szilveszter
#Lélek

Szilveszteri ereszd el a hajam

2022.12.31.
2 perces olvasási idő

Búcsúzzunk az óévtől jókedvvel, köszöntsük az újat vidáman! Hogyan legyünk vidámak? Kötelező bulizni? Kikkel töltsük el az időnket? Tegyünk fogadalmat?

Légy spontán! Ez a felkiáltás önmagában hordozza az ellentmondást, hogyan lehetnénk spontának egy felszólítás hatására? Ez természetesen lehetetlen. Törvényszerűnek látszik, hogy az év utolsó napján jól kell éreznünk magunkat, mindenképp egy nagy bulit kell belőle kanyarítani. Tényleg „kell” a nagy buli? És hogyan lehet egy olyan bulin jól éreznünk magunkat, ami kötelező érvényű?

Szilveszter éjszakája előtt sok fiatal azt a lehetőség keresi, hogy hol lehet a legnagyobbat bulizni. Ha te is megfelelő szórakozási lehetőséget keresed, néhány dolgot számításba kell venni:

Szülői engedély

Megéri egy olyan szórakozást keresni, amit a szülők is engedélyeztek. Így elkerülhetsz egy felesleges veszekedést, illetve egy vadabb bulin akadnak olyan veszélyforrások, ami miatt nem árt, ha könnyen megtalálnak téged.

Szórakozás

Ha a fiatalok nem érzik magunkat „elég jól” egy „kötelező bulin”, gyakori, hogy alkohol segítségét kérik, vagy más olyan szerekét, ami még a nagykorúak számára is illegális. Egy másik cikkünkben tippeket találsz, hogy hogyan tudsz könnyebben nemet mondani a kísértésre.

Elgondolkozhatunk azon, hogy „tényleg, úgy akarom magam jól érezni, hogy az csak egy illúzió?”, „tényleg az a lényeg, hogy elbódítsam magam.” A mértékletesség nagy erény, deha számodra ez nehéz kérd meg barátodat, hogy segítsen neked a mértéktartásban.

szilveszteri buli

Szórakozás alkohol nélkül

Szerintem egy-két kamasz kliensem felhördülne a fenti címen. Alkohol nélkül? Igen, lehet lazulni alkohol nélkül is. Ehhez persze mindenképpen jó társaság szükséges, ahol fesztelenül lehet beszélgetni. A bulit fel lehet dobni vicces játékokkal, étel különlegességekkel, ott alvós bulival. Az a legszerencsésebb, ha olyanokkal tudod eltölteni az éjszakát, akik sokat jelentenek számodra.

Vége egy nehéz évnek?

Sajnos nem ugyanolyan hangulatban búcsúztatjuk az óévet. Vannak olyanok, akiknek nagyon sok nehézséggel kellett szembenézniük. Ez az este az emlékekről is szól, összegezzük mindazt, ami eddig történt velünk. Ha valaki nagyon maga alatt van, a körülötte lévő „buli”, csak még jobban elszomoríthatja. „Én miért nem tudom jól érezni magam?”, „Bezzeg nekem, most sincs buli hangulatom, most is szomorkodom.” Fontos, hogy ha te vagy barátod van ilyen helyzetben, ne erőltessük a szórakozást, hiszen az csak a rossz és jókedv közti különbséget növeli, nem segít feltétlenül a bú felejtésben. Ilyen estekben jobb barátok között szilveszterezni, mellőzve a nagy fesztivált. Koncentráljatok a jövőre, kisebb célokra, amit szeretnétek elérni.

A fogadalmak éjszakája

Mindenképp olyan fogadalmat válasszatok, amit könnyebben, vagy apró lépéseken keresztül el lehet érni. A „január elsejétől fogyókúrázom” kijelentés szinte magában hordozza a sikertelenséget. Ha pedig eleve lehangoltan zártad az előző évet, kellemetlen az újat úgy kezdeni, hogy „már megint nem tartottam be a fogadalmam, ez sem sikerült.” Ezért például a” naponta kétszer eszek gyümölcsöt, vagy nem eszem kenyeret este” könnyebben betartható, mert pontosabb, világosabb célkitűzés, mint a „nagy fogyás”.

Sőt, mi több, ha tartod ezt az egészségtudatos életmódot a végén még néhány kilótól is megszabadulhatsz. A siker kulcsa abban is rejlik, hogy már korábban gondold át, hogy min szeretnél változatni. Így példánknál maradva, ha előre bevásárolsz, akkor január elsejétől már kéznél lesz a sok gyümölcs és az első napodat máris sikeresen zárhatod.

A leggyakoribb fogadalmak a cigarettázásra vagy a fogyókúrára vonatkoznak, de vannak más olyan szokások is, amelyektől örülnének családtagjaink, ha megszabadulnánk. Saját célod megfogalmazásához,íme egy kis segítség: Légy SMART!

S, mint specific, simple: azaz a célod legyen jól meghatározott egyszerű.

M, mint measurable: legyen mérhető a célod. Pl.: Napi kétszer egyél gyümölcsöt.

A, mint attainable: legyen megvalósítható, elérhető.

R, mint relevant: azaz a cél legyen fontos, és a probléma szempontjából releváns.

T, mint Time-oriented: azaz szükséged lesz időkorlátra is. „Az elkövetkezendő két hétben, minden nap kétszer eszem gyümölcsöt.”

Szilveszter jó alkalom arra, hogy változtassunk néhány szokásunkon, de nem ez az egyetlen lehetőség. Változtatni soha sem késő.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)