görkori
#Mozgás

Görkorizz biztonságosan - Gyakorold az esést!

2023.04.26.
2 perces olvasási idő

Ha csak szórakozás szintjén korizol, akkor is oda kell figyelni pár apróságra, hogy elkerüld a komolyabb sérüléseket és még évekig űzhesd ezt a remek hobbit, sportot.

Mielőtt elkezdenéd

A jobb görkorisok sokkal inkább élvezik a korizást, és kevesebbszer sérülnek meg. Ezért a legjobb, ha nem csak magadtól tanulsz, hanem egy edzőtől, aki felkészíthet mindenre. Tanuld meg, hogy hogyan kell kanyarodni, megállni, fordulni és haladni! Mindezt a lehető legnagyobb biztonsággal! Így, ha esetlegesen élesben kell kikerülnöd valamit, vagy hirtelen meg kell állnod, nem lehet majd probléma!

Talán viccesen hangzik, de gyakorold az esést! Először matracon majd füvön. Így végül, ha tényleg bekövetkezik, már tudni fogod, hogy mit kell tenned.

Görkorcsolya

Mindig, amikor végeztél, a legjobb, ha levezetésképpen még 5 percet lassab tempóban korizol, majd pedig megfelelően nyújtasz, ezzel megőrizve izmaid épségét. Ha messzebbre mész, mindig közöld előre a szüleiddel, hogy pontosan merre is leszel és mikorra várható a visszaérkezésed. Így, ha esetlegesen baj van, tudni fogják, hogy hol keressenek!

Amíg korizol

Tudj mindig a környezetedről! Mindig térképezd fel pontosan, hogy hol vannak még futók, gyalogosok, biciklisek, és mindig győződj meg arról, hogy elég helyet hagytál-e nekik, hogy elkerüljétek az ütközést! Ha skate parkban korizol, tanuld meg az etikettet! Várd meg, amíg a pálya tiszta lesz, és ezután indulj neki! Hidd el, a többiek is meg fogják várni, hogy végigmenj.

Maradj a jobb oldalán az útnak, a járdának, vagy a bicikliútnak, ha korizol! Ha előzni akarsz, előzz mindig csak baloldalról! Persze mindig tájékoztasd erről az előtted lévőt egy hangos: „Balról jövök!” - kiáltással. Csak akkor előzz, ha látod, hogy ő is vette az adást, és biztonságosan elfértek egymás mellett!

Mindig figyeld az időjárást és a változó körülményeket. Mindig készülj fel a változó körülményekre! Ha pedig valamilyen csúszást elősegítő anyag kerül az útra vagy a járdára, lassíts le!

Soha ne mobilozz görkorizás közben, hacsak nem egy olyan területen vagy, ahol 1 km-re belátsz mindent! A zenehallgatás sem ajánlott, ugyanis elnyomja az autók, és a gyalogosok hangját!

Próbálj meg mindig valaki mással korizni! Így nem csak hogy izgalmasabb, de tudtok egymásra is figyelni és azonnal segítséget is hívni, ha baj van. Viszont arra figyeljetek, hogy csak akkor korizzatok egymás mellett, ha azzal nem zavarjátok a gyalogosokat vagy bicikliseket, netán az autósokat! Egyébként mindig egyes sorban guruljatok.

És néhány apróság a végére

  • Soha ne vontattasd magad autóval, biciklivel vagy bármilyen más járművel! Így ugyanis a legnagyobb az esély arra, hogy megsérülsz!
  • Ha nyáron korizol és a nap erősen süt, ne feledkezz meg a napvédő krémről!
  • Mindig tudd irányítani a koridat! Még baj esetén se pánikolj be!
  • Ha magánterületen szeretnél korcsolyázni, győződj meg róla, hogy meg vannak-e ehhez a szükséges engedélyek!
  • Légy udvarias és előzékeny a többiekkel, legyen szó másik korisról, gyalogosról vagy biciklisről! Ez segíthet, hogy elkerüld a nagy vitákat, és abban is, hogy a görkorizást ne tiltsák be az adott területen. A korizás kellemes időtöltés, de fontos, hogy ne csak neked legyen az. Ezért figyelj oda másokra is!

(KamaszPanasz - Cs. B.)