szilveszter
#Lélek

10 tipp, hogy meg is tartsuk az újévi fogadalmainkat

2020.12.29.
1 perces olvasási idő

A legjobb mód, hogy ragaszkodj az újévi fogadalmadhoz, hogy előre tervezel. Biztos, hogy veled is volt már olyan, hogy tettél egy újévi fogadalmat, és aztán megszegted. Ebben az évben állítsd meg a fogadalmak körforgását, hogy változtatni akarsz, mégsem teszed, majd újra fogadkozol! Itt találsz tíz tippet, ami segíthet a kezdetekben.

1. Légy reális

A legbiztosabb módja, hogy alulmaradj a célkitűzésednek, hogyha a cél elérhetetlen. Például, ha megfogadod, hogy soha nem eszel a kedvenc kajádból többet, mert amiatt híztál meg, rossz döntés lehet. Igyekezz olyan célkitűzésre ami elérhető, mint például gyakrabban kerülni azt az ételt.

2. Tervezz

A fogadalmat ne újév estéjén fogadd meg. Ha az utolsó pillanatig vársz, akkor az adott naphoz fog igazodni a fogadalom. Helyette jó előre tervezd meg december 31-e előtt, vagy akár január első napjaiban!

3. Körvonalazd a tervet

Döntsd el, hogy fogod megvalósítani, a kísértéssel szemben, hogy ellógd az edzést vagy elszívj még egy szálat. Ebbe beletartozhat egy barát, akitől segítséget kérsz, pozitív gondolkodás vagy az önkontroll gyakorlása.

4. Csinálj egy pro-kontra listát

Segíthetsz ha látsz egy listányi dolgot, ami megerősíti a motivációdat. Időről időre gyarapítsd a listád, és kérj meg másokat is, hogy járuljanak hozzá saját ötleteikkel. Tartsd magadnál a listát, és gondolj rá, amikor segítség kell, hogy megtartsd a fogadalmadat.

5. Beszélj róla

Ne tartsd a fogadalmadat titokban. Mondd el barátoknak és a családtagjaidnak, akik ott lesznek, hogy támogassák az ötletedet, hogy jó irányba változz. A legjobb forgatókönyv ha találsz egy havert akivel közös a fogadalmatok és így bíztathatjátok egymást.

6. Jutalmazd magad

Ez nem azt jelenti, hogy egy egész doboz csoki is megehetsz, ha megfogadtad, hogy diétázol. Helyette, ünnepeld a sikeredet, valami olyannal amit élvezel, de nem szeged meg miatta a fogadalmadat. Ha ragaszkodsz az ígérethez, hogy helyesen táplálkozol, például, talán megjutalmazhatod magad egy mozival az egyik barátoddal.

7. Kövesd a fejlődésed

Figyelj oda minden apró sikerre, amit annak érdekében teszel, hogy elérd a főbb célodat. A rövidtávú tervek egyszerűbben betarthatók, és az apró sikerek segíthetnek abban, hogy megtartsd motivációdat. Ahelyett, hogy arra fókuszálnál, hogy leadj 10 kilót, először koncentrál az első 2-re. Egy étkezési napló vezetése segíthet abban, hogy az ösvényen maradj.

8. Ne ostorozd magad

Megszállottan az alkalmi hibákon, elcsúszásokon rágódni, nem fog segíteni a célod elérésében. Csináld a lehető legjobbat, amit tudsz minden nap, és minden nap egyszerre csak egy dologra koncentrálj.

9. Ragaszkodj

A szakértők azt mondják, körülbelül 21 napot vesz igénybe, hogy az új tevékenység szokássá váljon, és a személyiséged részét képezze.

10. Próbáld újra és újra

Ha a fogadalmad teljesítése teljesen kicsúszott a kezed alól február közepére, ne ess kétségbe! Kezdd újból! Nincs ok, miért ne tehetnél „újévi fogadalmat” az év bármely napján.

(SZ. D. L.)