önbizalom
#Lélek

Önbizalom és testi adottságok - A szakértő válaszol

2015.12.07.
3 perces olvasási idő

Tisztelt szakértő! Az a problémám, hogy igen alacsony az önértékelésem. Túl ducinak látom magam, amikor a tükörbe nézek. Szeretnék szexi ruhákat hordani és jól érezni magamat a bőrömben. Mit tehetnék ezért?

Már 2 éve tartós kapcsolatban élek, a párom pozitív megjegyzéseket tesz az alakomra, ami jólesik ugyan, de mégis kényelmetlenül érzem magam, amikor levetkőzöm előtte. Nem vagyok képes szexi fehérneműt, hálóinget felvenni. Mindezt azért, mert elégedetlen vagyok a testi adottságaimmal. Kérem, segítsen!

Kedves Levélíró!

A szexi ruhák igazi fegyvertárat jelentenek a nő számára, ráadásul egy párkapcsolatban folyton fenn tudja tartani a másik fél érdeklődését, így a kapcsolat sem laposodik el. Az, hogy a barátod bókol neked, azt jelzi, hogy nincs gond az egymáshoz való vonzódással. A probléma inkább benned van, hiába a pozitív visszajelzés, ha te azt nem fogadod be.

Ha nem hiszed el azt, amit a párod jó szándékkal állít rólad és a tükörbe se szeretsz nézni, akkor a dolgokat önmagadba kell lerendezned. Megfigyelted már a saját reakciódat, amikor a barátod szépeket mond neked? Képes vagy meghallani és elhinni a külsődre tett pozitív megjegyzéseket?

önbizalom

Nagy a valószínűsége annak, hogy az alacsony önértékelésed, vagy legalábbis az alakoddal való elégedetlenséged negatívan befolyásolja akár az intim helyzetekben történő viselkedésedet, érzéseidet is. Szerinted ez mennyire igaz rád nézve?

A világ számos részén jelenleg, de főleg a fejlett országokban, a majdnem csont sovány női alak az ideális. Mindenhol ezt látni, ami főleg a média és a divat hibája. Már a gyerekek is tisztában vannak azzal, hogyan is kell kinéznie az „ideális nőnek”, ami leginkább egy elferdített kép és csak igen kevesen felelnek meg annak a kategóriának, ráadásul kultúránként igen eltérő fogalom az, hogy mi az ideális.

Ezért igen sok nőben negatív kép alakult ki a saját testét illetően, ami érzelmileg nyomasztó és elviselhetetlen lehet számukra. Nem szabad bedőlni a reklámoknak és a divat valamint a szépségipar erőltetett ideáljainak. Ha valaki már egyszer negatív önképet alakított ki magáról ennek hatására, akkor annak igen nehéz lesz megszabadulnia azoktól a téves képzetektől, főleg ha már régóta fennáll az adott helyzet.

Tehát mit lehet tenni ez ellen?

Íme, néhány stratégia, hogyan kezeld helyén az önértékelésedet.

Ismerd meg önmagad! A pszichológusok jó része azt vallja, hogy könnyebb, ha szembenézel önmagaddal. Gondold végig, hogy az alacsony önbecsülésed milyen hatással van a körülötted lévőkre, milyen problémát okozhat nekik.

Ha rálátásod nyílik arra, hogy mások hogyan látnak téged, akkor hamar elgondolkodhatsz azon, hogy vajon a saját negatív meglátásaid, elképzeléseid mennyire helyesek vagy helytelenek.

Barbie-kinézet szindróma
Épp nemrég vizsgáltam meg minden szögből az orromat. Észrevettem, hogy úgy tűnik, mintha lenne egy kis horpadás az elülső részen. Szintén észrevettem, hogy az orrom teljesen különbözőképp néz ki minden nézetből. Tovább a cikkhez >>

A gondolkodásmód megváltoztatása. Ha nem is ismered teljesen önmagaddal, akkor is meg tudod változtatni a gondolkodásmódodat. Például bizonyos személyiségfejlesztő terápiák jelenthetik a megoldást számodra. Szakemberek segítségével fokozatosan megváltoztatható a benned kialakult, önmagadról alkotott téves kép és a negatív gondolatok.

Érzések megváltoztatása. Milyen érzések keringenek benned, amikor levetkőzöl? Szorongás, szégyenérzet, félelem? Milyen kép jelenik meg előtted, amikor elképzeled, hogy valami szexi ruha van rajtad, amit meg szeretnél mutatni a párodnak? Mit érzel akkor, amikor pozitív megjegyzéseket tesznek neked? Boldogságot érzel vagy feszélyezett, zavart leszel? Esetleg kételkedsz abban, amit mondott?

A terápiás kezelés másik előnye, hogy segít felfedni a benned kavargó érzéseket, ugyanis legtöbbször csak bizonytalanságot érzel. Valamint a felismerés után képessé válhatsz arra, hogy változtass a rossz érzéseiden. Az alacsony önértékelés fakadhat a gondolkodásmódból, de ugyanúgy az elnyomott vagy félreértett, negatív érzésekből is.

Tedd meg, még akkor is, ha nehezen viseled! Egyes szakértők szerint a viselkedés megváltoztatása idővel a gondolatokat is megváltoztathatja. Végső soron jobban érezheted magadat, igaz addig bírni kell türelemmel. Tehát, ha megteszed azokat a dolgokat, amiket szeretnél, annak ellenére, hogy félsz, szorongsz, kellemetlenül érzed magadat, de kibírod, akkor idővel kinőheted a rossz érzéseket. Ez azt jelenti, hogy kitartással a negatív érzések csökkenthetőek, vagy akár kellemessé is változtathatóak, főleg akkor, ha bevállalod a kockázatot, kitartó vagy és ennek fejében még pozitív visszajelzések is érnek menetközben.

A legtöbb fiú örül annak, ha a barátnője kedveskedik neki, némi izgalmas öltözékkel, ha pedig már két éve együtt vagytok, akkor valószínű, hogy elfogadott olyannak, amilyen vagy, önmagadért szeret téged. Ezért ne legyenek gátlások benned, ha a kedvére szeretnél tenni, hiszen ami jó neki, az jót fog okozni neked is.

(KamaszPanasz)