extrém sport
#Mozgás

Extrém sportok

2009.06.02.
1 perces olvasási idő

Mi jut eszedbe, amikor az extrém sport kifejezést hallod? Bungie jumping, sziklamászás, hegyi lejtőkön való biciklis száguldás? Az extrém sportokat űzők kifejezetten keresik az átlagember számára idegtépő, végletekig fokozott izgalmi állapotot, hajszolják az adrenalinszintet turbózó helyzeteket.

Az izgalomkeresés örömteli élménye mellett azonban az eredményért, a sikerekért itt keményen meg kell dolgozniuk. A kudarcok, a szó szerint vett bukások, sérülések sem tudják elvenni a szokatlan kihívásokat kereső fiatalok kedvét. Rendületlenül keresik a külső szemlélő számára idegeket borzoló helyzeteket, feszegetve önmaguk határait.

Üss vagy fuss?

Az izgalmas helyzetekből és a rendkívüli teljesítményből fakadó sikerélményt a mellékvesékből a vérkeringésbe áramló hormon, az adrenalin fokozza. Amikor izgalmi állapotba kerülünk vagy fenyegető helyzetet érzünk, beindul az adrenalin-fröccs: nagy mennyiségű hormon választódik ki a vérbe. Stresszhelyzetben betöltött szerepe miatt ezt a hormont „üss vagy fuss” reakciót kiváltó kémiai anyagként is emlegetik. A sikerélmény és a felfokozott lelkiállapot hatására endorfinok, boldogsághormonok szabadulnak fel az agyban. E kémiai anyagok hatására boldogság-, elégedettség érzése járja át a sportolókat. Ebből is látható, hogy a felfokozott fizikai és szellemi állapotot nem véletlenül asszociáljuk az extrém sportokkal.

Mi a free-style?

BMX kerékpár

A sziklamászás, a BMX kerékpáros nyakatekert gyakorlatok, a hullámlovaglás, a gördeszkázás csak néhány a kihívást jelentő, szokatlan izgalmakat tartogató sportlehetőségek közül. Talán az extrém jelző helyett szerencsésebb lenne a free-style kifejezést használni, mivel e sportok esetében nincsenek kötöttségek, konkrét szabályok: mindenki a saját stílusában mozoghat, maga alakíthatja a mozdulatokat.

A free-style sportok egyik óriási előnye, hogy a sportoló nagyfokú magabiztosságot szerezhet általuk. Egy kezdő snowboardozó számára például rendkívüli sikerélményt jelenthet, hogy képes uralni nemcsak a deszkát, de saját testét is. Az extrém sportok így nem kizárólag jó kondícióra, hanem a mindennapi életben fontos magabiztosság megszerzésére is esélyt kínálnak.

Amit kamaszok is kipróbálhatnak

Aki extrém sportba kezd, vállalkozása nem lesz veszélytelen. Veszélyes helyzetekbe azonban minden sportoló könnyen belefuthat. Nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelés használata, legyen szó akár bukósisakról, térd- és könyökvédőkről.

S íme néhány ötlet mit érdemes akár tiniként is kipróbálni:

  • kenuzás,
  • BMX-kerékpározás,
  • hegyi kerékpározás,
  • sziklamászás,
  • gördeszkázás,
  • snowboard,
  • szörf,
  • hullámlovaglás.

(KamaszPanasz - O.K.T.)