szilveszter
#Drog, cigi, alkohol

Szilveszteri egészségügyi tanácsok

2021.12.31.
3 perces olvasási idő

Az alkohol a legelterjedtebb tudatmódosító szer a világon, így hazánkban is. Míg felnőttkorban a rendszeres fogyasztás okozza a legnagyobb problémát, addig a fiataloknál az alkalmi, nagy mennyiségű bevitel jelenthet komoly veszélyt.

Hogyan hat az alkohol?

Az elfogyasztott ital már a szájnyálkahártyán át elkezd felszívódni, azonban a legnagyobb mennyiség a gyomorban kerül a véráramba. A felszívási sebesség függ a gyomor telítettségi állapotától, üres gyomor esetén lényegesen gyorsabb. Keringési rendszerünk hamar eljuttatja az agyunkhoz és ott számtalan működési zavart idéz elő.

A mozgáskoordinációs, hangulat- és beszédzavart feltehetően sokan ismerik már, de azzal kevesen vannak tisztában, hogy akár súlyos, életveszélyes állapotot is előidézhet. Az alkohol okozta élettani változások természetesen összefüggésben vannak az elfogyasztott mennyiséggel. Az egyes hatásokat az ún. véralkoholszinthez szoktuk viszonyítani, amely ezrelékben fejezhető ki. Ez megmutatja, hogy a teljes vérmennyiségünk (kb. 5 liter) hány ezrelékét teszi ki a tiszta szesz, azaz az etil-alkohol (etanol).

buli

Az egyes véralkoholszinteket az alábbi állapotváltozások jellemzik:

  • 0,5 ezrelék – a mozdulatok összehangoltsága megváltozik, csökken a reakcióidő
  • 0,5-1,5 ezrelék (ittasság) – arc pirossága, élénk beszéd, kézmozdulatok és arcmimika. Nő a magabiztosság érzés, emelkedik a vérnyomás, pupilla tágabb.
  • 1,5-2,5 ezrelék (részegség) – erőszakosabb viselkedés, a részeg személy azt hiszi, mindenre képes, lassított mozdulatok, jelentősen megnőtt reakcióidő, sápadt arc, dülöngélő mozdulatok. Korábbi tünetek fokozódnak. Légzés- és pulzusszám csökken. Hányinger, hányás.
  • 2,5-3,5 ezrelék (nehéz részegség) – komoly mozgászavar, nehézbeszéd, légzési nehézség, álmosság. Ebben az állapotban már semmilyen műveletre sem alkalmas.
  • 3,5-4,5 ezrelék (kóma) – nagyon változatos tünetek az erős álmosságtól az eszméletvesztésig. Vérnyomás és testhőmérséklet csökken. Ez a stádium már szakértői beavatkozást igényel!
  • 4,5-5 ezrelék felett – légzésközpont bénulás, így halál. A halál az eszméletlen állapot beállta után kb. 5-10 órával következik be.

Mennyit ihatok?

Az elfogyasztott alkohol hatása sok mindentől függ. Pl. a már említett gyomor telítettségétől, a testsúlytól, illetve attól, hogy lány vagy fiú vagy-e. Így az alábbi adatok csak nagy általánosságban igazak.

Egy ezrelék véralkoholszint eléréshez elegendő kb. 1,5 liter sör, vagy kb. 0,7 liter bor, vagy kb. 1,8 dl pálinka elfogyasztása

Kb. 3 liter sör, vagy kb. 1,4 liter bor, vagy kb. 3,6 dl pálinka elfogyasztása már kétezrelékes alkoholszintet is elérhet.

Az alkohol lebontási sebessége nem utat ilyen tág határokat. Általánosságban elmondható, hogy májunk óránként 8-10 mg etil-alkohol lebontására képes. Ez azt jelenti, hogy 1 ezrelékes véralkoholszint esetén a lebontásához 6-7 órára van szüksége szervezetünknek.

Egy alkoholhoz nem szokott, átlagos felnőtt óránként kb. 0,3 dl 40%-os pálinkának, vagy 1 dl bornak, vagy 3 dl sörnek megfelelő mennyiségű alkohol lebontására képes.

Tuti tanácsok, hogy a buli végén is jól érezd magad

Néhány tanáccsal szeretnénk segíteni, hogy hogyan került el a lerészegedést.

- Csak akkor igyál, ha tényleg kívánod! Fiatalkorban az ízlelőbimbók kissé másképp működnek, mint felnőttkorban, így az is természetes, ha nem ízlik az alkohol.

- Ne igyál üres gyomorra! Az alkoholfelszívódás sebessége, mint már olvastad, függ a gyomor telítettségétől.

- Ne fogadj el minden italt! Minden másodikat utasítsd vissza, vagy fogadd el, de ne idd meg rögtön.

- Igyál ásványvizet is! Amellett, hogy az alkohol vízelvonó hatással bír, az ásványvíz lassítja a felszívódást, így segíti májunkat a lebontásban. Minden pohár alkohol után igyál ásványvizet!

- Ne igyál kávét, energiaitalt! Az alkohol és a koffeintartalmú italok befolyásolhatják egymás hatását és nem feltétlenül jó irányba.

- Lehetőleg ne keverd az alkoholos italokat! Ne keverd a bort és a sört, de a rövid italokat sem. Hidd el, nem lenne jó érzés.

- Kerüld a kábítószert és a gyógyszereket! Az alkohol és a kábítószerek, gyógyszerek nemcsak élettanilag alakíthatnak ki súlyos, életveszélyes állapotot, hanem erősen terhelhetik a közérzetet is. Soha ne keverd őket!

- Legyen trendi a józanság! Fogyassz csak annyit, hogy jól érezd magad (ha ehhez egyáltalán szükséges az alkohol). Egyetlen pohár rövid ital, vagy lassan elfogyasztott sör, bor bőven megteszi hatását.

Vészhelyzeti útmutató

Mit tegyél, ha barátod, ismerősöd többet ivott a kelleténél?

- Ne igyon több alkoholt! Nagyon fontos, hogy ne fogyasszon több alkoholt.

- Maradj mellette! Az egyik legfontosabb, hogy ne hagyd magára. Kísérd figyelemmel állapotát, romlik vagy javul, és segíts neki.

- Óvd a kihűléstől! Alkoholos állapotban szervezetünk hajlamosabb a kihűlésre. Vidd meleg helyre, szükség esetén takard be.

- Ne hánytasd! Ittas személy esetén nagy a félrenyelés esélye, így ne próbálkozzatok a hánytatással. Ha az magától „sikerül”, segítsetek neki a szájüregi tisztálkodásban, illetve takarítsátok el a nyomokat.

- Igyon vizet! A hányás és az alkohol is vízveszteséget idéz elő. Nagyon fontos a folyadékpótlás.

- Kísérd nyugodt helyre! Egy kis mozgás, friss levegő, csend biztosan nem árt. Ültesd vagy fektesd le egy nyugisabb szobában, helyiségben. Kísérd az ablakhoz, de ügyelj, ne hűljön ki!

- Fordítsd a hasára! Ha fekszik, alszik, fordítsd a hasára, így elkerülhető, hogy légúti akadály (pl. nyál, hányadék) alakuljon ki.

Mikor hívj mentőt?

Bizony előfordulhat, hogy társad olyan állapotba kerül, hogy a legodafigyelőbb segítséged is kevés. Ez esetben ne késlekedj a mentő értesítésével (104)! Hívj mentőt, ha:

- eszméletlen. Ingerekre (megrázás, hangos megszólítás) nem reagál,

- remegése nem szűnik,

- magatartását nem lehet befolyásolni. Veszélyes, meggondolatlan dolgokat csinál, agresszív és nem tudjátok megfékezni,

- bevizel, beszékel. Ezek mind súlyos állapotra utalnak,

- légzése szabálytalan, általában túl lassú (12/perc alatti).

(Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)