fitnesz
#Mozgás

5 egyszerű fitnesz-trükk

2023.11.19.
2 perces olvasási idő

A rendszeres testmozgás jegyében komolyan veszed az edzéseket, de nincs eredménye? A kevesebb néha több elv itt is érvényesül, azaz eddz kevesebbet, és arasd le a sikert! Pár apró tippel működni is fog.

Csak a fogyás miatt csinálod?

Csak azért választottad a fitnesztermi edzéseket, hogy a nyári bikiniszezonnak pár kilóval előnyösebben fuss neki? Kemény edzések ellenére is elmarad a várt siker? Néhány apróságra érdemes odafigyelni! A zsírégetés szempontjából az edzés felépítése kulcsfontosságú. Ajánlatos már a bemelegítés után viszonylag hamar teljesítőképességünk maximuma körül, nagy izommunkát igénylő mozgásformákkal (mint pl. súlyzózás) teljesíteni, majd a későbbiekben úgynevezett kardiotréningre (pl. futás) váltani. Utóbbi fázisban ugyanis - az energiaigényes első fázis után - a szervezet kénytelen a zsírraktárokhoz nyúlni, s csak úgy “olvadnak” a zsírpárnák...

Megfelelő motiváció

Az ideális testsúly elérése, vagy az egészséges életvitel sok esetben távolinak vagy túl megfoghatatlannak tűnhet, ezért ajánlatos ettől konkrétabb motivációt választani ahhoz, hogy hosszú távon se adjuk fel a rendszeres sportolást. Amellett, hogy az egyedül végzett edzésekben is meg kell találni a szépséget, a barátok, ismerősök társaságában művelt testmozgás sokkal szórakoztatóbb.

Találd meg az ideális társat a sportoláshoz! Ez lehet partnered, barátnőd vagy akár munkatársad is, a lényeg, hogy olyan társakat válassz, akikkel amúgy is jól érzed magad, s a közös testmozgás is kikapcsoló élmény lesz. A rendszeresség - azaz a fix napok és időpontok előre egyeztetése - sokat segíthet abban, hogy az első fellángolás később se enyhüljön, és életmóddá váljon a közös sport.

Izommunka

Ne csak egy-egy izom megmozgatásában gondolkodj, hanem komplett izomcsoportok megtornáztatását, teljes mozgássorok kivitelezését válaszd! Az úgynevezett funkcionális tréning, amikor egy-egy unalmas gép helyett olyan klasszikusnak számító mozgásokat választunk, mint a felülések, fekvőtámaszok, sokkal eredményesebb lehet, s természetesebben is hat, mint a súlyok tologatása. Persze utóbbi sem elhagyható, ám ne korlátozódjon az edzés csak ezekre.

Egészséges edzés - fontos a technika

Teljesen mindegy, hogy futásról vagy testépítésről van szó rendszeres testmozgás címén, az edzés során nem csupán kitartásra és erőre van szükség. A legegyszerűbb mozgásformának is megvan a technikája, így az sem mindegy, hogyan futjuk le a magunk elé kitűzött távot, de az sem elhanyagolható, hogy a súlyt miképpen nyomjuk ki. Megfelelő technikával minden egyes mozgássort könnyebben tudunk kivitelezni, s emellett a sérülés veszélyét is csökkentjük.

Különösen a szabadidejükben sportolókra igaz, hogy kevés figyelmet fordítanak az űzött sport technikájára. A fitneszteremben pedig könnyű dolguk van: a jelen lévő edzőtől mindent megtudhatnak, de a futóknak is érdemes hozzáértő szakértő tanácsát kikérni, hogy mozgásuk megfelelő-e vagy korrekcióra szorul.

Megfelelő táplálkozás

Az egészséges életmódhoz és az edzettséghez az egészséges taplálkozás is hozzátartozik. A jelenleg uralkodó szakértői vélemények szerint az étrendnek kellő mennyiségű fehérjét kell tartalmaznia. A fehérjék elengedhetetlenek az izomképzéshez. Aki rendszeresen sportol, annak naponta 1,2-1,7 gramm fehérjére van szüksége minden egyes testsúlykilogramm után.

Aki a fogyás érdekében edz, a fehérje annak is fontos energiaforrás. Külön kiemelendő, hogy amennyiben este fehérjét fogyasztunk, és a szénhidrátokról lemondunk, biztosítjuk, hogy szervezetünk ne válasszon ki nagy mennyiségű inzulint, amely a zsíranyagcserét blokkolja, s csökkenti a szervezet raktáraiban lévő zsírtartalékok felhasználását.

(Forrás: Fókuszban a Nő, fitforfun.de)