depresszió
#Lélek

9 mondat, amit sose mondj egy depressziósnak

2017.08.16.
2 perces olvasási idő

Az emberek gyakran feltételezik, hogy egy kedves megjegyzés vagy néhány szó, ami egy rossz napon felvidít bennünket, ugyanúgy segít a depresszióban szenvedőknek is. Ez azonban nem ilyen egyszerű.

A depresszió sajnos sokkal több, mint egyszerű rosszkedv, éppen ezért az érintettnek szakszerű kezelést kell kapnia. Azonban te is tehetsz azért, hogy a depressziós barátod jobban érezze magát. Összeszedtük, mely mondatokat érdemes elkerülni, ha depressziós ismerősödet szeretnéd felvidítani.

Olvasd el ezt is! Szomoróság vagy depresszió: mi a különbség?

„Tudom, mit érzel.”

Szomorúság, depresszióEz olyan általános kifejezés, amit akkor használunk, amikor valaki nehéz időn megy keresztül. Azonban valószínűleg ez a legutolsó dolog, amit egy depressziós hallani akar. Valószínűleg miközben téged hallgat, erre gondol: „Honnan is tudhatnád, hogy mit élek most át?” Igaza van: nem tudhatod. Így a fenti mondat helyett mondd inkább a következőket: „Sajnálom. Tudom, hogy nehéz most neked. Ha szeretnél róla beszélni, én itt vagyok, és bármikor szívesen meghallgatlak.”

„Sportolj, és mozogd ki magadból!”

Igaz ugyan, hogy a mozgás feldobja a hangulatot, de nem varázsgyógymód a depresszióra. Ha ennyire egyszerű lenne, akkor mindenki sportolna, és antidepresszánsok helyett is valószínűleg a mozgást írnák fel receptre. Ám ha mégis úgy érzed, a mozgás segíthet a barátodon, hívd el őt sétálni, hogy levezessétek a feszültséget, de ne mondd neki, hogy mozgásra van szüksége!

„Csak bebeszéled magadnak”

Miközben depressziós barátunkat hallgatjuk, érezhetjük úgy, hogy rosszul látja a dolgokat, és az egészet csak bebeszéli magának, amitől aztán rosszabbul érzi magát, mint kellene. Ezt azonban egy depressziós ember nem képes felismerni vagy elfogadni. A tény az, hogy mivel a depresszió mentális betegség, ez befolyásolja a gondolatokat és az érzéseket, és ezektől nem könnyű elvonatkoztatni. Valójában a fenti mondattal azt érezteted vele, hogy félreérted őt, így képtelen lesz megbízni benned.

Tudtad? A depressziót betegség is kiválthatja

„Gondolkodj pozitívan!”

Sokszor bizony végig sem gondoljuk, mit mondunk, amikor valakinek segíteni próbálunk. A pozitív gondolkodás segíthet ugyan nekünk, amikor rossz a kedvünk, de ez a tanács sajnos nem szünteti meg csak úgy a depressziót.

„Elég az önsajnálatból!”

Ezt gyakran zavarunkban mondjuk, miután kudarcot vallottunk abban, hogy megnyugtassunk valakit. Ez a mondat azonban valószínűleg csak ront a depresszión, és rombolja a beteg belénk vetett bizalmát. Hiszen ha olyan könnyű lenne pozitívan gondolkodni, akkor ő is azt tenné. Tanácsunk a régi mondás szerint a következő: „Ha nem tudsz semmi jót mondani, inkább ne mondj semmit.”

„Lehet, hogy a kapcsolatoddal van a probléma?”

Ha a barátod állandóan panaszkodik a kapcsolatáról, akkor jogos lehet a kérdés, hiszen egy rossz kapcsolat jelentős hatással van a mentális egészségre. Ugyanakkor a depresszió is lehet az oka a párkapcsolati problémáknak. Mindent összevetve ez olyannyira személyes probléma, hogy jobb, ha hagyod, hogy a barátod kezdjen el beszélni róla.

Serdülőkori depresszió
A depresszió olyan betegség, ami pszichés és fizikai tüneteket okoz. Bárki lehet depressziós, beleértve a tizenéveseket is. Majd minden 5. tinédzser szenved depresszióban, viszont 70%-uk nem kap megfelelő kezelést. Miről ismerhető fel tiniknél a depresszió?

„Arra gondolj, milyen szerencsés vagy!”

Bár az életünk lehetne sokkal rosszabb is, ez még nem akadályozza meg azt, hogy elnyomottnak, alkalmatlannak, magányosnak, fizikailag betegnek vagy rémültnek érezzük magunkat. Ha arra gondolunk, hogy mennyivel rosszabb is lehetne, az csak tovább fokozhatja a negatív érzéseket és a szorongást. Arról nem is beszélve, hogy ez a mondás kissé prédikáló jellegű, különösen, ha olyan személynek mondjuk, aki depressziós.

„Mindenkinek vannak problémái.”

Ez igaz, és ezzel a depressziósok is tisztában vannak. Ám a tény, hogy mindenkinek vannak problémái, csak növeli a reménytelenség érzetet, és nem fogja megoldani a depressziós problémáit.

„Nehéz az élet.”

Mintha egy depressziós személynek arra lenne szüksége, hogy erre emlékeztessük! Sokkal segítőbb lenne, ha arra koncentrálnánk, miként lehetne könnyíteni az élet problémáin. Közhelyek helyett törekedj inkább az empátiára!

(KamaszPanasz - B.D., healthcentral)