A hatékony zsírégetés
Miért pont a zsír? Mert a tárolásához nincs szükség hidrátburokra, azaz vízre, könnyen nagy mennyiségű energia szabadul fel belőle, könnyen mobilizálható.
- hirdetések -
A zsír abból a szempontból is univerzális raktározó anyag, mert a fehérjék, a szénhidrátok is könnyen át tudnak zsírrá alakulni, amennyiben feleslegben kerülnek a szervezetbe.
A zsírbontás
Ennek egyik módja az, hogy bizonyos sejtekben a glükóz csak részlegesen bomlik le, ilyen például a vörösvértest, vagy a bőr és a kötőszövet egyes sejtjei, illetve bizonyos típusú izomsejtek.
A glükóz lebomlásából származó anyagok a májba kerülnek, és a máj glükózt szintetizál belőlük, ez a glükóz-újraképződés folyamata, mely energiaigénye nagy. Az energiát a zsírszövetből felszabaduló, a májban oxidálódó zsírsavak biztosítják.
A másik mód az, amikor aminosavakból képződik glükóz, az aminosavakhoz azonban a fehérjéket le kell bontani, vagyis ilyenkor, éhezésben fehérjebontás indul meg. Ez a folyamat azonban nem tartható fenn hosszú ideig, mert akkor a szervezetnek le kellene bontania saját izomfehérjéi nagy részét.
Az alternatív stratégia
Valódi fogyást a zsírszövet mennyiségének csökkenése jelent. Ha csökkentjük a szénhidrátbevitelt, a szervezetnek aminosavakból kell glükózt szintetizálnia, ami energiaigényes folyamat, és a zsírégetésből felszabaduló energia terhére lehet megoldani. Ilyenkor azonban olyan mennyiségű fehérjét kell bevinni, hogy a súlyvesztés ne járjon az izomszövet tömegének csökkenésével!
Mit jelent ez a gyakorlatban?
Azt, hogy zsírbontás csak a kalóriabevitel csökkentése és szénhidrátmegszorítás mellett lehetséges, de emellett fontos odafigyelni a megfelelő fehérjebevitelre, mert ez fedezi az aminosavakat, melyekből glükóz keletkezhet a zsírsavbontásból származó energia felhasználásával. Mellette a fizikai aktivitás „katalizálja” a folyamatot, enélkül a zsírbontás nehezebben indul be.
(Dr. Boros Miklós Vital Balance Életmód Központ)