőrizd a csatokat, majd mindet csatold be! Úgy állítsd be, hogy fogja a lábadat, de ne legyen szoros!

Egyéb védőfelszerelések. Vágások, horzsolások, repedések, törések. Ez nem egy horrorfilm, egyszerűen csak sérülések, amelyeket korizás közben szerezhetsz. A minimum, hogy viselj térd és könyökvédőt, és valamit, ami a csuklódat is megfelelően fogja és megvédi, ha esetlegesen baleset történik.

A térd és könyökvédők belül párnásak kívül pedig kemény műanyagból legyenek. A csuklóvédő legjobb, ha merev műanyagból készül! Így esés következtében megfelelően tartja csuklónkat! Mindegyik eszköznél fontos, hogy megfelelően illeszkedjenek, különben nagyobb kárt csinálnak, mint hasznot!

• Egyéb felszerelések. Néhányan hosszabb ruhákat viselnek, hogy még inkább megvédjék magukat a horzsolásoktól és a karcolásoktól. Még mások az ujjukat is védik, speciális kesztyűvel. Extrém sportolóknál pedig egy fogvédő sem árt!

Mikor és hol korizzunk?

A megfelelő hely kiválasztása az egyik legjobb módja a balesetek elkerülésének, különösen a kezdőknek! Amikor először korizol, válassz olyan helyet, amely akadályoktól és emberektől mentes! Például üres parkok, elhagyatott teniszpályák, a városon kívül eső járdák! Az utóbbi azért jó, mivel nagy valószínűséggel a járda mellett fű van, ami sokat tompít az eséseken!

Ha a tudásod már fejlődött, elmehetsz egy belső vagy egy külső korcsolyapályára, ha van a közeletekben, és ott gyakorolhatod, hogy hogyan is kell más emberekkel együtt korizni, és esetlegesen megelőzni, vagy kivédeni a baleseteket.

A skate parkok nem játszóterek! Csak akkor menj ki, ha már elég biztos vagy a tudásodban! A pályák és az elemek már haladóknak és profiknak vannak készítve! Soha ne próbálj ki olyan elemeket, amiben nem vagy biztos, vagy esetlegesen félsz tőle, és csak a társaid nyomására merészkedsz rá! Légy őszinte magaddal, és élvezd a sportot a saját kereteiden belül is!

Kerüld a járdákat és az utakat, amennyire csak lehet! A görkoris balesetek fele itt történik! Próbálj meg elhagyatottabb utcákat, parkokat keresni. Ha azonban mindenképpen érintened kell egy-egy forgalmasabb utat vagy járdát, légy óvatos, és ne csak magadra, hanem a körülötted lévőkre is figyelj! Az úton pedig csak a zebrán menj át!

Korizz bárhol, mindig győződj meg arról, hogy az út akadályoktól, repedésektől és egyéb akadályoktól mentes, megfelelően száraz, nincsenek rajta víz vagy jégfoltok. Soha ne korizz este, vagy szürkületben, ugyanis ekkor a veszélyek meghatványozódnak! Te is sokkal nehezebben látsz, és sajnos téged is sokkal nehezebben látnak, így csak a legvégső esetben pattanj korira este! Szintén maradj otthon inkább, ha esik, vagy havazik! Nem a legjobb ilyenkor egyik felület sem, ugyanis eléggé csúszósak, ez pedig növeli a baleset kockázatát!

(KamaszPanasz - Cs.B.)