társ
#Lélek

A társak erejéről: hogyan hatnak rád?

2012.03.16.
7 perces olvasási idő

„Most” - suttogta Réka. „Gyorsan, amíg az őr nem figyel ide!” Ezután Vera dobogó szívvel finoman nekidőlt az őrizetlenül hagyott sminkes polcnak és becsúsztatott két rúzst a táskájába. Vera szomorúnak és kitaszítottnak érezte magát, miután követte társai utasításait. Végül mindketten kijutottak a boltból, de Vera mégis pánikba esett.

„El sem hiszem, hogy ezt csináltad velem!” – mondta Vera. „Nyugi” - válaszolt Réka. „Mindenkivel megesik néha. Különben is, nem én mondtam azt, hogy lopd el.”

Vera nem mondott semmit, csak hallgatott. De ott legbelül tudta, hogy ezt valójában nem ő csinálta. Nos, elmondhatjuk, hogy Vera a saját bőrén tapasztalta meg a társak erejét, és a társak nyomásgyakorlását. De mégis mi ez?

Kik a társaid?

Amikor még kisgyermek voltál, a szüleid voltak azok, akik kiválasztották a barátaidat, akik, különféle játszócsoportokba vittek és eldöntötték, hogy kihez mehetsz át játszani, vagy ki jöhet hozzád. Ez mind a szüleiden múlott, ugyanis csak olyanokhoz vittek, akiket ők is kedveltek. Most azonban már eltelt pár év, és te választhatod meg, hogy kik legyenek a barátaid és, hogy szabadidődben kikkel lógj.tini közösség

A barátaid – vagy társaid, tehát azok az emberek, akik nagyjából hasonló korúak, mint te és azonos tapasztalatokkal, illetve érdeklődési körrel rendelkeznek – és Te nap mint nap tucatnyi döntést alkottok meg, amelyek meghozatalában – akarva, vagy sem – folyamatosan hatással vagytok egymásra. Ez a legtöbb esetben pozitív – ugyanis az emberi természetből fakad, hogy meghallgatjuk kortársaink tapasztalatát, és megpróbálunk abból tanulni.

Ahogyan egyre függetlenebbé válsz, a társaid egyre nagyobb szerepet játszanak az életedben. Ahogyan elkezdesz iskolába járni, és idővel egyre messzebbre is kerülsz, lassan több időt töltesz a társaiddal, mint a testvéreiddel vagy a szüleiddel. Valószínűleg szépen, lassan mély és erős barátságokat fogsz majd kötni, és úgy fogod érezni, mintha ők is a kibővített családod részei lennének.

A társak fogalom azonban nem csak a közeli barátaidat jelenti. Beletartozik minden olyan fiatal, akik hasonló korúak és valamilyen formában ismered őket. Így például az osztálytársaid, azok, akikkel együtt sportolsz, akikkel egy templomba jártok vagy azok, akikkel nap mint nap találkozol valahol, például az utcán, vagy a suli előtt. Ezek az emberek ugyanúgy befolyással vannak rád. Azzal, ahogy kinéznek, ahova „tartoznak” vagy azzal, ahogyan viselkednek.

Természetesen nincs ezzel semmi baj, ugyanis az emberek alapvető tulajdonsága, hogy folyton összehasonlítják magukat másokkal. Sokszor előfordul, hogy olyanok szeretnének lenni, mint mások, vagy olyan célt szeretnének elérni, mint ami másnak sikerült. Olyan cuccokat szeretnénk hordani, mint amilyen neki van, és végül olyanok szeretnénk lenni, mint ő. Most már tehát érthető, hogy miért is van befolyása a társaknak és, hogy a társak befolyásoló ereje valójában, mit is jelent.

A társak befolyása nem mindig rossz!

Azt valószínűleg már tudod, hogy a pubertás évei korántsem könnyűek. Ekkor fejlődik ki ugyanis a személyiséged, ekkor alakítod ki a világról a te saját képed, ekkor tanulod meg kötelességeidet, találod meg a világban a helyed és ekkor derül ki, hogy igazán miben is vagy jó.

Beilleszkedési tippek
A beilleszkedési vágy mindenkiben él, hiszen kívülállónak lenni, a sorból kilógni majdnem egyet jelent a magányossággal. Nehéz azonban megtalálni az arany középutat személyiségünk megtartása és a közösségnek való megfelelés között. Tovább a cikkhez

Ezért érthető, hogy sokkal kényelmesebb, ha az eléd tornyosuló akadályokat olyan emberekkel együtt próbálod leküzdeni, akik hasonló cipőben járnak – ők a társaid. Azonban biztos hallottad már szüleidtől, tanáraidtól, tanácsadóktól, edzőktől, hogy az egymásra gyakorolt negatív hatás sokkal nagyobb, mint a pozitív.

És talán pont ezek miatt az intelmek miatt nem hallottál még arról, hogy igenis vannak pozitív hatásai a társak nyomásának, és ha észrevesszük, ha nem, fontos szerepet játszanak az életünkben. Ezek – a teljesség igénye nélkül – a következők:

Barátság

A társak között igazi barátságok alakulhatnak ki, amelyekben kölcsönösen elfogadjátok és segítitek egymást. Ez a kötelék pedig egy hosszabb és igen mély kapcsolatot alapoz meg.

Pozitív példák

A társak számtalan pozitív példát mutatnak egymásnak. Így például, ha van egy barátod, aki jól teljesít az iskolában, vagy a sportban, az téged is arra inspirálhat, hogy jobban tanulj, vagy keményebben eddz. Azok a társak, akik kedvesek vagy hűségesek, abban segíthetnek, hogy benned is megfelelően kifejlődjenek ezek a tulajdonságok. Sőt, még azok a társaid is példaképek lehetnek, akikkel soha nem találkoztál! Így például, ha látsz egy veled egykorút az olimpián, vagy látod, ahogy zongora-koncertet ad, esetleg egy közösségi projektben vesz részt, az nagyban inspirálhat Téged is arra, hogy minél többet tegyél céljaid, álmaid elérése érdekében.

Visszacsatolás és tanácsadás

A barátaid mindig meghallgatnak és megpróbálnak tanácsot adni, ha valami újat szeretnél kipróbálni vagy problémáid akadnak az élet egyes területein. A társak továbbá segíthetnek abban is, hogy a megfelelő döntéseket hozd az életben. Például, milyen tanfolyamokra iratkozz be, levágasd-e a hajad, hagyd nőni vagy festesd be, és foghatják a kezedet akkor is, amikor esetleg otthon egy családi viszály tört ki. A társak pedig legtöbbször jó tanácsokat adnak egymásnak. A barátaid ugyanis azonnal el fogják mondani, ha úgy gondolják, hogy valami hülyeséget vagy kockázatosat csinálsz.

Szocializálódás

A társaid egyúttal lehetőséget teremtenek arra is, hogy kipróbáld magad új szociális közegekben is. Azáltal, hogy egyre több különböző embert – osztálytársat, csapattársat – ismersz meg, szépen lassan kiterjeszted a baráti körödet, megtanulod, hogyan kell új barátságokat kötni és kiküszöbölni az esetleges problémákat. Így tehát lassan kialakulhat egy olyan baráti köröd, ahol a „tagok”, mind-mind különbözőek. Valakivel egyetértesz, mással nem, valakivel versenyzel, de van, akivel egy hajóban evezel, lesznek olyanok, akiket tisztelsz és lesznek olyanok is, akik negatív példaként előtted állva megmutatják, hogy milyen ne legyél.

Bátorítás

A társak folyamatosan bátoríthatnak, hogy dolgozz keményen azért, hogy tiéd legyen a szóló a koncerten, segítenek tanulni, meghallgatnak és támogatnak, ha lehangolt vagy, vagy esetleg bajba keveredtél, továbbá együttérzőek, különösen akkor, ha már ők is kerültek hasonló helyzetbe.

Új tapasztalatok

A társaid valószínűleg majd behívnak olyan csoportokba is, ahol ők nap mint nap részt vesznek. Ezek lehetnek különféle klubok, diákkörök vagy sporttal kapcsolatos csoportok. Ezeken a helyeken szintén új embereket ismersz meg. Amint látod, az életed sokkal szegényesebb lenne társaid nélkül és talán sokkal másabb is. Mondjuk, nem próbálnád ki a sushi-t, nem hallgatnál meg olyan lemezeket, amelyeket előtte még soha, és lehet, hogy az iskolai színkör válogatásán se indulnál el barátaid támogatása nélkül.

Amikor a társak befolyása már nyomás

Előfordulhat azonban, hogy a társaid nem a problémáid megoldásai, hanem sokkal inkább annak forrásai. Így rád erőltethetnek esetleg valami olyat, amelyet nem szeretnél megcsinálni. Például bolti lopás, tivornyázás, droghasználat, veszélyes mutatványok az autóval, vagy kényszeríthetnek szexuális élet élésre azelőtt, hogy te készen állnál arra.

Ez a nyomás egyes esetekben nyíltan (na, igyál egy sört, hisz mindenki iszik), más esetekben burkoltan (csak sört hoznak egy buliba) tör a felszínre. A legtöbb „nyomásfajtát” azonban nem ilyen egyszerű észrevenni és definiálni. Legtöbb esetben társaid egy csoportja anélkül is befolyásol, hogy bármit is mondana. Így például úgy kell öltözködnöd, vagy beszélned, ahogy ők szeretnék, vagy úgy kell viszonyulnod az iskolád, más diákok, a tanárok vagy szüleid felé, ahogy ők is. Ha ezt nem teszed, akkor nem fogadnak el, vagy esetleg nem értékelnek.

Így tehát láthatjuk, hogy ez a nyomás (hogy azt csináld, amit a többiek) igencsak erős lehet, és nehéz neki ellenállni. Ugyanis gyakran kényszert érezhetsz, hogy megcsinálj valamit, amit nem akarsz, csak azért, mert mindenki más csinálja (vagy legalábbis azt mondják).

A rossz példa és az elvárások

A társak nyomása továbbá olyan dolgokra kényszerítheti az egyént, amely ténylegesen veszélyes számára és esetleg komoly következményekkel is jár. Pont ezért nem lehet egyformán kezelni azt a nyomást, amely azt sugallja, hogy egy bizonyos módon öltözködj azzal, amely folyamatosan arra késztet, hogy igyál és cigizz, esetleg drogozz.

A legtöbbször a fiatalok azért hajlandóak bizonyos – általuk is rossznak vélt dolgok – megtételére, mert úgy gondolják, hogy ezzel, sokkal inkább elfogadottak lesznek egy adott baráti körben, és nem érzik majd magukat rosszul vagy kényelmetlenül társaik jelenlétében. Ez a leggyakrabban olyan fiataloknál fordul elő, akik nem tudják, hogy egy adott szituációban mit is tegyenek, ezért megnézik, hogy társaik mit csinálnak és látják, hogy mi az, ami abban a körben elfogadott és mi nem. A két típus azonban sajnos sokszor nem feltétlen a jó és a rossz elhatárolását jelenti.

Azok az emberek, akik a legkönnyebben befolyásolhatóak idővel követnek valakit. Aztán mások is csatlakoznak – így pedig könnyű azt gondolni, hogy „amit csinálnak az jó” és egyébként is „tudják, hogy mit cselekszenek”. A „tömeg” így egyre több embert sodor el és végül mielőtt ráeszmélnél, olyan dolgokat csináltok, amelyeket egyenként egyébként soha nem tettetek volna.

Hogyan reagálunk a nyomásra?

A társak nyomására történő válaszadás az emberi természet része. Az azonban már egyénenként változik, hogy ki mit mond rá. Egyesek inkább beállnak a sorba és követik a többieket, míg mások sokkal inkább megtagadják a többség akaratát és kiállnak saját igazuk mellett. Azok az emberek, akik hajlamosabbak követni, mint vezetni sokkal inkább keresik társaik elismerését azáltal, hogy különféle veszélyes dolgokban vesznek részt. Azok az emberek, akik pedig nem bíznak eléggé önmagukban, és esetleg még újak a „csapatban” sokkal több mindent megtesznek azért, hogy befogadják őket.

Továbbá kimutatott, hogy az alkohol vagy a drog használata csak tovább növeli annak az esélyét, hogy valaki a társak befolyása alá kerüljön. Ezen anyagok használata ugyanis rontja az ítélőképességet, és befolyásolja az embernek azt az alapvető képességét, hogy jó és számára hasznos döntéseket hozzon.

Találd meg öngmagad!

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a fenti jelenséget, ugyanis így vagy úgy már mindenki találkozott a társak jellemalakító erejével. Nem számít, hogy mennyire bölcsen választottad meg a barátaidat, vagy mennyire ismered őket, előbb vagy utóbb, olyan döntésekre kényszerülsz, melyek meghozatala korántsem egyszerű és gyakran nem túl népszerű. Ez a népszerűtlen döntés lehet egy olyan egyszerű dolog is, mint például az, hogy a kemény munkával megkeresett pénzed nem költöd a legújabb MP3 lejátszóra, csak azért, mert az most menő és mindenkinek olyan van. De ugyanúgy lehet ilyen döntés az is, ha – bár a társaid szemében nem vagy cool – mégsem úgy öltözködsz, mint a többiek.

De ezek a helyzetek ugyanakkor elősegítik a te személyes fejlődésedet, ugyanis megtalálhatod, hogy számodra mi a helyes és mi a fontos. Nem kell varázslat ahhoz, hogy ellenállj társaid csábításának, mindösszesen egy kis bátorság. Hogy, hogyan csináld? Ehhez adunk most tippeket.

Hallgass az ösztöneidre!

Ha egy adott helyzetben kényelmetlenül érzed magad - még akkor is, ha a társaid nagy része mind azt csinálja, és helyesnek tartja – akkor az azt jelenti, hogy számodra abból semmi előny nem származik, sőt sokszor károdra válik. Ez a mindennapos döntéshozatal segíthet abban, hogy megtaláld önmagad és kellőképpen magabiztos legyél.

Tervezz előre!

Ha szeretnél elmenni egy buliba és tudod, hogy ott valószínűleg meg fognak kínálni alkohollal, vagy esetleg drogozásra kényszerítenek, akkor már előre készülj fel a helyzetre. Előre döntsd el – és esetleg próbáld el – hogy mit fogsz mondani és tenni. Közben pedig tanulj meg néhány apró trükköt. Így például, ha folyton a kezedben van egy pohár víz vagy valamilyen üdítő, akkor sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy megkínálnak alkohollal.

Vészkód

Beszélj meg előre egy jelet a szüleiddel! Így, ha esetlegesen kellemetlenül érzed magad a bulin, vagy úgy érzed, hogy csak akkor maradhatnál, ha iszol, akkor például hívd fel szüleidet ezzel a dumával: „Szia Apa, haza tudnál vinni? Nagyon fáj a fejem és a fülem!” Így megmenekülsz attól, hogy kiközösítsenek csak azért, mert nem iszol.

Tudj nemet mondani!

Az igazi barátoknál soha nem kell majd magyarázkodnod vagy bocsánatot kérned azért, mert valamit nem tettél meg. Ha azonban mégis úgy érzed, hogy valamilyen kifogást kell találnod, akkor van pár mondat, amelyet minden barát megért, és ha nem mindig ugyanazokat használod, akkor hatásos lehet. Például: „Ne haragudj, de nem iszok, mert jövő héten egy fontos meccsem/edzésem/felmérésem lesz, így, ha innék, megszakítanám a felkészülési időszakot.” Vagy ”Ne haragudj, de a nagybátyám is májzsugorodásban halt meg, így nem szeretnék én is ilyen útra lépni.”

Lógj hasonló gondolkodású emberekkel!

Válassz olyan barátokat, akik mindig ott vannak melletted, ha baj van, de cserébe te is tégy velük az ellenkező esetben. Ha valahol ott belül a hang azt mondja, hogy ez nem helyes, akkor az valószínűleg nem az, és nem csak a te fejedben merül fel ez. Így, ha már egy ember – történetesen te – ellen tudsz állni a nyomásnak, az nagyban segíthet a többieknek is, hogy szembehelyezkedjenek a korántsem biztos, hogy helyes magatartással.

Ha nincs más, mutogass a szüleidre!

Például: „Viccelsz? Ha anyám megtudja, meg fog ölni! És nincs olyan, hogy nem tudja meg, mindenhol ott vannak a „kémei”!

Felnőtt segítség

Ha a helyzet már nagyon veszélyesnek tűnik, ne tétovázz, kérd azonnal egy felnőtt segítségét!

Természetesen nem mindig egyszerű elutasítani a negatív társadalmi nyomást, azonban ha sikerül, akkor boldogan dőlhetsz hátra a karosszékben. Sőt, lehetséges, hogy ellentmondásoddal pozitívan hatottál azon társaidra, akik ugyanúgy éreztek, mint te, csak nem merték kimondani azt. Ugyanis legtöbbször elég egyetlen ember beszéde, vagy cselekvése ahhoz, hogy több ember gondolkodásmódját is megváltoztassa. A társaid pedig valószínűleg követni fognak, ha látják, hogy benned megvan a bátorság, hogy valami mást csinálj vagy visszautasítod a társak „általánosan elfogadott” elveit. Legyél inkább te is vezető, és hidd el magadról, hogy megvan benned a képesség ahhoz, hogy valamit megváltoztass, illetve máshogy csinálj!

(KamaszPanasz - Cs. B., forrás kidshealth.org)